Långivare och kreditbolag

Foto av författare

5 bästa snabblån och smslån

5 bästa företagslån

4 bästa låneförmedlare

Läs våra Recensioner

Vad är en långivare?

En långivare kan vara en bank, eller ett företag som lånar ut pengar till privatpersoner och företag. Ett kreditbolag är ett företag som ger kredit till privatpersoner och företag, exempel på kreditbolag är företag som ger ut kreditkort eller kontokrediter. 

Olika typer av långivare

Det finns flera olika typer av långivare, största skillnaden är att de riktar in sig på olika sorts lån. En del långivare som till exempel banker riktar främst in sig på bolån där bostaden tas som säkerhet, sen har vi långivare som riktar in sig på lån utan säkerhet vilket innebär att du inte behöver lämna in någon säkerhet för lånet. Nedan går vi igenom olika typer av långivare.

Långivare för bolån

När det gäller lån till bostäder så är det oftast  de svenska storbankerna man får vända sig till. Räntan för Bolån brukar vara förhållandevis låg då banken tar bostaden som säkerhet vilket innebär att banken tar bostaden ifall du inte skulle klara av att betala av lånet. Kraven för att ta bolån är väldigt strikta då du måste ha fast arbete och en kontantinsats på 15% av bostadens värde. Ibland krävs även en borgenär/medsökande. 

Långivare för privatlån utan säkerhet

När det kommer till lån utan säkerhet avsedda för konsumtion så finns det många långivare på den svenska marknaden. Generellt sett kan man låna upp till 600,000 kronor utan säkerhet beroende på låntagarens kreditvärdighet. 

När man lånar större summor utan säkerhet kan det ofta vara bra att vända sig till en låneförmedlare som jämför låneerbjudanden från flera olika långivare, du får sedan välja det låneerbjudande som passar dig bäst. En ansökan hos en låneförmedlare är inte bindande och om du inte blir nöjd med något av de låneerbjudanden som du får eller helt enkelt ångrar dig så du behöver du inte ta något lån. En ansökan kostar ingenting.

Långivare för snabblån

Det finns många långivare och kreditbolag i Sverige som erbjuder snabblån där pengarna i många fall kan betalas ut samma dag som du skickar in din ansökan. Många av de långivare som erbjuder snabblån erbjuder lån utan UC, som innebär att kreditupplysningen hämtas från ett annat företag än UC, vanligtvis hämtas kreditupplysningen då ifrån Creditsafe eller bisnode.

När du tar ett snabblån via en långivare så är kraven inte särskilt höga och du kan ofta låna trots att du har betalningsanmärkningar. Dock är räntan ofta hög och löptiden kort. 

Bäst långivare för snabblån

 • Klara Lån
 • Ferratum
 • Credifi
 • Lumify
 • Brixo
 • Expresskredit
 • DayPay
 • Mobillån 

Kreditbolag för kontokrediter

De kreditbolag som erbjuder kontokrediter är ofta samma långivare som erbjuder snabblån. Du kan även ofta ansöka om en kontokredit utan UC hos dessa långivare. Dessa långivare godkänner ofta betalningsanmärkningar och inkomstkraven är inte särskilt höga.

Bäst kreditbolag för kontokrediter

 • Credifi
 • Ferratum
 • Northmill Bank
 • Flexkontot
 • Expresskredit

Kreditbolag för kreditkort

När det kommer till långivare som delar ut kreditkort så är de ofta stora kreditbolag och kraven är generellt sett högre än vid en kontokredit. När du får ett kreditkort så är det ett kort med en kredit som du sedan betalar via en faktura i slutet av månaden. Det finns många bra kreditbolag för kreditkort i Sverige. 

Bäst långivare för kreditkort

 • Bank Norwegians Kreditkort
 • Re:member flex
 • Komplett Bank Kreditkort
 • Ikano Bank Kreditkort

Långivare för företagslån

När det kommer till långivare för företagslån så det långivare som riktar in sig på att låna ut pengar till företag. Det finns långivare som lånar ut upp till 5 miljoner kronor. Fördelen med att låna till företag via en långivare istället för din bank är att bankerna ofta har väldigt höga krav för att bevilja ett lån till ditt företag. Flera långivare som listas hos oss lånar ut pengar till nystartade företag med låg omsättning. 

Vilken långivare ska jag välja?

Vilken långivare du bör välja beror helt på vilken typ av lån du behöver. Behöver du pengar snabbt så rekommenderar vi att du väljer en långivare utan UC med snabb utbetalning såsom Klara Lån, Credifi eller Ferratum till exempel. Är du ute efter en kontokredit så är Ferratum, Credifi och Northmill Bank bra alternativ.

Är du ute efter större lån och inte har jätte bråttom att få pengarna utbetalda så rekommenderar vi att du använder dig av en låneförmedlare för att få ett så bra erbjudande som möjligt. Exempel på bra långivare för större lån utan säkerhet är Lendo, Sambla och Zmarta

Känd långivare eller okänd?

Hur pass känd långivaren i fråga är spelar inte så stor roll så länge långivaren står under finansinspektionen. Alla långivare som listas på kreditochfinans står under finansinspektionen.

Om du kan få ett bättre lånerbjudande av en för dig okänd långivare så kan du utan problem ta ett lån från de kreditbolaget. 

Långivare som godkänner flera kreditupplysningar 

Det finns flera långivare som godkänner lån trots att du har flera kreditupplysningar. Dock så kan det påverka dina lånevillkor negativt och räntan kan bli högre. De kreditbolag som godkänner flera kreditupplysningar är ofta högkostnadskrediter och erbjuder lån utan UC. 

Långivare utan uc

Långivare som tar sin kreditupplysning från ett annat företag än UC är fördelaktigt då kreditupplysningen inte syns för andra aktörer som vill ta en kreditupplysning på dig och du riskerar inte dina chanser till större lån i framtiden. 

Långivare som godkänner betalningsanmärkningar

Det finns många kreditbolag och långivare som beviljar lån till dig som har betalningsanmärkningar. När du tar ett lån trots betalningsanmärkning så går långivaren på hur din privatekonomi ser ut idag. Har du betalningsanmärkningar men i övrigt en god kreditvärdighet och stabil privatekonomi så brukar det inte vara några problem att bli beviljad lån trots anmärkningar. Generellt sett brukar man säga att en betalningsanmärkning ska vara minst sex månader gammal för att du ska bli beviljad ett lån. 

Långivare med snabb utbetalning

En del långivare erbjuder utbetalning inom en timme från att din ansökan blivit godkänd. Hos dessa långivare så går även ansökningsprocessen väldigt fort och du får ofta besked på din ansökan direkt på skärmen. Den här typen av lån kallas ofta för smslån med direkt utbetalning.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.