Jämför samlingslån – Sänk dina lånekostnader

Foto av författare

För att det ska bli gynnsamt för dig med ett samlingslån, så ska du få ett större lån med lägre månadskostnad. Med avsikten att du ska ha lättare för att betala av dina skulder och slutligen bli skuldfri. Med lägre månadskostnader kommer det finnas mindre oro och större kapacitet till att ha en bra budget, samtidigt som du betalar lånet i tid varje gång det är dags för avbetalning.

Med ett större lån istället för flera mindre lån får du inte bara en bättre ekonomi, utan din kreditvärdighet ser också bättre ut. Om det finns flera lån och krediter registrerade i ditt namn, så uppfattas detta som att du har sämre kontroll på din ekonomi. Vilket i sin tur kan göra att det blir svårare för dig att få ett bra lån.

Långivare med samlingslån

Både privatlån & snabblån
Lendo logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför upp till 40 olika långivare
  • Få svar inom ett par minuter
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Gratis att ansöka

Lånebelopp

10 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 15 år

Ränta

3,25 – 32,49 %

Direktutbetalning

Nej

Coop Bank logga
4.8 out of 5.0 stars
  • Erbjuder räntegaranti
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Coop medlem får 1 % i ränterabatt

Lånebelopp

15 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

2 – 15 år

Ränta

4,95 – 15,95 %

Direktutbetalning

Nej

Populär
SevenDay logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Erbjudit privatlån sedan 2007
  • Fått utmärkelsen Bästa Kundservice
  • Rimliga räntor på sina lån
  • Inte bästa betyget på Trustpilot

Lånebelopp

10 000 – 500 000 kr

Lånets löptid

1 – 12 år

Ränta

4,99 – 17,99 %

Direktutbetalning

Nej

Samla dyra lån & krediter
Sambla logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför fler än 40 olika långivare
  • Samla lån och krediter
  • Besked på ansökan samma dag
  • Över 390 000 nöjda kunder

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

3,06 – 29,99 %

Direktutbetalning

Nej

Advisa logga
4.8 out of 5.0 stars
  • Låna upp till 600 000 kr
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • 40 anslutna kreditgivare

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

3,06 – 29,99 %

Direktutbetalning

Nej

Zmarta logga
4.5 out of 5.0 stars
  • Jämför 35 olika långivare
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Låg ränta från 2,95%

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

3,25 – 29,40 %

Direktutbetalning

Nej

Vad är ett samlingslån?

Ett samlingslån hjälper dig att bli skuldfri från små lån med höga räntor. Dessa är väldigt lätta att samla på sig idag och ju fler man har, desto svårare kommer det bli med avbetalningarna. Med ett samlingslån har du chansen att bli från dessa tidigare och sen har du endast samlingslånet att tänka på. 

Samlingslånet ska ge dig lägre månadskostnader, med främsta avsikt att få en bättre ekonomi och vara försäkrad om att kunna betala dina skulder. På marknaden kan du finna flera olika typer av samlingslån, även om de till exempel skulle heta något som hopbakslån eller omstartslån, så det finns flera att jämföra mellan. På det viset blir det lättare för dig att hitta ett samlingslån som ger dig låga kostnader och bra villkor.

Därför ska du samla dina lån och krediter

Ett samlingslån ger dig chansen att få en bättre ekonomi, vilket är en stor fördel för alla. Med en god ekonomi mår man bättre och kan lättare skapa en bättre tillvaro. Ingen mår bra av att ständigt leva på gränsen med sin ekonomi. Det skapar stress och oro, och allt mer i livet kommer kännas tungt.

Även om det låter som en simpel sak, så blir det lättare för dig att enbart behöva tänka på en långivare, istället för flera. Det kan räcka med att man har tre eller fyra olika lån att tänka på varje månad, utöver allt annat som ska betalas. Man ska hålla reda på räntor, avgifter och vilket som är det lättaste att betala av först. Skulle det dyka upp problem, så behöver man

kontakta flera långivare. Med ett större lån, som ett samlingslån, så har du enbart en kontaktperson att tänka på.

samlingslån - samla lån och krediter

Sänk din månadskostnad för dyra smålån

En av de främsta orsakerna för att samla lån är att du kan få möjligheten till att sänka sina månadskostnader för dyra lån och krediter som du har samlat på dig, ofta till en bättre ränta. I många fall när personer ansöker om ett samlingslån så är det gamla lån med en hög månadskostnad som ligger och spökar.

Kontaktperson

Det är inte ovanligt med samlingslån att man får en personlig kontaktperson, som hjälper dig redan från start med att jobba upp till en bra stabil ekonomi. Dessutom kommer denna kontaktperson alltid finnas nära dig. Till exempel om du har flyttat och fakturor inte kommer fram i tid eller kanske har önskemål om att få fakturorna digitalt istället. Det kan också vara att din ekonomi har förändrats och du önskar betala in en högre summa på lånet.

Dessutom kommer det se bättre ut när det görs kreditupplysningar på dig. När det sätts ett värde på din kreditvärdighet, så kontrolleras bland annat dina nuvarande skulder. Inte bara hur höga dina skulder är, utan hur många långivare dessa skulder är utspridda hos. Du kommer få ett sämre på din kreditvärdighet med flera långivare, vilket kommer göra att det kommer bli svårt att få ett lån med bra villkor.

Samla lån

Hur du samlar ihop dina lån och krediter

Nedan beskriver vi hur det går till när man samlar lån och krediter.

Samla uppgifter om dina lån

Första punkten är att samla uppgifter om de lån du har i nuläget. Hur mycket har du kvar att betala på varje lån och vilka kostnader ingår i dessa lån. Titta på den effektiva räntan, så får du med alla kostnader som ingår med varje avbetalning.

Jämför olika samlingslån

Sen är du redo för att söka efter ett samlingslån, men var inte för snabb. Ta hjälp av en jämförelsesajt, så får du hjälp snabbare med att jämföra villkor från flera olika långivare. Många jämförelsesajter samarbetar med tiotals långivare, så din sökning kommer att bli väldigt bred.

En jämförelse hos en låneförmedlare är inte bindande

Du kommer inte binda upp dig till någon specifik långivare, bara vid en jämförelse, och det görs enbart en kreditupplysning när du använder dig av en låneförmedlare

Få svar samma dag

Oftast får du svar samma dag och du kan börja jämföra villkoren mellan de anbud du har fått. Den främsta faktorn är ett lån med en månadskostnad som matchar din budget, men jämför även den totala kostnaden på lånen. Fokusera inte enbart på att få den lägsta månadskostnaden, då denna kan vara lägre för att du har en längre avbetalningstid och därmed risk för att du får fler extra kostnader.

Signera ett låneavtal

När du har bestämt dig för vilken långivare du vill genomföra ett lån hos, så kontaktar du dem direkt och först när det har skapats ett låneavtal som du har skrivit under på, så har du bundit upp dig på ett samlingslån. Du kan ofta skriva under med ditt BankID.

Betala av dina skulder

När du har fått pengarna från samlingslånet, så ska du lösa in de andra skulderna du har så snart som möjligt. Så att du sen enbart har samlingslånet att tänka på.

Krav för att samla dina lån och krediter

Som med alla lån kan det finns mindre skillnader i de krav som finns med ett samlingslån, men det finns en del grundkrav som finns med merparten.

Du måste vara myndig

Du måste ha fyllt 18 år för att kunna skriva på ett avtal, så denna minimiålder finns på alla samlingslån. Sen kan det finnas långivare som själva har bestämt sig för att ha en något högre minimiålder, exempelvis 20 år.

Svensk folkbokföring krävs

Folkbokförd i Sverige och det kan finnas krav på att du ska ha varit det i minst ett år.

Ingen aktiv skuld hos kronofogden

Väldigt sällan är det möjligt att få ett samlingslån om du har skulder hos kronofogden. Om du har haft det, så är det vanligt med kravet om att det ska vara minst sex månader sedan du blev skuldfri hos dem. Om du behöver låna pengar trots en aktiv skuld hos kronofogden så är det istället ett pantlån eller ett omstartslån som gäller.

Betalningsanmärkningar godkänns – kan bli dyrare

Det kan vara möjligt att bli beviljad ett lån trots att du har betalningsanmärkningar. Då ska du däremot tänka på att ditt lån kan komma med högre kostnader, av den anledningen att det anses vara större risk att låna ut pengar.

Inkomstkrav varierar

Vilket krav som finns på din inkomst varierar och kravet kan antingen vara månadsvis eller årsvis. Så detta krav får du kontrollera hos varje långivare.

Låneformer som du kan samla

Det är inte alla lån som du kan samla ihop i ett samlingslån, men det är inte heller många typer som inte inkluderas i detta. Nedan följer en lista med förklaring på de låneformer som du kan baka ihop i ett samlingslån.

Blancolån

Blancolån är en låneform där det inte finns krav på att man ska ha en säkerhet och ibland kallas dessa lån även för privatlån. Blancolån kan ansöka om både hos bankerna och långivare på nätet. Vanligtvis innefattar dessa lån en högre summa, på minst 20.000 kr, men överstiger sällan 400.000 kr. Då det inte finns krav på säkerhet, som med exempelvis bostadslån där bostaden ställs som säkerhet, så ställs det ofta en högre ränta än de låneformer med säkerhet.

Snabblån

Snabblån är lån utan krav på säkerhet och innebär ofta lägre summor som ska betalas tillbaka på så kort tid som möjligt. Återbetalningstiden är vanligtvis bara några månader. De är snabba och smidiga att ansöka om och man får oftast tillgång till pengarna snabbt. Å andra sidan följer även hög ränta och andra kostnader med denna typ av lån. 

Krediter

Krediter kan du få via olika butiker, vare sig du är på plats i butiken eller handlar på nätet. Vilket ofta innebär när du handlar möbler, dator, tv, vitvaror eller annat på kredit. Då skriver du ett avtal med butiken och det görs en kreditupplysning på dig, som med alla lån och krediter

Annan typ av kredit i en butik är att du har upprättat en form av kreditkonto även kallat kontokredit, där du kommer ha tillgång till en viss summa och så fort du använder dig av denna kredit så kommer du att få hem faktura med lägsta summa att betala och hur mycket ränta som ingår. Oftast kan du själv välja om du vill betala mer än den lägsta summa är utsatt.

Kreditkort

Kreditkort är ett kort där man har tillgång till en viss summa pengar, som man kan använda sig av när det skulle behövas. Detta kort kan du sen använda dig av överallt din typ av kreditkort accepteras. Till exempel för att betala en resa, en dator eller möbler. När man har använt sig av kreditkortet kommer man få hem en räkning. 

Det finns olika villkor med de kreditkort som finns på marknaden, men oftast kan du välja delbetalning på det belopp du har använt dig av. Sen skiljer det även med hur hög ränta som ställs på skulden. Annat som skiljer är om det ingår förmåner, exempelvis försäkring på en resa eller vitvaror.

Samla krediter

Samla lån och krediter med eller utan säkerhet

Samlingslån finns både med och utan säkerhet, och villkoren skiljer mellan de båda, mer eller mindre.

Med säkerhet

Samlingslån med säkerhet kan vara att du ansöker om lånet med en medsökande. Du som ansöker om lånet kommer stå som ansvarig om lånet, men om det skulle uppstå problem med betalningar så får medsökande istället betala. Däremot kan det vara möjligt med andra säkerheter, exempelvis en bil med högre värde.

Utan säkerhet

Om du ansöker om samlingslån utan säkerhet, så är det enbart dina inkomster som det tas hänsyn till. Det behöver inte innebära att det blir svårare för dig att få lånet beviljat, utan snarare att villkoren kan vara annorlunda jämfört med om du hade haft en säkerhet inbakad i ditt lån.

Fördelar med att samla lån med säkerhet

Fördelar med samlingslån med säkerhet är att du har chans till att få ett lån med bättre villkor, som lägre ränta och övriga kostnader. Detta är möjligt då säkerheten gör att det finns större chans för att långivaren får tillbaka de pengar som de har lånat ut.

Fördelar med att samla lån utan säkerhet

De främsta fördelarna som många ser med att ansöka om ett lån utan säkerhet är att man kan få tillgång till pengarna snabbare, då det inte finns andra eller annat för långivaren att kontrollera. Dessutom behöver inte låntagaren blanda in andra eller annat i sitt lån.

Fördelar och nackdelar med samlingslån

Nedan listar vi fördelar respektive nackdelar med att samla lån och krediter.

Fördelar

Sänk dina lånekostnader

I många fall så kan du sänka månadskostnaden för dina lånekostnader när du samlar lån.

Spara pengar med lägre ränta

I många fall så kan du få bättre vilkor och den totala räntan kan bli lägre via ett samlingslån.

Få en tydlig överblick på din ekonomi

När du samlar lån och krediter så får du allt på en faktura. Det blir mycket lättare att hålla koll på din ekonomi när allt finns på en faktura istället för att du får en massa små fakturor.

Betala av dina skulder snabbare

Eftersom att räntan tenderar att bli lägre så kan du ofta betala av dina skulder snabbare med ett samlingslån.

Minska risken att påverka din kreditvärdighet negativt

Om du har många små fakturor till en högre ränta så ökar risken för att du inte ska kunna klara av att betala allt i tid och därmed få en betalningsanmärkning och på så sätt påverka din kreditvärdighet negativt. Med ett samlingslån så blir det lättare att betala av lånet i tid eftersom att du har allt på en faktura, ofta till en lägre ränta.

Nackdelar

Djupare skulder

Ibland kan man bli lite övermodig och låna ett högre belopp än aktuella skuldsaldot och på så sätt försätta sig i en djupare skuldcirkel.

I vissa fall blir räntan inte lägre

I en del sällsynta fall så blir räntan inte alls lägre när du samlar lån, även om den allt som oftast blir betydligt lägre.

Ta ett samlingslån med eller utan lösenkrav

Ett lösenkrav är något som ibland kan ställas från banker och långivare när du vill samla dina lån. Om du till exempel vill låna pengar till en bil för 60 000 kr så kan banken skicka ett lösenkrav på att 30 000 kr av lånet ska användas till att betala av andra skulder och krediter.

Samla lån med lösenkrav

En del samlingslån kommer med lösenkrav, till exempel om det finns flera betalningsanmärkningar. Lösenkrav innebär att du inte kommer få direkt tillgång till pengarna från samlingslånet. Istället kommer långivaren att lösa dina lån och skulder åt dig. Om det utgår ett lösenkrav, så kan du behöva lämna uppgifter som: uppgifter om långivaren, hur stor skuld du har i dagsläget, nummer till ditt lån och bankgiro.

Samla lån utan lösenkrav

Om du blir beviljad ett samlingslån utan lösenkrav, så kommer du själv att ställas som ansvarig för att betala de skulder du har i dagsläget och sen enbart ha samlingslånet kvar som skuld.

Exempel på samlingslån

Det mest effektiva sättet för dig att hitta ett bra samlingslån är genom att använda dig av en låneförmedlare. Du får hjälp med att få anbud från flera långivare på kort tid.

Samlingslån hos Lendo

Effektiv ränta3,25 % – 32,49 %
Lånebelopp10,000 kr – 600,000 kr
Återbetalningstid1 – 15 år
Minimiålder för ansökan18 år
Inkomst110,000 kr per år

Samlingslån hos Sambla

Effektiv ränta3,06 % – 29,99 %
Lånebelopp5,000 kr – 600,000 kr
Återbetalningstid1 – 20 år
Minimiålder för ansökan18 år
InkomstMinst 8 400 kr i månaden

Samlingslån hos Zmarta

Effektiv ränta3,30 % – 30,40 %
Lånebelopp5,000 – 600,000 kr
Återbetalningstid1 – 20 år
Minimiålder för ansökan18 år
InkomstMinst 100.000 kr per år

Samlingslån hos Advisa

Effektiv ränta3.06 % – 29.99 %
Lånebelopp5000 – 600.000 kr
Återbetalningstid1 – 20 år
Minimiålder för ansökan18 år
InkomstMinst 100,800 kr per år

Kreditupplysning vid samlingslån

Enligt lag så måste det alltid genomföras en kreditupplysning på den person som önskar låna pengar. Detta för att långivaren enklare ska kunna avgöra riskfaktorn med att låna ut pengarna. Det är inte kreditupplysningsföretaget som bestämmer om lånet blir beviljat, utan långivaren får uppgifterna och bestämmer själva om lånet ska beviljas.

Samla lån utan UC

Upplysningscentralen, UC, är en av de största kreditupplysningsföretag och används bland annat av bankerna. UC är kända för att inkludera mer uppgifter om de som ansöker om lån, vilket kan medföra att det blir svårare att få ett lån beviljat eller att man får sämre villkor på lånet. När man ansöker om ett lån från en långivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsbolag, som till exempel Creditsafe eller Bisnode så kallas det för ett lån utan uc.

Samla lån med creditsafe

Creditsafe har varit verksamma i över 20 år och samarbetar med bland annat kommuner, myndigheter och företag av olika storlekar. De har samarbeten över hela världen och erbjuder även andra tjänster än kreditupplysningar. Deras kreditupplysningar baseras på uppgifter som har hämtats in från bland annat kronofogden, skatteverket och bolagsverket. En kreditupplysning hos dem kommer inte att påverka ditt UC-score, då upplysningar via dem inte kommer att bli synliga i registret på UC. Läs mer om lån med Creditsafe.

Samla lån med bisnode

Bisnode har funnits på den svenska marknaden i över 30 år och tillhör idag det amerikanska bolaget Dun & Bradstreet. De samlar in uppgifter från över 2000 olika källor och de används av allt fler långivare. En kreditupplysning med Bisnode kommer inte heller att påverka ditt UC-score. Läs mer om lån med Bisnode.

Samla lån med dålig kreditvärdighet

Även om du har lågt värde på din kreditvärdighet, så är det möjligt för dig att ansöka om samlingslån. För att hitta dessa långivare är det lättast att använda sig av en jämförelsesajt eller låneförmedlare, men du bör alltid noggrant kontrollera vilka villkor som följer med lånet. 

Ansökan via en låneförmedlare möjliggör ansökan hos flera långivare, med endast en kreditupplysning på dig. Sen kan du sätta dig ner och jämföra de olika alternativ du fick. Ju lägre kreditvärdighet, desto större risk för höga kostnader så jämför alla kostnader och hur hög kostnad hela lånet slutar på. Det är alltså möjligt att ta lån med svag kreditvärdighet.

Samla lån och krediter med skulder

Att du i nuläget har skulder behöver inte utgöra hinder för dig när du vill ansöka om ett samlingslån. Ett samlingslån innebär ju att du ska lösa in dina dyra skulder och få en bättre ekonomi. Däremot kan det bli skillnader i villkoren. Hur skillnaderna kommer att se ut beror på vilken långivare du ansöker om samlingslån hos.

Samlingslån med betalningsanmärkning

Det finns några seriösa långivare på marknaden som beviljar samlingslån till personer som har betalningsanmärkningar. Vad den person som ansöker om lånet behöver tänka på, är att ju fler betalningsanmärkningar det finns desto större risk för att räntan blir hög. Det kan också vara skillnad på hur långt tillbaka betalningsanmärkningen registrerades.

Samlingslån trots kronofogden – omstartslån

Det kan även finnas möjligheter till att få ett samlingslån, trots att du finns registrerad hos kronofogden. Däremot kräver merparten att du har varit skuldfri hos dem i minst sex månader. Anledningen är att om det har gått så långt som till kronofogden, så är det bästa att lösa skulden hos dem först och främst. En skuld hos kronofogden skapar inte enbart problem när man ansöka om lån, utan det kan innebära problem vid många andra avtal.

Vad kostar det att samla lån och krediter?

Oavsett vilken typ av lån du ansöker om kommer det att inkluderas kostnader för lånet. Långivaren vill ju ha betalt för den tjänst som de erbjuder dig. Däremot skiljer dessa kostnader mellan varje långivare. 

Ränta på samlingslån

Några kostnadsexempel på olika samlingslån. Räntan kan dock både ändras, beroende på ditt utgångsläge. Det kan finnas så låga räntor som 2,8% men kan uppgå till mycket högre än det. Vanligtvis anges en nominell ränta, som innebär att räntan kan ändras under lånetiden, både positivt och negativt.

Advisa

Räkneexempel: Ansökan om samlingslån på 150.000 kr. Månadskostnad på 1442 kr och avbetalningstid på 10 år. Totalkostnad för lånet: 173 040 kr. 

Svea

Räkneexempel: Ansökan om samlingslån på 150.000 kr. Månadskostnad på 1432 kr och avbetalningstid på 10 år. Totalkostnad för lånet: 172 235 kr.

Bank Norwegian

Räkneexempel: Ansökan om samlingslån på 150.000 kr. Månadskostnad på 1724 kr och avbetalningstid på 10 år. Totalkostnad för lånet: 206 880 kr.

Freedom Finance

Räkneexempel: Ansökan om samlingslån på 150.000 kr. Månadskostnad på 1442kr och avbetalningstid på 10 år. Totalkostnad för lånet: 173 040 kr.

Så samlar du dina lån till en låg ränta

När du är redo för att ansöka om samlingslån, så börja med att samla ihop alla uppgifter om de lån och krediter du har i dagsläget. Så du vet vilka kostnader du har idag och summera beloppen från alla lån, så du vet hur stort belopp du behöver ansöka om till sitt samlingslån.

Ta sedan hjälp av en jämförelsesajt där du fyller i dina krav med lånet och använd dig därefter av en låneförmedlare, som på ett effektivt sätt hjälper dig med att få ett samlingslån med låg ränta. Då kommer du få ett samlingslån med bättre villkor än vad du har med dina lån i dagsläget och slutligen en bättre ekonomi. Vi rekommenderar att du alltid jämför lån för att hitta ett billigt lån med låg ränta.

Tips när du samlar dina lån och krediter

Nedan följer en del tips för dig som vill samla lån och krediter.

Se över alla dina skulder

Se till att du har räknat med alla skulder som du har idag, som har höga kostnader och som du vill bli av med snarast möjligt.

Exkludera lån som kostar mindre än vad samlingslånet skulle kosta

När man söker samlingslån, så vill man ju lyckas med att få lägre kostnader på lånet. Dock kan det ibland vara så att du idag har lån, som har lägre kostnader än vad ett samlingslån kan ge dig. Då kan du ju välja att inte inkludera det eller de lånen i samlingslånet.

Låna bara så mycket du behöver för att betala av dina skulder

När du ansöker om samlingslånet, så fall inte för frestelsen att ansöka om ett högre belopp än det du behöver för att lösa in de skulder du har idag. Det är ju meningen att du skapa en bättre ekonomi för dig.

Lån med säkerhet eller medsökande kan ge lägre ränta

Lägre ränta kan vara möjligt att få med en säkerhet, till exempel att ansöka om lånet tillsammans med en medsökande. Dock behöver du se över vilka krav som då finns på den person som ska stå som medsökande och försäkra dig om att denna person är införstådd med vad det kommer att innebära för denna person.

Längre löptid kan ge mindre månadskostnad

Månadskostnaden kan bli lägre med en längre avbetalningstid, men se över hur mycket lånet kommer att kosta dig i slutändan och om du vill vara skuldsatt så länge.

Tänk efter innan du ansöker om ett samlingslån

I vissa fall kan det vara bra att vänta med samlingslånet. Till exempel att du kan lyckas få lägre ränta genom att först betala av någon av skulderna, låta det gå längre tid sedan du hade en betalningsanmärkelse, avsluta kreditkonton eller annat.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.