Smslån 18 år

Foto av författare

Här går vi igenom vad du som är 18 år bör tänka på när du ska ansöka om ett smslån. Att låna pengar som 18 åring kan vara lite komplicerat men det är absolut inte omöjligt. Flera låneförmedlare som inriktar sig på smslån och snabblån ställer låga krav och erbjuder smslån till dig som är 18 år och utan inkomst. Vi listar även de bästa smslånen för 18 åringar.

Jämför smslån för 18 åringar

Jämför 10 snabblån direkt
Klara Lån logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Utan UC upp till 30 000 SEK
  • Snabb utbetalning
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Sök och välj lånet med bäst villkor

Lånebelopp

2 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

1 – 8 år

Ränta

6,84 – 39,5 %

Direktutbetalning

Ja, vissa långivare

Bra räntenivå
Northmill logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Kontokredit med lägsta räntan
  • Ränta från 7,9 %
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Höga uttagsavgifter

Lånebelopp

1 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

5 – 72 mån

Ränta

7,9 – 25,9 %

Direktutbetalning

Ja

Låna utan ränta
Loanstep logga
3.5 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Bisnode används)
  • Räntefritt i 14 dagar
  • Pengarna på kontot samma dag som du blivit godkänd

Lånebelopp

10 000 – 25 000 kr

Lånets löptid

14 dagar – 3 år

Ränta

21,85 – 38,40 %

Direktutbetalning

Nej

Låna räntefritt
Lumify logga
3.0 out of 5.0 stars
  • Direkt utbetalning 24/7
  • Lån utan UC
  • Räntefritt för nya kunder

Lånebelopp

2 000 – 70 000 kr

Lånets löptid

30 – 365 dagar

Ränta

42.5 %

Direktutbetalning

Ja

Flexibla uttag
Merax logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Flexibel kontokredit
  • Lån utan UC (Bisnode)
  • Godkänner betalningsanmärkningar

Lånebelopp

3 000 – 30 000 kr

Lånets löptid

1 – 60 mån

Ränta

43,48 %

Direktutbetalning

Nej

Kampanjerbjudande
Credifi logga
3.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Creditsafe används)
  • Utbetalningar 24/7
  • Flexibel kontokredit

Lånebelopp

2 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

30 – 365 dagar

Ränta

43.5 %

Direktutbetalning

Ja

Flexibel kontokredit
Flexkontot logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Lån utan UC (Bisnode)
  • Betalningsanmärkningar accepteras
  • Utbetalning samma dag som lånet beviljas

Lånebelopp

3 000 – 30 000 kr

Lånets löptid

4 – 60 mån

Ränta

43.98 %

Direktutbetalning

Nej

4,7/5 hos Trustpilot
Smspengar logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC
  • Smidig kontokredit
  • Utbetalningar 24/7

Lånebelopp

1 000 – 30 000 kr

Lånets löptid

1 – 12 månader

Ränta

42.5 %

Direktutbetalning

Ja

Bäst lånet för dig som är 18 år

Det bästa smslånet för 18 åringar är Credifi Kredit. Hos Credifi så får du en flexibel kontokredit med en viss summa, där du sedan gör uttag till ditt bankkonto. Deras kredit är väldigt flexibel och du kan därför ansöka trots att du inte behöver pengar nu. Credifi erbjuder direkta utbetalningar dygnet runt. Credifi är ett snabblån utan UC.

Kan man ta ett smslån när man är 18 år?

När man fyller 18 år och blir myndig så kan kan ingå i ekonomiska avtal såsom att stå på olika abonnemang och låna pengar till exempel. Om du är 18 år och behöver låna pengar så finns det långivare som erbjuder smslån. Det är dock inte alla långivare som godkänner 18 åringar som låntagare. På den här sidan listar vi de långivare som erbjuder smslån för dig som är 18 år och utan inkomst.

Hur lånar man pengar när man är 18 år?

Att låna pengar som 18 åring kan vara mer komplicerat än om du är äldre och har ett fast jobb. Många banker och långivare beviljar inte lån till 18 åringar men de som gör det är oftast långivare som är inriktade på så kallade smslån eller snabblån. Nedan listar vi de steg som du behöver ta för att ansöka om ett smslån som 18 åring.

 1. Gå igenom de långivare som listas på den här sidan och jämför deras erbjudanden samt de krav som ställs på dig som låntagare.
 2. Försäkra dig om att du uppfyller de krav som ställs från låneförmedlaren. 
 3. Klicka på den knappen med texten “ansök här”. Du blir sedan vidareskickad till långivarens hemsida.
 4. Fyll i önskat lånebelopp och dina personuppgifter.
 5. Kontrollera att alla uppgifter du uppgivit i din ansökan är korrekta. 
 6. Signera din låneansökan med ditt mobila bankID.
 7. Långivaren tar en kreditupplysning på dig, vid smslån får du oftas svar redan efter några minuter. 
 8. Om du blir beviljad lånet så meddelas du om det och får sedan pengarna utbetalda till ditt konto. 

Vad kan jag använda ett smslån till som 18 åring?

Om du som 18 åring tar ett smslån så gäller samma regler som för alla andra som tar smslån. Eftersom att smslån är konsumtionslån så får du använda pengarna till vad du vill.

Villkor och krav när man tar smslån och snabblån som 18 åring

De krav som ställs på dig som 18 åring när du ska ta ett smslån kan variera kraftigt beroende på långivare. En del låneförmedlare kräver att du ska ha någon form av inkomst, medans andra erbjuder smslån utan inkomst. Nedan kommer vi att gå igenom en del krav som ställs på dig som 18 åring när du vill låna pengar.

Smslån 18 år utan inkomst

Som 18 åring är det vanligt att man fortfarande går på gymnasiet och inte har någon riktig inkomst. Många skaffar även sitt första extrajobb när de fyller 18. Oavsett om du jobbar extra eller är utan inkomst så finns det långivare som beviljar smslån.

Om man ska bli beviljad ett smslån när man är 18 år och utan inkomst så brukar det i regel vara mikrolån som beviljas. Glöm inte att smslån kommer med hög ränta och om du inte klarar av att betala av skulden kan du få en betalningsanmärkning. Därför är det mycket viktigt att du planerar inför ett smslån när du är 18 år och utan inkomst.

Smslån 18 år med betalningsanmärkning

När man är 18 år så har man förhoppningsvis inte hunnit få någon betalningsanmärkning, även om man skulle ha fått det så betyder det inte att man kan bli beviljad ett smslån. Faktum är att många låneförmedlare som riktar in sig på smslån erbjuder lån trots betalningsanmärkning.

Vid smslån med betalningsanmärkning så undersöker långivaren varför du fick en betalningsanmärkning och hur din privatekonomi ser ut i övrigt. Generellt sett brukar man säga att en betalningsanmärkning måste vara minst 6 månader gammal för att man ska bli beviljad ett lån.

Mobilt BankID

Nu för tiden så sköts de flesta låneansökningar för smslån och snabblån digitalt och en förutsättning är att man har ett mobilt BankID för att signera sin låneansökan. Se därför till att du har ett fungerande BankID innan du ansöker om ett snabblån som 18 åring.

Tips när du tar snabblån som 18 åring utan inkomst

 • Försäkra dig om att du kommer att få in pengar nästkommande månader. Till exempel om du precis ska börja ett nytt arbete.
 • Smslån kommer ofta med en hög ränta så låna endast om det är akut. 
 • Låna endast små summor så att du inte skuldsätter dig för mycket och inte klarar av att betala av skulden. Tänk på att du måste betala tillbaka hela lånet plus ränta.
 • Om du inte har något arbete så kan det vara bra att först försöka låna av föräldrar eller släktingar om du är i ett akut behov av pengar.

Saker att tänka på när man lånar pengar som 18 åring

Det är fullt normalt att man även som 18 åring någon gång kan vara i behov av pengar. Men först bör du ställa dig frågan om det absolut är nödvändigt att ta ett lån. Du bör även se över möjligheten om du kan låna av någon person i din närhet istället, då smslån ofta kommer med en hög ränta och du får betala tillbaka mer än vad du lånade. 

Om du väl bestämt dig om att ansöka om ett smslån så se till att planera med vilka pengar du ska betala tillbaka lånet. Det kan också vara en god ide att ansöka om lånet utan UC för att inte sänka din kreditvärdighet och på så sätt försämra dina möjligheter att få låna till bostad i framtiden.

Smslån 18 år utan UC

De flesta smslån för dig som är 18 år lån utan UC, vilket innebär att kreditupplysningen tas av ett annat bolag än UC AB(tidigare upplysningscentralen). Oftast så tas kreditupplysningen då istället av Creditsafe eller Bisnode. När en kreditupplysning tas via UC så blir din kreditförfrågan synlig för alla som vill ta en kreditupplysning på dig. Om du har många kreditförfrågningar så sänks din kreditvärdighet. Därför är det en väldigt god ide att ta ett sms lån utan UC om du är 18 år och behöver låna pengar.

Låna med Bisnode

Bisnode är en välkänd aktör inom kreditupplysning och används ofta av långivare som erbjuder snabblån utan UC.

Låna med Creditsafe

Liksom Bisnode så är Creditsafe en välkänd aktör och används av många aktörer som erbjuder smslån och snabblån.

Vad är kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är en slags skala som mäter återbetalningsförmågan hos ett företag eller hos en privatperson. Om du som privatperson har en hög kreditvärdighet innebär det att du har en stark privatekonomi och en god återbetalningsförmåga och därmed en god chans att få ett lån beviljat. Har du en svag kreditvärdighet däremot så sänks chanserna för att få låna pengar.

Utbetalningar vid smslån och snabblån för dig som är 18 år

Nedan så kommer vi att gå igenom vad som gäller för utbetalningar och låneansökan för dig som är 18 år.

Kan man låna pengar som 18 år med direkt utbetalning?

Det finns idag många aktörer som erbjuder snabblån med direkt utbetalning, givetvis kan du få ett smslån utbetalat direkt trots att du är 18 år. För att kunna få ett snabblån eller ett smslån utbetalat direkt så måste en del faktorer stämma in:

 • Du måste ha ditt bankkonto hos någon av de svenska storbankerna som långivaren samarbetar med
 • Du måste skicka in din ansökan under långivarens handläggningstider (öppettider). Vissa långivare, exempelvis Ferratum har dock automatiska system som sköter hela denna process dygnet runt.
 • En del långivare har ett automatiskt system där ingen människa fysiskt behöver titta på din ansökan för att du ska bli godkänd.

Snabblån med helgutbetalning för 18 åringar

För att kunna ta ett snabblån med helgutbetalning så krävs det att långivaren har ett automatiserat handläggningsystem, där din låneansökan godkänns automatiskt. Det krävs också att din bank är en av de svenska storbankerna, för att utbetalning ska kunna ske direkt på en helg.

Om du absolut behöver få pengarna utbetalade på helgen så är det viktigt att du säkerhetsställer att långivaren erbjuder utbetalning på helger.

När får jag svar på min låneansökan?

Många långivare som erbjuder snabblån & smslån ger dig besked på din låneansökan direkt på skärmen. Du får alltså svaret om din låneansökan blivit beviljad några minuter efter att du signerat din låneansökan.

Sammanfattning

Det är betydligt svårare att låna pengar om man bara är 18 år men det är långt ifrån omöjligt. De flesta storbanker lånar dock inte ut till 18 åringar. Om du vill låna pengar som 18 åring så är det främst hos långivare som erbjuder smslån som du har störst chans att bli beviljad lånet. Ett smslån kommer ofta med en hög ränta så se över om lånet verkligen är nödvändigt eller om du kan låna från dina föräldrar istället. Det finns även möjlighet för 18 åringar att ta smslån utan UC, vilken kan vara fördelaktigt då du inte riskerar att sänka din kreditvärdighet på samma sätt.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.