Företagslån till nystartat företag

Foto av författare

Lista med långivare

30 banker och långivare
Krea (företagslån) logga

5.0 out of 5.0 stars
  • 8 förslag på lån inom 24h
  • Företagslån, fastighetslån & factoring
  • Endast 1 UC
  • Svar från alla banker inom 2 bankdagar

Lånebelopp

10 000 – 30 000 000 kr

Lånets löptid

1 mån – 5 år

Ränta

Individuellt

Utbetalning

2 – 5 bankdagar

Endast AB
Corpia (företagslån) logga

3.5 out of 5.0 stars
  • Lån enbart till aktiebolag
  • Passar för små- och medelstora företag
  • Inget krav på full personlig borgen
  • låneansökan behandlas inom 2 bankdagar

Lånebelopp

500 000 – 10 000 000 kr

Lånets löptid

1 mån – 60 mån

Ränta

8 – 12 %

Utbetalning

2 – 5 bankdagar

Jämför 19 långivare
Lendo (företagslån) logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför 19 stycken långivare
  • Ansökan är kostnadsfri
  • Endast en UC
  • Ansökan är inte bindande

Lånebelopp

50 000 – 5 000 000 kr

Lånets löptid

6 mån – 5 år

Ränta

Individuellt

Utbetalning

Inom ett par dagar efter godkänd ansökan

Företagslån utan UC
Approva (företagslån) logga

3.0 out of 5.0 stars
  • Borgensman måste finnas
  • Kreditupplysning via Bisnode
  • Allt sker digitalt
  • Utbetalning kan ske samma dag

Lånebelopp

30 000 – 300 000 kr

Lånets löptid

2 – 18 mån

Ränta

Från 2 %

Utbetalning

0 – 1 bankdagar

Bra betyg på Trustpilot
CapitalBox (företagslån) logga

4.5 out of 5.0 stars
  • Företagslån eller företagskredit
  • Refinansieringslån
  • Företagslån utan krav på säkerhet
  • Stort fokus på småföretagare

Lånebelopp

20 000 – 3 500 000 kr

Lånets löptid

1 mån – 4 år

Ränta

Individuellt

Utbetalning

0 – 2 bankdagar

Bäst företagslån för nystartade företag

Det bästa företagslånet till ditt nystartade företag är Lendos företagslån. Lendo jämför flera olika långivare för att du ska få bästa möjliga lånerbjudande. En ansökan är kostnadsfri och den är inte bindande, om du inte vill ta något av de erbjudanden du får så behöver du inte göra det.

Låna till ett nytt företag

Med företagslån till nystartade företag finns ofta särskilda villkor då det inte finns en omsättning att använda för att avgöra hur mycket de är benägna att kunna betala för sitt lån. Därmed kan det krävas andra saker att uppvisa för banken eller annan långivare. Var så väl förberedd som möjligt, till exempel att kunna uppvisa en välarbetad affärsplan och hur det ska inkomma vinst till företaget.

Vilka tjänster eller produkter kommer ert företag att inrikta sig på och är ni klara över er målgrupp samt hur ni ska kunna nå denna. Hur planerar ni att marknadsföra er, att nå ut till era kunder. Vilka är konkurrenter och eventuella hot, som kan handla om miljön eller förändringar i omvärlden som kan leda till att de ni erbjuder inte kommer prioriteras av många konsumenter.

Även om man inte vill fokusera på de negativa delarna, så är man väl förberedd om man även har med de i beräkningarna. Det handlar om att försöka ha en plan för hur man ska hantera eventuella hot eller hinder i utvecklingen. Till exempel att ha räkan med alternativa produkter eller tjänster, om något förändras stort på marknaden.

Vilka krav finns för nystartade företagslån?

Med alla lån kommer det såklart olika krav. Dessa kan skilja en del beroende på vilken långivare man ansöker om lån hos. Det kan också vara skillnad om ens företag har varit aktivt en tid eller om det är helt nystartat. De krav man kan behöva tänka på är:

 • Som tidigare har nämnts, så ha med en välarbetad affärsplan. Den är alltid bra att ha med i beräkningarna, trots att det inte har stått med som krav.
 • Om det finns något att erbjuda som säkerhet för lånet blir det lättare att få ett lån beviljat och att kanske även med bättre villkor. Säkerheten kan till exempel vara en fastighet eller maskin som finns i företaget.
 • Förbered med att ha en personlig borgen, då detta också kan fungera som en säkerhet. Det ger långivaren bättre garanti för att långivaren får tillbaka sina pengar.
 • Uppvisa bevis på att det finns någon typ av kapital i företaget idag. Detta visar att företaget har en säkerhet vid eventuella nedgångar eller om det dyker upp problem. Dessutom kan det utgöra en form av säkerhet för återbetalning av lånet.
 • En del banker och långivare känner sig mer lugna om de får en detaljerad budget över företaget.
 • Det är bra om det inte finns betalningsanmärkningar sedan tidigare.
 • Visa hur de pengarna företaget önskar låna ska användas och anledningar till att detta kommer att förbättra läget för ditt företag. Till exempel om det gäller investering av en specifik maskin för att kunna ta sig an ett projekt som kommer ge god vinst för företaget.

Kreditupplysning på företag

För alla som ansöker om lån måste det alltid göras en kreditupplysning, så även för företag. Kreditupplysningar för företag görs vanligen via UC, då företag ofta ansöker om lån på en bank och merparten av dem använder sig av UC. Det finns olika typer av kreditupplysningar för långivaren att beställa. Du som inte vill genomgå en kreditupplysning via UC kan då välja att ansöka om ett företagslån utan UC.

 • Standard innebär att det görs en så omfattande upplysning som möjligt. Där det ingår uppgifter som styrelsefakta, bokslut, betalningsanmärkningar och skuldsaldo. Det kommer även ingå punkter som riskklass, riskprognos och uppskattad kreditgräns
 • Mini är inte lika omfattande som ovanstående. Här är det mer fokus på exempelvis inkomster, utgifter och om det finns betalningsanmärkningar. Med det ingår oftast riskklass och riskprognos.
 • Risk är så enkelt utformad att den endast innehåller riskklass, riskprognos och uppskattad kreditgräns.
 • Mikro innehåller uppgifter som kontaktinformation, betalningsanmärkningar och skuldsaldo. Omdöme för kreditlimit får långivaren själv bedöma.

Det är långivare som bestämmer vilken kreditupplysning som ska göras och hur de sen ska bedöma läget. Ska de bevilja lånet för företaget eller inte. Om företaget har bolagsformen enskild firma kan det även ingå en kreditupplysning för ägaren. Om denne har exempelvis betalningsanmärkningar kan detta utgöra ett hinder, även om siffrorna för företaget ser goda ut. Eller så kommer det krävas högre säkerhet för lånet.

Långivare för nystartat företag

På dagens marknad finns ett brett utbud av företagslån att välja mellan. Valet står ofta mellan lån med eller utan säkerhet. Det kan vara en fördel för företag om de slipper ställa säkerhet. Hos banker kan det dock ibland krävas säkerhet genom pantsättning av till exempel fastigheter, maskiner eller företagets aktier.

Det blir lättare för företagen att ansöka om ett lån utan säkerhet och företagarna behöver inte vara oroliga över att det kommer beslagtas något som har satts som säkerhet för lånet. Däremot bör företaget räkna med att istället inkludera en personlig borgen. Denna kan bestå av ägaren eller ägarna av företaget. Detta beror på att annars skulle det bli alldeles för hög kreditrisk, vilket i sin tur leder till för höga räntor.

Några exempel på långivare som erbjuder företagslån till nystartat företag

Med de flesta lån för nystartade företag finns inte exakta siffror på räntan. Då det bestäms individuellt efter varje företag och dess förutsättningar. Dessa handlar inte enbart om företagets ekonomi, utan även om hur väl förberett företaget är.

Det är viktigt med en tydlig översikt och planering när man överväger att ta ett lån. Oavsett om man ansöker om företagslån direkt från en långivare eller via en låneförmedlare brukar svaret oftast komma inom 24 timmar. Med väl förberedda dokument kan ansökningsprocessen slutföras på bara några minuter, och låneavtalet undertecknas enkelt med BankID. Tänk på att alltid jämföra olika företagslån innan du gör din ansökan.

Qred

Företaget kan ansöka om lån mellan 10.000 och 2.000.000 kr. Det betalas ingen ränta utan man betalar en fast avgift som baseras på vad långivaren kallar Qred-score.

Deras Qred-score bestäms efter uppgifter som företagets omsättning, omdömen av företaget, betalningsanmärkningar, antal anställda, vad lånet ska användas till samt om det finns andra lån och skulder. Sen bestäms den fasta avgiften, som ska betalas utöver amorteringen varje månad.

Alla bolagsformer kan ansöka om lån hos Qred. Det är relativt brett med hur man kan använda sitt lån. Om företaget behöver lån för att ta sig upp från en tillfällig svacka eller om det krävs investering för något så det kan skapas tillväxt eller positiv utveckling.

Creddo

Med Creddo kan företaget ansöka om lån mellan 10.000 och 10.000.000 kr. Creddo är en låneförmedlare som sänder ut din ansökan till tjugotalet långivare och svar inkommer till dig inom ett dygn. Det står inget specifikt om räntan, utan den kommer att bestämmas individuellt beroende på långivaren och andra faktorer.

Sänd in tydliga översikter på hur företaget tänker använda sig av pengarna, företagets affärsidé och hur de lånade pengarna kommer att leda till positiv utveckling för företaget. Det är en fördel om det inte finns betalningsanmärkningar hos företaget eller ägaren, men det kan finnas chans att få lånet beviljat trots betalningsanmärkningar.

Borgensman på företagslån

Då ett nystartat företag inte har mycket att uppvisa som kan förse banker och långivare med säkerhet om att det inkommer tillräckligt med pengar till företaget. Det handlar om att långivaren vill vara så säker som möjligt på att det kommer finnas underlag för återbetalning av lånet. Just av den här anledningen är det generellt sett svårare att ta ett företagslån till ett nystartat företag än till ett företag med god historik.

En personlig borgen är en person som kommer få samma villkor för återbetalning som företaget har. Denne person kommer att bli skyldig att betala för skulden om företaget får problem med betalningar. Med företagslån är det vanlig ägare, VD eller andra som är involverade i företaget som anges som personlig borgen. Däremot är det möjligt att använda andra personer som personlig borgen.

Det kan vara bra att tänka på att det finns två olika typer av personlig borgen. Enkel borgen innebär att det kommer krävas betalning från borgensmannen efter att det är säkerställt att företaget inte kan betala. Står man som proprieborgen har långivare rätt att kräva betalning från borgensperson när företaget inte har betalt. Även om det inte är helt fastställt ännu att företaget inte kan betala.

Därmed kan man säga att en borgensperson kan vara mer säker från att behöva betala om denne står som enkel borgen. Med hänsyn till att det först måste vara fastställt att företaget inte har tillräckligt med resurser för att kunna betala.

.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.