Låna med Creditsafe

Foto av författare

Att ta ett lån är idag ett rent rutinärende för den stora majoriteten av det svenska folket. Ett bolån eller ett billån är något som de allra flesta av oss kommer att ansöka om under minst en eller flera gånger i livet, men det finns även många andra tillfällen där lite extra pengar kan vara en bra hjälp – kanske vill du ta körkort, fira ett storslaget bröllop, genomföra din drömresa eller tackla några oförutsedda utgifter. 

När man tar ett lån, vilket typ av lån det än handlar om, kommer det alltid att göras en kreditupplysning på dig för att hjälpa långivaren avgöra om det innebär en större eller mindre risk att låna ut en summa pengar till dig som låntagare. I den här texten kommer vi att ge dig all nödvändig information om vad det innebär att ta ett lån med Creditsafe och många goda råd för att se till att du väljer det bästa lånet för just dig och dina behov.

Jämför lån

Jämför 10 snabblån direkt
Klara Lån logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Utan UC upp till 50 000 SEK
  • Vissa långivare erbjuder direktutbetalning
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Sök och välj lånet med bäst villkor

Lånebelopp

5 000 – 150 000 kr

Lånets löptid

1 – 8 år

Ränta

6,84 – 39,5 %

Direktutbetalning

Ja, vissa långivare

Utbetalning 24/7
Ferratum logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Creditsafe används)
  • Snabbt besked & utbetalning
  • Godkänner betalningsanmärkningar

Lånebelopp

1 000 – 40 000 kr

Lånets löptid

4 – 46 mån

Ränta

44,00 %

Direktutbetalning

Ja

Låna räntefritt
Lumify logga
3.0 out of 5.0 stars
  • Direkt utbetalning 24/7
  • Lån utan UC
  • Räntefritt för nya kunder

Lånebelopp

2 000 – 70 000 kr

Lånets löptid

30 – 365 dagar

Ränta

42.5 %

Direktutbetalning

Ja

Kampanjerbjudande
Credifi logga
3.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Creditsafe används)
  • Utbetalningar 24/7
  • Flexibel kontokredit

Lånebelopp

2 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

30 – 365 dagar

Ränta

43.5 %

Direktutbetalning

Ja

4,7/5 hos Trustpilot
Smspengar logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC
  • Smidig kontokredit
  • Utbetalningar 24/7

Lånebelopp

1 000 – 30 000 kr

Lånets löptid

1 – 12 månader

Ränta

42.5 %

Direktutbetalning

Ja

Besked direkt på skärmen
Daypay logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC på lån upp till 20 000 kr
  • Besked direkt
  • Utbetalning samma dag

Lånebelopp

1 000 – 20 000 kr

Lånets löptid

1 – 36 månader

Ränta

39 %

Direktutbetalning

Nej

Flexibel kontokredit
GF Money logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Creditsafe används)
  • Kontokredit
  • Snabbt lånebesked
  • Utbetalning inom 5 min till vissa banker

Lånebelopp

1 000 – 30 000 kr

Lånets löptid

1 – 12 månader

Ränta

42,5 %

Direktutbetalning

Ja

Vilket lån är bäst via Creditsafe?

Enligt oss på kreditochfinans.se är Ferratum det bästa lånet med Creditsafe just nu. Hos Ferratum kan du låna mellan 1 000 – 40 000 kr i form av en flexibel kontokredit. Detta innebär att du enkelt kan låna en mindre summa och sedan ta ut mer pengar vid behov.

Via Ferratum kan du få din utbetalning inom 15-60 minuter alla dagar i veckan, oavsett tid på dygnet. Det enda som krävs för denna snabba utbetalning är att du har ett konto hos någon av bankerna Swedbank, SEB, Nordea eller Handelsbanken.

Lån med Creditsafe utan UC

Allt oftare annonserar långivare om “Lån utan UC” eftersom många konsumenter föredrar detta då det inte påverkar deras framtida kreditvärdighet. En vanlig missuppfattning är att detta innebär att ingen kreditupplysning görs, vilket inte stämmer eftersom det vore olagligt. Det innebär istället att ett alternativt kreditupplysningsföretag används. Creditsafe specialiserar sig på smslån och snabblån och deras tjänster är skräddarsydda för att ge aktuella upplysningar så snabbt som möjligt, vilket passar perfekt för både långivare och låntagare.

Creditsafe delar aldrig sina kreditupplysningsuppgifter med UC, vilket innebär att din kreditvärdighet inte påverkas när du tar ett lån där Creditsafe sköter kreditupplysningen.

Vad är ett lån med Creditsafe?

När du tar ett lån med Creditsafe innebär det att kreditupplysningen tas via Creditsafe istället för via UC AB. Creditsafe är världens största kreditupplysningsföretag och delar inte sin information med Upplysningscentralen (UC), vilket innebär att din kreditvärdighet inte påverkas. Creditsafe hämtar all sin information från källor som Skatteverket, Kronofogden, Bolagsverket och SCB. Detta är utan tvekan det enklaste sättet att ta mindre lån utan att riskera sin framtida kreditvärdighet.

Exempel på lån med Creditsafe

Ferratum

Rep. exempel: Utnyttjad kredit om 11 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 13 360 kr (snitt 1 142 kr per månad). Effektiv årsränta: 47,64%. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 39,60%. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Läs mer: Recension av Ferratum kreditkonto

Typiska lån med Creditsafe via kreditochfinans.se

 • Belopp: 1 000 – 45 000 kr
 • Löptid: 1 – 999 månader
 • Ränta: 6,84 % – 39,8 %
 • Beviljar trots betalningsanmärkning: 2 av 6

Kreditupplysning via Creditsafe

En vanlig fråga hos konsumenter som ansöker om ett lån med kreditupplysning via Creditsafe är vilka uppgifter som egentligen tas. Eftersom Creditsafe framförallt fokuserar på olika typer av snabblån och smslån, är deras kontroller inte lika djupgående som UCs, men det behövs inte heller när det handlar om mindre summor. Creditsafe samarbetar med ett stort antal myndigheter, som exempelvis Skatteverket, Bolagsverket och Kronofogden. Uppgifterna som tas är:

 • Inkomstuppgifter
  Creditsafe kontrollerar dina inkomstuppgifter från de senaste tre åren. Detta gäller för alla privatpersoner som är folkbokförda i Sverige och är över 15 år gamla.
 • Detaljerade personuppgifter
  Detta innebär ditt namn, personnummer, civilstånd, församling, folkbokföringsadress, tidigare adress, kommun, län och förvaltarskap.
 • Betalningsanmärkningar
  Om du har betalningsanmärkningar eller har genomgått en skuldsanering eller utmätningsförsök, kommer detta att ingå i uppgifterna som Creditsafe ger långivaren. Tack vare tillgången till Kronofogdens information inkluderas även ett eventuellt skuldsaldo hos Kronofogden, både historiskt och aktuellt.
 • Bolagsengagemang
  Om du har någon typ av bolagsengagemang, som exempelvis en styrelsepost, både i nuläget och tidigare.
 • Riskbedömning
  En riskbedömning, även kallad ‘scoring’, är en viktig del av kreditupplysningen. Här förutspås en privatpersons framtida återbetalningsförmåga på en skala 1-100, vilket är särskilt viktigt när det handlar om lån med en längre löptid.
 • Fastighetsinnehav
  Sist men inte minst inkluderas även uppgifter om ditt eventuella fastighetsinnehav, köpeskilling och taxeringsvärde.

Hur påverkas min kreditvärdighet av ett lån med Creditsafe?

När du tar ett lån där Creditsafe står för kreditupplysningen påverkas din framtida kreditvärdighet inte alls, vilket naturligtvis är en stor fördel om du behöver fler lån i framtiden. De delar nämligen inte sina uppgifter med Upplysningscentralen (UC), och därför hamnar din ansökan enbart i Creditsafes register. Det finns flera fördelar med detta:

 • Alla svenska storbanker och långivare som erbjuder stora summor samarbetar med UC. Om du i framtiden vill låna pengar till exempelvis en bostad eller en bil, är det bra för din kreditvärdighet om du inte har tidigare låneansökningar registrerade hos UC. Många mindre snabblån, i synnerhet i kombination med en betalningsanmärkning, gör att du riskerar att få avslag på en låneansökan. Om du vill ta ett lån med svag kreditvärdighet kan du vända dig till långivare som använder Creditsafe för sin kreditupplysning för att inte försämra den ytterligare.
 • Avsaknaden av låneansökningar hos UC kan inte bara öka dina chanser att få ett lån godkänt, det kan dessutom förbättra dina lånevillkor, såsom räntesatser. Det är viktigt att veta att större lån, som bolån eller privatlån, har en individuell räntesats, och ju bättre din återbetalningsförmåga bedöms, desto lägre blir räntan du erbjuds. Tack vare detta kan du spara mycket pengar genom att välja snabblån som använder Creditsafe för sin kreditupplysning.
 • Creditsafe passar perfekt när du behöver snabb finansiering. Säg att du hittar din drömresa till rabatterat pris en vecka innan lönen kommer in på kontot, eller att din hund behöver ett akut besök hos veterinären. Då kan du låna pengar som du får tillgång till direkt, och sedan betala tillbaka dem när lönen kommer. På så sätt belastar du inte din framtida kreditvärdighet alls.
 • Du kan även välja kontokredit istället för snabblån om det passar dig bättre. Här blir du beviljad ett visst kreditbelopp som du sedan disponerar helt fritt. Det är flexibelt så att du kan använda lite i taget när det behövs eller allt på en gång. När du tar en kontokredit med Creditsafe är det en kontokredit utan UC.

Hur tar jag ett lån med kreditupplysning via Creditsafe?

Om du vill behålla din kreditvärdighet intakt och ansöka om ett lån med kreditupplysning via Creditsafe är det mycket enkelt.

 1. Vi rekommenderar alltid att du jämför olika långivare för att säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. En jämförelsesajt brukar vara den enklaste och smidigaste lösningen.
 2. Välj att jämföra lån utan UC, och bland alla alternativ som kommer upp, fortsätter du att jämföra dem som använder sig av Creditsafe. Vi vill påminna dig om att titta lite extra på den effektiva räntan, då det är den som ger dig information om lånets totalkostnad.
 3. När du har hittat den långivare som bäst lämpar sig för dina behov behöver du bara fylla i dina personliga uppgifter direkt på långivarens hemsida. Ofta får du ett preliminärt besked med en gång, och så fort lånet har blivit godkänt kan du ha pengarna på kontot inom bara några minuter.

Fördelar och nackdelar med ett lån med Creditsafe

Nedan listar vi de fördelar och nackdelar som finns med att låna med Creditsafe.

Fördelar

 • Din kreditvärdigheten hos UC påverkas inte: Creditsafe delar inte informationen om sina kreditupplysningar med Upplysningscentralen (UC), vilket innebär att det inte påverkar din kreditvärdighet hos UC. Detta är en av nycklarna till Creditsafes stora framgångar i Skandinavien, nu när allt fler låntagare väljer bort långivare som använder sig av UC.
 • Smidigt system för kreditvärdering: Creditsafe har ett mycket omtyckt och smidigt system för att värdera kreditvärdighet. Det tar inte bara med de klassiska faktorerna i beräkningarna (taxerad inkomst, inkomstutveckling, tillgångar som exempelvis fastigheter och eventuella betalningsanmärkningar) utan även sociala variabler.
 • Kreditvärdighetsdiplom för företag: En stor fördel för företag är att Creditsafe utfärdar ett så kallat “kreditvärdighetsdiplom” för företag som enkelt och smidigt vill kunna skylta med bra resultat. Dessa måste med tiden förnyas, för att resultaten alltid ska vara aktuella.
 • Information om kreditförfrågningar: Om någon begär kreditinformation om dig kommer Creditsafe alltid att informera dig om detta direkt till din e-mail. Du kommer med andra ord alltid att veta vem som har begärt en kreditupplysning på dig.
 • Gratis kreditupplysning på dig själv: Du kan göra en kreditupplysning på dig själv som dessutom är helt gratis. Creditsafe uppmuntrar oss alla att vara medvetna om vår kreditvärdighet för att kunna se till att alltid få så bra lånevillkor som möjligt, och erbjuder därför denna tjänst. Tack vare appen Tink kan du få dagsfärsk information angående din ekonomiska status sett ur en långivares ögon.

Nackdelar

 • Lån via Creditsafe är ofta begränsade till låga belopp på upp till 50 000 SEK, även om enstaka långivare erbjuder upp till 70 000 SEK.
 • Många lån via Creditsafe är så kallade högkostnadskrediter som har en hög ränta och kort löptid.

Faktorer att väga in när du ska låna med Creditsafe

När du ska ansöka om ett lån med Creditsafe finns det vissa faktorer du bör ta i beaktning för att säkerställa att du får ett lån till så bra pris som möjligt och som verkligen anpassar sig efter dina behov. Därför rekommenderar vi att du tänker extra på följande:

Beloppet

Hur mycket behöver du egentligen låna? Fall inte för frestelsen att låna mer än du verkligen behöver. Det kan verka som ett enkelt sätt att få extra pengar på kontot, men ett lån är aldrig gratis. Inte bara ska lånesumman betalas tillbaka, du ska även betala räntekostnader som blir högre desto mer pengar du lånar. Kanske kan du betala en del av den nödvändiga summan med besparingar och ta ett lån på resten?

Löptiden

Hur lång återbetalningstid du väljer är en annan viktig faktor. Å ena sidan stämmer det naturligtvis att ju snabbare du betalar tillbaka lånet desto billigare blir det, men det måste å andra sidan vara realistiskt för dina omständigheter. Vi rekommenderar att du inte väljer en alltför kort återbetalningstid genom att räkna med pengar som du kanske inte kommer att ha tillgång till.

Säg exempelvis att du räknar med att kunna jobba lite övertid och tjäna extra pengar, men vad händer om den här möjligheten inte går i lås? Projektet på jobbet kanske blir klart i tid och ingen kommer att behöva jobba övertid, kommer du fortfarande att kunna betala tillbaka lånet i tid? Om du halkar efter med betalningarna kan du behöva betala dyra straffavgifter som i värsta fall kan leda till ekonomiska problem, så se till att lägga upp en realistisk budget innan du väljer löptid.

Räntan

Räntekostnaderna är alltid något du ska se över innan du bestämmer dig för en viss långivare, det kan nämligen skilja mycket mellan olika företag. När du ansöker om ett lån rekommenderar vi alltid att du jämför olika långivare för att säkerställa de bästa villkoren, och den viktigaste punkten att jämföra är den så kallade effektiva räntan som tar ställning till ditt låns totala kostnader. Självklart vill du inte ta ett lån som kostar mer pengar än nödvändigt, eller hur?

Extra avgifter

Inte sällan kommer lån med extrakostnader som du kanske inte har tagit med i beräkningarna. Det kan röra sig om uppläggningsavgiften för att hantera din låneansökan, aviavgifter, påminnelseavgifter eller förseningsavgifter. Det finns många långivare på marknaden som annonserar om räntefria lån, och då är det väldigt vanligt att dessa extrakostnader är höga. Därför är det viktigt att se över den effektiva räntan som inkluderar även dessa avgifter i totalkostnaden.

Mer info om Creditsafe

Creditsafe är världens mest använda kreditupplysningsbolag. De har funnits på marknaden i snart 25 år och har över 100 000 nöjda kunder som har använt sig av deras tjänster. Sedan det grundades i Norge 1997 har de expanderat till att nu ha inte mindre än 24 kontor i 14 länder, både i Europa, USA och Japan. Sedan 2013 har Creditsafe mer än fördubblat sin omsättning, och expansionen visar inga tecken på att avta.

Creditsafe Group är koncernen som Creditsafe Sverige är en del av. Dess huvudkontor ligger i Storbritannien, medan du i Göteborg kan hitta huvudkontoret som riktar sig till den skandinaviska marknaden. Det är en privatägd koncern som ständigt växer och arbetar för att finna nya vägar och lösningar för sina kunder. Creditsafe har en stor bredd av internationella samarbetspartners, vilket gör kredit- och affärsinformation tillgänglig över hela världen.

Vad gör Creditsafe som företag?

Creditsafes främsta funktion är att ge bästa möjliga kreditupplysning och bedöma kreditvärdigheten hos såväl företag som privatpersoner, så att riskbedömningen kan göras med precision. Creditsafe använder sig av informationskällor som Bolagsverket, SCB, tingsrätter, Kronofogden, Skatteverket och Lantmäteriet. Uppgifterna uppdateras dagligen, så att du kan vara säker på att all information alltid är aktuell. Deras filosofi är att alltid kunna erbjuda komplett information där allting är samlat på ett och samma ställe, mycket snabbare än sina konkurrenter och till marknadens bästa priser.

Creditsafe hjälper också företag, särskilt de som jobbar med direktreklam, telemarketing och nykundsbearbetning, att hitta nya kunder genom sina B2B-leads och prospekteringsverktyg. De har en mängd olika listor så att du alltid kan hitta ett exakt urval av den typ av företag du är intresserad av.

En annan del av deras verksamhet är registervård, vilket innebär att de har ett system för att se till att dina kundregister alltid är korrekta och uppdaterade med aktuell information. De kan även addera en mängd ny information till ditt nuvarande kundregister tack vare all information de samlar in och bearbetar från hundratals olika källor.

Genom att Creditsafe har en direkt koppling till Bolagsverket har du möjlighet att ladda ner officiella dokument som bolagsordning och registreringsbevis snabbt och smidigt via deras hemsida.

Olika låneformer med Creditsafe

Nedan går vi igenom de vanligaste låneformerna där långivare erbjuder kreditupplysning via Creditsafe.

Smslån

Många lån som erbjuds med Creditsafe är så kallade smslån, som ibland även kallas snabblån eller mikrolån. Ett smslån är ett lån på ett mindre belopp utan säkerhet som oftast har en väldigt kort återbetalningstid, vanligtvis inom 30 dagar. Dessa lån beviljas och betalas ut snabbt, vilket gör dem till en populär lösning för oförutsedda utgifter som måste hanteras omedelbart.

Exempelvis kan du hitta din drömresa till ett mycket lägre pris om du bokar snabbt. Det kan bli dyrare att vänta tills lönen kommer in, så alternativet är att låna pengarna och betala tillbaka när lönen har kommit. Om du använder en långivare som gör sin kreditupplysning via Creditsafe påverkar det inte din framtida kreditvärdighet eftersom de inte delar sina uppgifter med UC.

Snabblån

Ett snabblån är en bra lösning om du behöver pengar snabbt, exempelvis för ett akut tandläkarbesök, om värmepannan går sönder eller andra oväntade utgifter. Fördelen med snabblån är att det går snabbt att få det beviljat och pengarna på kontot. Återbetalningstiden är vanligtvis kort, oftast en eller ett par månader. Det krävs ingen säkerhet för att bli beviljad ett snabblån.

Lån med betalningsanmärkning

En tidigare betalningsanmärkning kan vara ett hinder när du ansöker om ett lån, men många långivare som använder Creditsafe godkänner låntagare med en betalningsanmärkning.

Det är viktigt att vara uppmärksam på villkoren som erbjuds när du ansöker om ett lån med en betalningsanmärkning. Det kan innebära högre räntesatser eller avgifter eftersom långivaren tar en högre risk. Därför är det alltid en bra idé att jämföra olika långivare innan du bestämmer dig, för att se till att du får de bästa möjliga villkoren.

Hur mycket kan jag låna med kreditupplysning via Creditsafe?

Du kan vanligtvis låna upp till 50 000 kronor med kreditupplysning via Creditsafe. Eftersom fler aktörer på marknaden kontinuerligt väljer Creditsafe för snabba och precisa kreditupplysningar, finns det även enstaka långivare som nu erbjuder lån upp till 70 000 kronor. Det är sannolikt att fler alternativ kommer att ansluta sig inom kort.

Creditsafe har utvecklat ett system för kreditupplysning som är speciellt anpassat för snabblån, smslån och kontokrediter. De gör inte en lika djupgående analys som UC, vilket inte heller behövs för mindre summor. Resultatet kommer snabbt, vilket passar perfekt för denna typ av lån när låntagare ofta behöver pengarna omedelbart.

Sammanfattning

Att ta ett lån är något de flesta av oss gör flera gånger under livet. Ibland handlar det om stora lån som bolån, men ofta behöver vi mindre summor snabbt för att täcka oförutsedda utgifter.

Oavsett om det handlar om större eller mindre lån, kommer det alltid att göras en kreditupplysning på dig. Sveriges stora banker, som vanligtvis erbjuder bolån, använder sig av UC för att studera din låneansökan. Om du har många låneansökningar eller krediter registrerade hos UC, kan din kreditvärdighet försämras. En dålig kreditvärdighet kan leda till avslag på din låneansökan eller sämre villkor (räntesatser och avgifter) om lånet blir godkänt.

För mindre summor, såsom smslån eller snabblån, har du en stor fördel om du väljer en långivare som använder sig av Creditsafe för sin kreditupplysning. Creditsafe är världens mest använda kreditupplysningsföretag och de delar inte sina uppgifter med UC eller någon annan. Tack vare detta behålls din kreditvärdighet intakt, vilket innebär att du får bästa möjliga villkor när du ansöker om ett större lån, exempelvis ett bolån.

Med Creditsafe som kreditupplysningsleverantör kan du låna upp till 50 000 kronor, och i många fall kan du bli godkänd trots tidigare betalningsanmärkningar. De informerar om din taxerade inkomst under de senaste tre åren, eventuella skulder eller betalningsanmärkningar, om du har någon typ av bolagsuppdrag, tillgångar såsom fastigheter samt en praktisk riskbedömning graderad på en skala från 1 till 100.

Vanliga frågor om lån med Creditsafe

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.