Jämför blancolån

Foto av författare

Lista över långivare

Både privatlån & snabblån
Lendo logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför upp till 40 olika långivare
  • Få svar inom ett par minuter
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Gratis att ansöka

Lånebelopp

10 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 15 år

Ränta

3,25 – 32,49 %

Direktutbetalning

Nej

Coop Bank logga
4.8 out of 5.0 stars
  • Erbjuder räntegaranti
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Coop medlem får 1 % i ränterabatt

Lånebelopp

15 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

2 – 15 år

Ränta

4,95 – 15,95 %

Direktutbetalning

Nej

Populär
SevenDay logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Erbjudit privatlån sedan 2007
  • Fått utmärkelsen Bästa Kundservice
  • Rimliga räntor på sina lån
  • Inte bästa betyget på Trustpilot

Lånebelopp

10 000 – 500 000 kr

Lånets löptid

1 – 12 år

Ränta

4,99 – 17,99 %

Direktutbetalning

Nej

Samla dyra lån & krediter
Sambla logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför fler än 40 olika långivare
  • Samla lån och krediter
  • Besked på ansökan samma dag
  • Över 390 000 nöjda kunder

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

3,06 – 29,99 %

Direktutbetalning

Nej

Advisa logga
4.8 out of 5.0 stars
  • Låna upp till 600 000 kr
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • 40 anslutna kreditgivare

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

3,06 – 29,99 %

Direktutbetalning

Nej

Zmarta logga
4.5 out of 5.0 stars
  • Jämför 35 olika långivare
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Låg ränta från 2,95%

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

3,25 – 29,40 %

Direktutbetalning

Nej

Vad är blancolån?

Namnet blancolån har satts för att det är en typ av lån där man inte behöver en säkerhet. Inom blancolån finns flera olika lånetyper och därmed kan man ibland även höra namnet privatlån, som också innebär lån utan säkerhet. 

Låntagaren behöver inte ange anledning till varför det finns behov av ett lån. Vilken typ av blancolån som är bäst lämpad för sin situation brukar främst avgöras av hur mycket pengar man önskar låna och hur lång avbetalningstid man önskar.

Några av de områden som en form av blancolån passar bra för

 • Om du vill köpa en båt, motorcykel, cykel eller liknande
 • Inköp av nya vitvaror till ditt hem
 • När det är dags för renoveringar i hemmet, ett så kallat renoveringslån.
 • För att betala av mindre lån och krediter som har hög ränta
Blancolån

Vad betyder blancolån?

Blancolån betyder lån utan säkerhet och för att gå på djupet så kan det nämnas att “in blanco” betyder utan säkerhet. Banken eller långivare kommer därmed inte ha en värdefull tillgång som de kan använda som pant, ifall att låntagaren inte kan sköta sina betalningar.

Krav för att ta blancolån

Det finns olika typer av blancolån och finansiella aktörer på marknaden, och alla kan olika unika krav. Till exempel olika gränser på ens inkomst och hur hårda kraven är gällande betalningsanmärkningar. Dock finns det några gemensamma krav som man ser hos merparten blancolån:

Myndig

 Du måste ha fyllt 18 år, men med vissa blancolån finns det krav på en högre ålder 

Inkomst

Kunna uppvisa någon form av inkomst och kraven på lägsta inkomst är specificerat med varje blancolån

Skuldfri

Inte ha några betalningsanmärkningar och med en del blancolån kan det vara möjligt att få lånet beviljat om de inte är nyare än sex månader

Använd ett blancolån till vad som helst

Ett blancolån är en form av konsumtionslån, som du kan använda till vad du vill. Med andra ord behöver du inte ange anledning till att du vill låna pengarna. Till exempel:

 • För att genomföra renoveringar i ditt hem
 • För att köpa en ny bil, motorcykel eller båt
 • Lösa in små lån och krediter som har kommit med höga kostnader
 • Investera i en ny tv, dator eller annat som ger mervärde i din vardag
 • Till ett besök hos tandläkaren som blev dyrare än beräknat

Så mycket kan du låna via ett blancolån

Då det finns flera olika typer av blancolån och att du kan låna till vad du vill, så är det stort spann på hur mycket pengar man kan låna med ett blancolån. Det är möjligt att låna från 5.000 kr upp till 600.000 kr.

Vad är skillnaden mellan blancolån och privatlån?

Du har säkert hört talas om både blancolån och privatlån, och de är båda lån med samma betydelse. Både blancolån och privatlån innebär lån utan säkerhet. Du behöver inte heller ange anledning till att du vill låna pengarna och det finns flera olika lånetyper, vilket gör det lättare att hitta en lånetyp som är som bäst lämpat för dig och det du vill ha pengarna till.

Exempel på blancolån

Nedan följer ett par räkneexempel på svenska blancolån.

LåneförmedlareEffektiv räntaLöptidLånebelopp
Lendo5,69 %12 år300.000 kr
Sambla6,59 %10 år300.000 kr
Advisa7,17 %12 år300.000 kr

Så ansöker du om ett blancolån

Att ansöka om ett blancolån är både snabbt och enkelt, och görs i enbart några få steg.

 1. När du har hittat den långivare som kan ge dig det bästa lånet, så besöker du deras webbplats.
 2. Hos merparten långivare finns ansökan längst upp på deras sida.
 3. Du fyller i uppgifter som hur mycket du vill låna och under hur lång tid. Det kan även finnas ett tillägg om du vill samla lån. Sen ska du lämna personliga uppgifter som mobilnummer och e-postadress. 
 4. Nästa steg är att det görs en kreditupplysning på dig och svaren får du vanligtvis inom ett dygn.

Vare sig du ansöker om lån direkt via en långivare eller väljer att använda dig av en låneförmedlare, så kommer det endast användas en kreditupplysning. Fördelen med att använda en låneförmedlare är att din ansökan kommer att sändas ut till flera olika långivare. Merparten samarbetar med över 30 olika banker och långivare. 

Vanliga villkor för Blancolån

I nedanstående del av guiden så listar vi vanliga villkor på blancolån.

Löptid

Många blancolån har en löptid på minst ett år, men detta beror på hur mycket pengar du vill låna och hur mycket du är beredd på att betala i månaden, för lånet. Ju större belopp du ansöker om, desto längre löptid kan du få. Maximal löptid kan uppgå ända till 20 år, men det beror på vilken långivare du ansöker hos. Maximal löptid hos en del är 10-12 år.

Betala tillbaka blancolånet

Nedan följer info om vad som gäller vid avbetalning av blancolån.

Annuitetslån

Annuitetslån innebär att månadskostnaden på lånet hela tiden kommer vara samma belopp. Det som ändras är hur stor del av summan som är ränta och amortering. Ju längre tiden går på återbetalningstiden, desto större del av månadskostnaden kommer bestå av amortering. Med andra ord så betalar man mer ränta i början, men den kommer att minska med tiden och därmed kommer större del av månadskostnaden bestå av amorteringen.

Rak amortering

Rak amortering på ett blancolån innebär att storleken på amorteringen kommer att vara densamma under hela återbetalningstiden. Så man betalar hela tiden samma belopp, som består av avbetalning på lånet, och sedan tillkommer ränta och andra kostnader. Den effektiva räntan kommer därmed bestämma hur hög månadskostnaden kommer att bli.

Ränta på blancolån

Räntan på ett blancolånet kan variera stort beroende på vilken typ av blancolån du ansöker om och hos vem. Räntan kan vara så låg som runt 2,90 %, men den kan också uppgå till mycket högre än så. Hur hög räntan blir beror bland annat på din kreditvärdighet, hur mycket pengar du vill låna och hur snabbt du önskar få pengarna utbetalda. Blancolån med låg ränta är betydligt lättare att hitta än ett snabblån med låg ränta till exempel.

Det avgör din ränta

Din kreditvärdighet kan göra stor skillnad på hur hög ränta du får. Om du har en hög kreditvärdighet, så innebär det bland annat att du har en god ekonomi som även är stabil. Som bland annat visar sig på om du har betalningsanmärkningar, hur många lån du har i dagsläget, din inkomst och vilken anställningsform du har.

Så får du billigaste räntan

Ett sätt som gör att du snabbt och enkelt kan få den billigaste räntan är att använda dig av en låneförmedlare. Denne hjälper dig att ansöka om lån hos flera långivare. De krav du har på lånet sänds ut till tiotalet långivare och det kommer enbart genomföras en kreditupplysning. 

Du kommer sedan kunna jämföra de olika anbud du får och välja det du anser vara bäst för dig. Skulle du inte vara helt nöjd med något, så kan du vara lugn med att du aldrig binder dig till något när du gör en jämförelse. Inte förrän du skriver under ett låneavtal.

Säkerhet eller medsökande

Även om blancolån innebär lån utan säkerhet, så finns det några varianter av blancolån som kan ansökas med en säkerhet eller medsökande. Anledningen är att blancolån utan säkerhet har ofta högre ränta, men om man väljer att lägga till en säkerhet eller medsökande så finns det större chans till att man får en lägre ränta. 

När man har en sämre ekonomi eller betalningsanmärkningar kan man ha större chans för att bli beviljad ett lån om man ansöker med en form av säkerhet. Om det antingen är en värdefull tillgång, som ett fordon, eller en medsökande som får ta över betalningsansvaret om huvudsökande på lånet inte kan betala.

Man kan också se det allt mer på olika typer av samlingslån, som finns för att låntagaren ska kunna lösa in mindre lån och krediter. I dessa fall kan det hända att kreditvärdigheten är väldigt låg, främst på grund av att det finns flera dyra lån. Med en medsökande på samlingslån blir det större chans att få lånet beviljat och med lägre ränta.

Besked på ansökan

Besked på ansökan om blancolån går relativt snabbt. En del lämnar besked inom några minuter eller några få timmar, medan andra kan ta upp till ett dygn innan de lämnar besked. Sen beror det även på långivarens öppettider. Om du till exempel sänder iväg en ansökan om lån under en kväll eller helgdag. Med en del lånetyper får du vänta till närmaste bankdag. 

Utbetalningar

Utbetalningar beror på vilken lånetyp du ansöker om och vilka öppettider som gäller hos långivaren. Med en del kan du få utbetalt pengar närhelst på dygnet, vare sig det gäller vardag eller helgdag. Däremot bör man vara uppmärksam på att denna typ av lån ofta kommer med högre ränta. Jämfört med om man kan vänta till dagen efter eller närmaste bankdag.

Kreditupplysning på blancolån

När det gäller att ansöka om lån, så finns det en del lagar att ta hänsyn till. Till exempel att låntagaren måste vara minst 18 år gammal och det alltid måste göras en kreditupplysning. Dessa lagar finns för alla parters säkerheter. Kreditupplysning ska göras för att kunna värdera hur stor chans det är att personen som ansöker om lånet kan betala. 

Detta för att minimera risken för att konsumenter tar på sig för mycket skulder och för att långivare ska få större försäkran om att det kommer få tillbaka de pengar de har lånat ut. Däremot bestämmer banker och långivare själva vilket företag för kreditupplysning de ska använda sig av. De vanligaste aktörerna man ser på marknaden idag är UC, Bisnode (Dun & Bradstreet) och Creditsafe.

Det här ingår i kreditupplysningen

Alla företag som lämnar kreditupplysningar om privatpersoner och företag jobbar på olika sätt, och de väljer själv vilka uppgifter som ska inkluderas. Några gemensamma nämnare som syns är:

 • Information om ekonomin: hur stor är inkomsten per månad eller år, och var den kommer ifrån.
 • Om det finns några lån och krediter i dagsläget
 • Kontroll av registret hos kronofogden eller om det finns betalningsanmärkningar
 • Om det finns ägarskap på fastighet eller andra värdefulla tillgångar
 • Betalningsanmärkningar eller liknande sedan tidigare

Blancolån utan uc

Det finns blancolån utan UC och med UC, och man ser sällan blancolån för större belopp som inte använder sig av UC. Detta för att kreditupplysning via UC innehåller som mest information, vilket kan behövas då det gäller ett större lån utan säkerhet. Däremot kan man alltid vara lugn med att det endast genomförs en kreditupplysning när man tar hjälp av en låneförmedlare, oavsett vilket företag som används. Vanligaste låneformen för lån utan uc är dock smslån och snabblån.

Sambla är en låneförmedlare som samarbetar med över 40 banker och långivare, och de har så goda omdömen att de toppar många listor av Bästa låneförmedlare. På några enstaka minuter kan man ansöka om lån mellan 5.000 och 600.000 kr och den effektiva räntan ligger mellan 2,99 och 29,95 %.  Den maximala löptiden ligger på 15 år hos merparten av deras långivare.

Utan kreditupplysning

Då det enligt lag alltid måste genomföras en kreditupplysning på den person som ansöker om lån, så finns det inga blancolån utan kreditupplysning. Alla låneförmedlare och långivare måste följa god kreditgivningsed, som innebär att i ett låneavtal ska det tydligt anges detaljer om ränta, amorteringstid, aviavgifter och lånebeloppet.

Blancolån trots skulder

I den här delen av guiden så förklarar vi vad som gäller vid blancolån när man har dragit på sig skulder och anmärkningar.

Kan jag ansöka om blancolån med betalningsanmärkning?

Det kan vara möjligt att få ett blancolån trots betalningsanmärkning, men det tillkommer ofta högre kostnader på dessa lån jämfört med om man inte har betalningsanmärkningar. I nedanstående följer långivare och låneförmedlare som erbjuder denna typ av lån trots betalningsanmärkning.

 • Lendo
 • Advisa
 • Zmarta
 • Sambla
 • Freedom Finance
 • Svea
 • Ferratum

Trots kronofogden

Blancolån trots kronofogden är väldigt svårt, men kan vara möjligt att låna trots kronofogden då det gäller samlingslån, omstartslån eller nystartslån. Det finns andra namn för denna typ av lån, med den gemensamma faktorn att lånet endast får tas för att lösa in dyra lån och skulder.

Låg kreditvärdighet

Om man har låg kreditvärdighet blir det svårare att få ett blancolån godkänt. Däremot beror det på hur låg den är och vilken eller vilka anledningar som ligger bakom det låga värdet. Det är upp till långivaren att bedöma om personens återbetalningsförmåga är god och därmed finns det idag flera långivare som lånar ut pengar trots låg kreditvärdighet. Dock sätts en högre ränta, eftersom det anses vara en större risk med att låna ut pengarna.

Låneformer för blancolån

Som nämnts tidigare, så finns det olika typer av blancolån.

Snabblån

Snabblån har i sin tur flera olika typer av lån. Till exempel sms-lån, mikrolån, internetlån och telefonlån. Alla snabblån erbjuder lägre summor och det är möjligt att få svar på några enstaka minuter och att få utbetalt pengarna samma dag. Det finns till och med snabblån som kan betala ut pengar kväll, nätter och helgdagar. Dock har alla snabblån väldigt kort löptid och ofta en högre ränta än resterande blancolån.

Kontokredit

Kontokredit används mer som en buffert. Ett särskilt utvalt belopp som man kan använda sig av när ens egna pengar är slut. Fördelen är att man har snabb tillgång till pengarna och det betalas ingen ränta förrän den dag man börjar använda sig av pengarna. Dessutom betalar man endast ränta på det belopp man har använt sig av, vilket är en stor fördel om man anser att man inte har användning för hela beloppet som finns på ens kontokredit.

Samlingslån

Samlingslån är en låneform som man ansöker om då man önskar lösa in mindre lån och krediter, som har dyra kostnader med i paketet. När man har fått ett samlingslån, så löser man direkt in sina dyra skulder och sen endast ha ett större lån att tänka på, som dessutom är billigare och ger lägre månadskostnad.

Bästa blancolån

Enligt Trustpilot är de fem nedanstående de bästa valen för att hitta ett bra blancolån.

Lendo

40 olika långivare, effektiv ränta mellan 2,95 och 29,95 %, lånebelopp mellan 10.000 och 600.000 kr, löptid upp till 15 år.

Advisa

Effektiv ränta mellan 3,06 och 29,99 %, lånebelopp mellan 5.000 och 600.000 kr, löptid upp till 20 år.

Zmarta

Effektiv ränta mellan 2,99  och 29,9 %, lånebelopp mellan 5.000 och 600.000 kr, löptid upp till 20 år.

Coop

Effektiv ränta mellan 3,76 och 13,43 %, lånebelopp mellan 15.000 och 500.000 kr, löptid upp till 12 år

Sambla

Effektiv ränta mellan 3,01 och 29,95 %, lånebelopp mellan 5.000 och 600.000 kr, löptid upp till 20 år.

Tips när du tar blancolån

Nedan listas ett par tips när du tar ett blancolån.

Lägre ränta om du ansöker med en medsökande

Om man finner en som kan tänka sig att ställa upp som medsökande på ditt blancolån och denne uppfyller de krav som ställs, så har du stor chans att få bättre villkor på lånet.

Vilket beror på att långivaren får en större försäkran om att lånet kommer att återbetalas.Då medsökande får ta över ansvaret om betalningar om inte den person som står huvudansökande kan betala.

Jämför

Det enda jag hittar är om man man använder sig av en jämförelsesajt som inte samarbetar med de bästa långivarna på marknaden. Så att man med andra ord kan missa bättre erbjudanden från långivare som inte samarbetar med just den sajten.

Ansök via låneförmedlare

Anledningen till att det finns mycket större chans till att man får bättre villkor på sitt lån när man använder sig av en låneförmedlare, är för att ens ansökan sänds ut till tiotals olika långivare på marknaden.

Alla långivare har olika villkor och genom att snabbt och enkelt sända ut samma ansökan till flera aktörer, så kan man sen enkelt se skillnaderna mellan dem och välja det alternativet man anser vara bäst för en.

Samla smålån

Om du har samlat på dig flera dyra lån och krediter, så kan det vara en god idé för dig att ansöka om ett så kallat samlingslån. Denna typ av blancolån finns för att du ska kunna få lägre månadskostnader och samtidigt bli skuldfri på kortare tid.

Det innebär att när du ansöker om denna typ av blancolån, så ska pengarna gå till att lösa in dina dyra lån och krediter. Sen har du enbart en långivare att tänka på, som dessutom förser dig med lägre månadskostnader.

Fördelar och nackdelar med blancolån

Nedan listas fördelar och nackdelar med att ta blancolån

Fördelar

 • Det finns flera olika typer av blancolån att välja mellan, beroende på vilka krav man har på sitt lån.
 • Det finns inte krav på att man ska ha en säkerhet på lånet.
 • Man behöver inte ange anledning till varför man vill låna pengarna, utan man kan själv bestämma var man vill spendera dem.
 • Möjligt att få tillgång till pengarna samma dag eller inom några enstaka dagar. Beroende på vilket blancolån man ansöker om, och när man ansöker.
 • Det finns ett stort antal långivare och låneförmedlare, som tillsammans kan hjälpa en med att få ett blancolån med de bästa villkoren för en.
 • Med vissa blancolån kan man välja att ansöka med en säkerhet, till exempel en medsökande. Vilket kan vara till en stor fördel om man vill ha chansen till bättre villkor, till exempel om ens ekonomi inte är så bra för tillfället.

Nackdelar

 • Räntan kan vara högre än de låneformer med säkerhet
 • Några typer av blancolån är väldigt lätta att ansöka om på nätet och att få pengarna utbetalade närhelst på dygnet. Vilket kan medföra till att det är stor risk för att fler samlar på sig onödigt höga skulder. 
 • Brist på kunskap om de olika lånetyperna kan göra att man går miste om ett lån med bättre villkor.

Sammanfattning

Det finns flera fördelar med blancolån, bland annat att man inte behöver ha en säkerhet för att få lånet beviljat och att man snabbt kan få tillgång till pengarna. Dessutom finns det flera olika långivare och lånetyper att ansöka om, vilket gör det lättare att man får ett lån med bra villkor. 

Däremot bör man inte stressa sig fram när man ska ansöka om ett blancolån, då detta kan leda till att man istället får ett lån med högre kostnader. Om man istället tar sig tid till att använda sig av en låneförmedlare, så kan man både läsa om de olika lånetyperna och vad de innebär samt att sedan sända ut sin ansökan till flera långivare med chans för att hitta de bästa villkoren man kan få.

Frågor och svar

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.