Låna med Creditsafe

Foto av författare

Att ta ett lån är idag ett rent rutinärende för den stora majoriteten av det svenska folket. Ett bolån eller ett billån är något som de allra flesta av oss kommer att ansöka om under minst en eller flera gånger i livet, men det finns även många andra tillfällen där lite extra pengar kan vara en bra hjälp – kanske vill du ta körkort, fira ett storslaget bröllop, genomföra din drömresa eller tackla några oförutsedda utgifter. 

När man tar ett lån, vilket typ av lån det än handlar om, kommer det alltid att göras en kreditupplysning på dig för att hjälpa långivaren avgöra om det innebär en större eller mindre risk att låna ut en summa pengar till dig som låntagare. I den här texten kommer vi att ge dig all nödvändig information om vad det innebär att ta ett lån med Creditsafe och många goda råd för att se till att du väljer det bästa lånet för just dig och dina behov.

Jämför lån

Jämför 10 snabblån direkt
Klara Lån logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Utan UC upp till 30 000 SEK
  • Snabb utbetalning
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Sök och välj lånet med bäst villkor

Lånebelopp

2 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

1 – 8 år

Ränta

6,84 – 39,5 %

Direktutbetalning

Ja, vissa långivare

Utbetalning 24/7
Ferratum logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Creditsafe används)
  • Snabbt besked & utbetalning
  • Godkänner betalningsanmärkningar

Lånebelopp

1 000 – 40 000 kr

Lånets löptid

4 – 46 mån

Ränta

44,00 %

Direktutbetalning

Ja

Låna räntefritt
Lumify logga
3.0 out of 5.0 stars
  • Direkt utbetalning 24/7
  • Lån utan UC
  • Räntefritt för nya kunder

Lånebelopp

2 000 – 70 000 kr

Lånets löptid

30 – 365 dagar

Ränta

42.5 %

Direktutbetalning

Ja

Kampanjerbjudande
Credifi logga
3.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Creditsafe används)
  • Utbetalningar 24/7
  • Flexibel kontokredit

Lånebelopp

2 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

30 – 365 dagar

Ränta

43.5 %

Direktutbetalning

Ja

4,7/5 hos Trustpilot
Smspengar logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC
  • Smidig kontokredit
  • Utbetalningar 24/7

Lånebelopp

1 000 – 30 000 kr

Lånets löptid

1 – 12 månader

Ränta

42.5 %

Direktutbetalning

Ja

Besked direkt på skärmen
Daypay logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC på lån upp till 20 000 kr
  • Besked direkt
  • Utbetalning samma dag

Lånebelopp

1 000 – 20 000 kr

Lånets löptid

1 – 36 månader

Ränta

39 %

Direktutbetalning

Ja

Flexibel kontokredit
GF Money logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Creditsafe används)
  • Kontokredit
  • Snabbt lånebesked
  • Utbetalning inom 5 min till vissa banker

Lånebelopp

1 000 – 30 000 kr

Lånets löptid

1 – 12 månader

Ränta

42,5 %

Direktutbetalning

Ja

Vilket lån är bäst via Creditsafe

Det bästa lånet med Creditsafe just nu är enligt oss på kreditochfinans.se Ferratum. Hos Ferratum kan du låna mellan 1,000 – 45,000 kr och lånet kommer i form av en flexibel kontokredit där du enkelt kan låna en mindre summa och sedan ta ut mer pengar senare vid behov. Du kan via Ferratum få din utbetalning inom 15 minuter alla dagar i veckan oavsett tid på dygnet. Det ändå som krävs för denna typ av snabba utbetalning är att du har någon av bankerna Swedbank, SEB, Nordea eller Handelsbanken.

Lån med Creditsafe utan UC 

Allt oftare annonserar långivare om ‘Lån utan UC’ då det är något som många konsumenter föredrar tack vare att det inte påverkar deras framtida kreditvärdighet, och en vanlig missuppfattning bland låntagare är att det innebär att det inte görs någon typ av kreditupplysning då. Detta stämmer dock inte eftersom det vore olagligt, men det innebär helt enkelt att man använder sig av ett alternativt kreditupplysningsföretag. Creditsafe specialiserar sig på smslån och snabblån, och deras tjänster är skräddarsydda för att ge aktuella upplysningar så snabbt som möjligt för denna typ av lån, vilket naturligtvis passar perfekt för både långivare och låntagare.

Creditsafe kommer aldrig att dela uppgifterna om sina kreditupplysningar med UC, vilket innebär att din kreditvärdighet inte kommer att påverkas om du tar ett lån där de sköter om kreditupplysningen.

Vad är ett lån med Creditsafe?

När du tar ett lån med Creditsafe så innebär det alltså att kreditupplysningen tas via Creditsafe istället för via UC AB. När du tar ett lån med Creditsafe innebär det att det görs en kreditupplysning på dig genom världens största kreditupplysningsföretag. Det som de flesta ser som Creditsafes största fördel är att de inte delar sin information med Upplysningscentralen (UC), vilket innebär att din kreditvärdighet inte påverkas det allra minsta. Creditsafe tar all sin information från källor som Skatteverket, Kronofogden, Bolagsverket och SCB. Detta är utan tvekan det enklaste sättet att kunna ta mindre lån utan att behöva sätta sin framtida kreditvärdighet på spel.

Exempel på lån med Creditsafe

Ferratum

Rep. exempel: Utnyttjad kredit om 11 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 13 360 kr (snitt 1 142 kr per månad). Effektiv årsränta: 47,64%. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 39,60%. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Från Ferratums hemsida

Läs mer: Recension av Ferratum kreditkonto

Typiska lån med Creditsafe via kreditochfinans.se

Belopp

1,000 – 45,000 kr

Löptid

1 – 999 månader

Ränta

6,84 % – 39,8 %

Beviljar trots betalningsanmärkning

2 av 6

Kreditupplysning via Creditsafe

En vanlig fråga hos konsumenterna som ansöker om ett lån med kreditupplysning via Creditsafe är vilka uppgifter som egentligen tas. Eftersom Creditsafe framförallt fokuserar på olika typer av snabblån och smslån är deras kontroller inte lika djupgående som UCs, men det behövs inte heller när det handlar om mindre summor. Creditsafe samarbetar med ett stort antal myndigheter som exempelvis Skatteverket, Bolagsverket och Kronofogden, och uppgifterna det handlar om är:

Inkomstuppgifter

Creditsafe kontrollerar dina inkomstuppgifter från de senaste 3 åren, och det gäller för alla privatpersoner som är folkbokförda i Sverige och är över 15 år gamla.

Detaljerade personuppgifter

Detta innebär ditt namn, ditt personnummer, civilstånd, församling, folkbokföringsadress, tidigare adress, kommun, län och förvaltarskap

Betalningsanmärkningar

Om du sedan tidigare har betalningsanmärkningar eller har genomgått en skuldsanering eller utmätningsförsök kommer detta att ingå i uppgifterna som Creditsafe ger långivaren, tack vare att de har tillgång till Kronofogdens information. Även ett eventuellt skuldsaldo hos Kronofogden kommer att inkluderas, både historiskt och aktuellt. 

Bolagsengagemang

Om du har någon typ av bolagsengagemang som t ex en styrelsepost både i nuläget och tidigare. 

Riskbedömning 

En riskbedömning, även kallad ‘scoring’, är en viktig del av kreditupplysningen. Här förutspås en privatpersons framtida återbetalningsförmåga på en skala 1-100, vilket framförallt är viktigt när det handlar om lån med en längre löptid.

Fastighetsinnehav

Sist men inte minst inkluderas även uppgifter om ditt eventuella fastighetsinnehav, köpeskilling och taxeringsvärde.

Hur påverkas min kreditvärdighet av ett lån med Creditsafe?

När du tar ett lån där Creditsafe står för kreditupplysningen påverkas din framtida kreditvärdighet inte alls, vilket naturligtvis är en stor fördel om det blir aktuellt med fler lån i framtiden. De delar nämligen inte sina uppgifter med Upplysningscentralen, och därför hamnar din ansökan enbart i Creditsafes register. Det finns flera fördelar med detta:

 • Alla svenska storbanker och långivare som erbjuder stora summor samarbetar alla med UC, så om du i framtiden vill låna pengar till en bostad eller en bil exempelvis är det bra för din kreditvärdighet om du inte har tidigare låneansökningar registrerade hos UC. Många mindre snabblån, i synnerhet i kombination med en betalningsanmärkning, gör att du riskerar att få avslag på en låneansökan. Om du vill ta ett lån med svag kreditvärdighet så kan du vända dig till långivare som tar sin kreditupplysning från Creditsafe för att inte försämra den ytterligare.
 • Avsaknaden av låneansökningar hos UC kan inte bara öka dina chanser att få ett lån godkänt, det kan dessutom göra att dina lånevillkor som t ex räntesatserna förbättras. Det är viktigt att veta att större lån som bolån eller privatlån har en individuell räntesats, och ju bättre din återbetalningsförmåga bedöms desto lägre blir räntan du erbjuds. Tack vare detta kan du spara mycket pengar genom att välja snabblån som använder sig av Creditsafe för sin kreditupplysning.
 • Creditsafe passar perfekt när du behöver en riktigt snabb finansiering. Säg att du hittar din drömresa till rabatterat pris en vecka innan lönen kommer in på kontot, eller att din hund behöver ett akut veterinärbesök. Då kan du låna pengar som du får tillgång till med en gång, och sedan kan du betala tillbaka dem när löningen kommit och därmed har du inte belastat din framtida kreditvärdighet det allra minsta. 
 • Du kan även välja kontokredit istället för snabblån om det passar dig bättre. Här blir du beviljad ett visst kreditbelopp som du sedan disponerar helt fritt, det är flexibelt så att du kan använda lite i taget när det behövs eller allt på en gång. När du tar en kontokredit med Creditsafe så är det en kontokredit utan UC.

Hur tar jag ett lån med kreditupplysning via Creditsafe?

Om du vill behålla din kreditvärdighet intakt och ansöka om ett lån med kreditupplysning via Creditsafe är det mycket enkelt.

 1. Vi rekommenderar alltid att du jämför olika långivare så att du vet att du alltid får de bästa möjliga villkoren, och en jämförelsesajt brukar vara den enklaste och smidigaste lösningen.
 2. Välj att jämföra lån utan UC, och bland alla alternativ som kommer upp fortsätter du att jämföra dem som använder sig av Creditsafe. Vi vill påminna dig om att titta lite extra på den effektiva räntan, det är den som ger dig information om lånets totalkostnad.
 3. När du har hittat den långivare som bäst lämpar sig för dina behov behöver du bara fylla i dina personliga uppgifter direkt på långivarens hemsida. Ofta får du ett preliminärt besked med en gång, och så fort lånet har blivit godkänt kan du ha pengarna på kontot inom bara några minuter.

Fördelar och nackdelar med ett lån med Creditsafe

Nedan så listar vi de fördelar och nackdelar som finns med att låna med Creditsafe.

Fördelar

 • Creditsafe delar inte informationen om sina kreditupplysningar med UC (Upplysningscentralen), vilket innebär att det inte påverkar din kreditvärdighet. Detta är en av nycklarna till Creditsafes stora framgångar i Skandinavien, nu när allt fler låntagare väljer bort långivare som använder sig av UC.
 • Creditsafe har ett mycket omtyckt och smidigt system för att värdera kreditvärdighet som inte bara tar med de klassiska faktorerna i beräkningarna (taxerad inkomst, inkomstutveckling, tillgångar som exempelvis fastigheter och eventuella betalningsanmärkningar) utan även det som kallas för sociala variabler.
 • En stor fördel för företag är att Creditsafe utfärdar ett så kallat “kreditvärdighets diplom” för företag som enkelt och smidigt vill kunna skylta med bra resultat. Dessa måste med tiden förnyas, för att resultaten alltid ska vara aktuella. 
 • Om någon begär kreditinformation om dig kommer Creditsafe alltid att informera dig om detta direkt till din email. Du kommer med andra ord alltid att veta vem som har begärt en kreditupplysning på dig.
 • Du kan göra en kreditupplysning på dig själv som dessutom är helt gratis. Creditsafe uppmuntrar oss alla att vara medvetna om vår kreditvärdighet för att kunna se till att alltid kunna få så bra lånevillkor som möjligt, och erbjuder därför denna tjänst. Tack vare appen Tink kan du få dagsfärsk information angående din ekonomiska status sett ur en långivares ögon.

Nackdelar

 • Lån via Creditsafe är ofta väldigt begränsade till låga belopp på upp till 50 000 SEK, (enstaka långivare erbjuder upp till 100 000 SEK)
 • Många lån via Creditsafe är så kallade högkostnadskrediter som kommer med en hög ränta och kort löptid.

Faktorer att väga in när du ska låna med Creditsafe

När du ska ansöka om ett lån med Creditsafe finns det alltid vissa faktorer du bör ta i beaktning för att vara säker på att du ska få ett lån till så bra pris som möjligt och som verkligen anpassar sig efter dig och dina behov. Därför rekommenderar vi att du tänker lite extra på följande:

Beloppet

Hur mycket behöver du egentligen låna? Fall inte för frestelsen att låna mer än du verkligen behöver. Det kan verka som ett enkelt sätt att få extra pengar på kontot, men ett lån är aldrig gratis. Inte bara ska lånesumman betalas tillbaka, du ska även betala räntekostnader som blir högre desto mer pengar du lånar. Kanske kan du betala en del av den nödvändiga summan med besparingar och ta ett lån på resten?

Löptiden

Hur lång återbetalningstid du väljer är en annan viktig faktor. Å ena sidan stämmer det naturligtvis att ju snabbare du betalar tillbaka lånet desto billigare blir det, men det måste å andra sidan vara realistiskt för dina omständigheter också. Vi rekommenderar att du inte väljer en alltför kort återbetalningstid genom att räkna med pengar som du kanske inte kommer att ha tillgång till.

Säg exempelvis att du räknar med att kunna jobba lite övertid och tjäna extra pengar, men vad händer om den här möjligheten inte går i lås? Projektet på jobbet kanske blir klart i tid och ingen kommer att behöva jobba övertid, kommer du fortfarande att kunna betala tillbaka lånet i tid? Om du halkar efter med betalningarna kan du behöva betala dyra straffavgifter som i värsta fall kan leda till ekonomiska problem, så se till att lägga upp en realistisk budget innan du väljer löptid. 

Räntan

Räntekostnaderna är alltid något du ska se över innan du bestämmer dig för en viss långivare, det kan nämligen skilja mycket mellan olika företag. När du ansöker om ett lån rekommenderar vi alltid att du jämför olika långivare för att säkerställa de bästa villkoren, och den viktigaste punkten att jämföra är den så kallade effektiva räntan som tar ställning till ditt låns totala kostnader. Självklart vill du inte ta ett lån som kostar mer pengar än nödvändigt, eller hur?

Extra avgifter

Inte sällan kommer lån med extrakostnader som du kanske inte har tagit med i beräkningarna, det kan röra sig om uppläggningsavgiften för att hantera din låneansökan, aviavgifter, påminnelseavgifter eller förseningsavgifter t ex. Det finns många långivare på marknaden som annonserar om räntefria lån, och då är det väldigt vanligt att dessa extrakostnader är väldigt höga. Därför är det viktigt att se över den effektiva räntan som inkluderar även dessa avgifter i totalkostnaden.

Mer info om Creditsafe

Creditsafe är världens mest använda kreditupplysningsbolag. De har funnits på marknaden i snart 25 år, och har över 100.000 nöjda kunder som har använt sig av deras tjänster. Sedan det grundades i Norge 1997 har de expanderat till att nu ha inte mindre än 24 kontor i 14 länder, såväl i Europa som i USA och Japan. Sedan 2013 har Creditsafe mer än fördubblat sin omsättning, och expansionen visar inga tecken på att avta.

Creditsafe Group är koncernen som Creditsafe Sverige är en del av. Dess huvudkontor ligger i Storbritannien, medan du i Göteborg kan hitta huvudkontoret som riktar sig till den skandinaviska marknaden. Det är en privatägd koncern som ständigt växer, och ständigt arbetar för att finna nya vägar och nya lösningar till sina kunder. Creditsafe har en stor bredd av internationella samarbetspartners, vilket gör kredit- och affärsinformation tillgänglig över hela världen.

Vad gör Creditsafe som företag?

Creditsafes främsta funktion är att ge bästa möjliga kreditupplysning och bedöma kreditvärdigheten hos såväl företag som privatpersoner, så att riskbedömningen ska kunna göras med precision. Creditsafe använder sig av informationskällor som t ex Bolagsverket, SCB, tingsrätter, Kronofogden, Skatteverket och Lantmäteriet. Uppgifterna uppdateras dagligen, så att du kan vara säker på att all information alltid är aktuell. Deras filosofi är att alltid kunna erbjuda en komplett information där allting är samlat på ett och samma ställe, mycket snabbare än sina konkurrenter och till marknadens bästa priser.

Creditsafe hjälper också företag, i synnerhet de som jobbar med direktreklam, telemarketing och nykundsbearbetning, att hitta nya kunder genom sina B2B-leads och prospekteringsverktyg. De har en mängd olika listor så att du alltid kan hitta ett exakt urval av den typ av företag du är intresserad av. 

En annan del av deras verksamhet är att de jobbar med registervård, det vill säga att de har ett system för att kunna se till så att dina kundregister alltid är korrekta och uppdaterade med aktuell information. De kan även addera en mängd ny information till ditt nuvarande kundregister tack vare all information de samlar in och bearbetar från hundratals olika källor.

Genom att Creditsafe har en direkt koppling till Bolagsverket har du möjligheten att ladda ner officiella dokument som Bolagsordning och registreringsbevis snabbt och smidigt via deras hemsida.

Olika låneformer med Creditsafe

Nedan går vi igenom de vanligaste låneformerna där långivare erbjuder kreditupplysning via Creditsafe.

Smslån

Många lån som erbjuds med Creditsafe är så kallade smslån, som ibland även går under benämningen snabblån eller mikrolån. Ett smslån är ett lån på ett mindre belopp utan säkerhet som oftast har en väldigt kort återbetalningstid, det vanligaste är inom 30 dagar. De beviljas och betalas ut snabbt, vilket gör det till en mycket populär variant när det handlar om exempelvis oförutsedda utgifter som måste tas om hand. 

Tänk dig att du hittar din drömresa till en bråkdel av priset om du bokar snabbt, då kan det bli betydligt dyrare om du väntar tills löningen kommer in. Alternativet är att låna pengarna och betala tillbaka när lönen har kommit in, och om du använder en långivare som gör sin kreditupplysning via Creditsafe kommer det inte att påverka din framtida kreditvärdighet eftersom de inte delar sina uppgifter med UC.

Snabblån

Ett snabblån är den perfekta lösningen om du behöver pengar snabbt, kanske till ett akut tandläkarbesök, om värmepannan går sönder eller någon annan typ av oväntad utgift som vi ibland kan råka ut för. Fördelen med snabblån är som namnet antyder – det går snabbt att få det beviljat och det går snabbt att få pengarna på kontot. Tiden för att betala tillbaka lånet brukar vara kort, det rör sig oftast om en eller ett par månader. Det krävs ingen typ av säkerhet för att bli beviljad ett snabblån.

Lån med betalningsanmärkning

En tidigare betalningsanmärkning kan i många fall vara ett hinder när det är dags att ansöka om ett lån, men då kan det vara bra att veta att många av långivarna som använder sig av Creditsafe faktiskt godkänner låntagare med en betalningsanmärkning. 

Det man ska se upp med när man ansöker om ett lån med en betalningsanmärkning är villkoren man erbjuds. Det kan nämligen handla om högre räntesatser eller avgifter eftersom risktagandet för långivaren anses högre, så det brukar alltid vara en bra idé att jämföra olika långivare innan du bestämmer dig för att se till att du får de bästa möjliga villkoren.

Hur mycket kan jag låna med kreditupplysning via Creditsafe?

Du kan vanligtvis låna upp till 50.000 kronor med kreditupplysning via Creditsafe, men eftersom hela tiden fler och fler aktörer på marknaden väljer att använda sig av Creditsafe för en snabb och precis kreditupplysning finns det även enstaka långivare som i nuläget erbjuder upp till 100.000 kronor men inom kort kommer det sannolikt att ansluta sig ytterligare alternativ.

Creditsafe har utvecklat ett system för kreditupplysning som är speciellt anpassat för snabblån, smslån och kontokrediter. De gör inte en lika djupgående analys som UC, men det behovet finns inte heller när det handlar om mindre summor. Resultatet kommer väldigt snabbt, vilket gör att det passar perfekt till denna typ av lån när de flesta låntagare behöver pengarna på sitt konto så snabbt som det bara går.

Sammanfattning

Att ta ett lån är någonting som de flesta av oss kommer att göra många gånger under vår livstid, ibland kommer det att vara stora som ett bolån men ibland kan vi behöva mindre summor snabbt för att täcka oförutsedda utgifter eller liknande. 

Oavsett om det handlar om ett större eller mindre lån kommer det alltid att göras en kreditupplysning på dig. Sveriges stora banker som brukar vara de som erbjuder bolån använder sig av UC när de studerar din låneansökan, och om du har många låneansökningar eller krediter registrerade hos dem kommer din kreditvärdighet att bli försämrad. En dålig kreditvärdighet kan leda till ett avslag på din låneansökan eller sämre villkor (räntesatser och avgifter) om lånet blir godkänt.

När det handlar om mindre summor som t ex smslån eller snabblån har du därför en stor fördel om du väljer en långivare som använder sig av Creditsafe för sin kreditupplysning. Creditsafe är världens mest använda kreditupplysningsföretag, och de delar inte sina uppgifter med UC eller någon annan. Tack vare detta kommer din kreditvärdighet att behållas intakt och du kan vara säker på att du kommer att få bästa möjliga villkor den dagen det blir aktuellt att ansöka om ett större lån exempelvis till en bostad. 

Med Creditsafe som står för kreditupplysningen kan du låna upp till 50.000 kronor, och i många fall kan du bli godkänd trots tidigare betalningsanmärkningar. De kommer att informera om din taxerade inkomst under de senaste 3 åren, eventuella skulder eller betalningsanmärkningar, om du har någon typ av bolagsuppdrag, tillgångar såsom fastigheter samt en mycket praktisk riskbedömning som graderas på en skala 1-100.

Vanliga frågor om lån med Creditsafe

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.