Innehållsförteckning
Lista över långivare
- Jämför fler än 40 olika långivare
- Hitta lägsta räntan
- Besked på ansökan samma dag
- Hundratusentals nöjda kunder
Lånebelopp
5 000 – 800 000 kr
Löptid
1 – 20 år
Ränta
5,20 - 32,99 %
Direktutbetalning
Nej
Krav för att bli beviljad
Det finns olika typer av blancolån och finansiella aktörer på marknaden, alla med unika krav. Till exempel kan gränserna för inkomst och hur hårda kraven är gällande betalningsanmärkningar variera. Några gemensamma krav som gäller för de flesta blancolån är:
- Myndig: Du måste ha fyllt 18 år, men vissa blancolån kräver en högre ålder.
- Inkomst: Du måste kunna uppvisa någon form av inkomst. Kraven på lägsta inkomst specificeras för varje blancolån.
- Skuldfri: Du får inte ha några betalningsanmärkningar. För vissa blancolån kan det vara möjligt att få lånet beviljat om anmärkningarna inte är nyare än sex månader.
Vad är blancolån?
Blancolån är en typ av lån där man inte behöver en säkerhet. Det finns flera olika lånetyper inom blancolån, och ibland används också termen privatlån, som också innebär lån utan säkerhet.
Låntagaren behöver inte ange varför lånet behövs. Vilken typ av blancolån som är bäst lämpad för din situation avgörs främst av hur mycket pengar du vill låna och hur lång avbetalningstid du önskar.
Vad betyder blancolån?
Blancolån betyder lån utan säkerhet. Uttrycket ”in blanco” betyder utan säkerhet. Banken eller långivaren har därmed ingen värdefull tillgång som pant om låntagaren inte kan sköta sina betalningar.
Exempel på användningsområden för blancolån:
- Köpa en båt, motorcykel, cykel eller liknande.
- Inköp av nya vitvaror till ditt hem.
- Renoveringar i hemmet (renoveringslån).
- Betala av mindre lån och krediter med hög ränta.
- Investeringar i aktier
Använd ett blancolån till vad som helst
Ett blancolån är en form av konsumtionslån som du kan använda till vad du vill. Du behöver inte ange någon anledning till varför du vill låna pengarna. Exempel på användningsområden:
- Renoveringar i ditt hem.
- Köpa en ny bil, motorcykel eller båt.
- Lösa in små lån och krediter med höga kostnader.
- Investera i en ny tv, dator eller annat som ger mervärde i din vardag.
- Täcka oväntade utgifter, till exempel ett tandläkarbesök som blev dyrare än beräknat.
Så mycket kan du låna via ett blancolån
Det finns ett stort spann på hur mycket pengar man kan låna med ett blancolån. Det är vanligtvis möjligt att låna upp till 600.000 kr.
Vad är skillnaden mellan blancolån och privatlån?
Blancolån och privatlån är båda lån utan säkerhet och har samma betydelse. Du behöver inte ange varför du vill låna pengarna, och det finns flera olika lånetyper, vilket gör det lättare att hitta en som är bäst lämpad för dig och dina behov.
Exempel på blancolån
Nedan följer ett par räkneexempel på svenska blancolån:
- Exempel 1: Lånebelopp: 50.000 kr, Löptid: 5 år, Ränta: 5%, Månadskostnad: ca 943 kr.
- Exempel 2: Lånebelopp: 200.000 kr, Löptid: 10 år, Ränta: 4%, Månadskostnad: ca 2.024 kr.
Dessa exempel visar hur olika faktorer som lånebelopp och ränta kan påverka månadskostnaden och den totala kostnaden för lånet.
Så ansöker du om ett blancolån
Att ansöka om ett blancolån är både snabbt och enkelt och görs i några få steg.
När du har hittat den långivare som kan ge dig det bästa lånet, besöker du deras webbplats. Hos de flesta långivare finns ansökan längst upp på deras sida. Du fyller i uppgifter som hur mycket du vill låna och under hur lång tid. Det kan även finnas ett tillägg om du vill samla lån. Sen ska du lämna personliga uppgifter som mobilnummer och e-postadress.
Nästa steg är att det görs en kreditupplysning på dig och svar får du vanligtvis inom ett dygn. Vare sig du ansöker om lån direkt via en långivare eller använder dig av en låneförmedlare, kommer det endast användas en kreditupplysning. Fördelen med att använda en låneförmedlare är att din ansökan skickas ut till flera olika långivare. De flesta samarbetar med över 30 olika banker och långivare.
Vanliga villkor för blancolån
I nedanstående del av guiden listar vi vanliga villkor för blancolån.
Löptid
Många blancolån har en löptid på minst ett år, men detta beror på hur mycket pengar du vill låna och hur mycket du är beredd att betala i månaden. Ju större belopp du ansöker om, desto längre löptid kan du få. Maximal löptid kan vara upp till 20 år, beroende på långivaren. Hos vissa är maximal löptid 10-12 år.
Betala tillbaka blancolånet
Nedan följer information om vad som gäller vid avbetalning av blancolån.
Annuitetslån
Annuitetslån innebär att månadskostnaden på lånet alltid är samma belopp. Det som ändras är hur stor del av summan som är ränta och amortering. Ju längre tiden går på återbetalningstiden, desto större del av månadskostnaden kommer att bestå av amortering. Med andra ord betalar man mer ränta i början, men den minskar med tiden och därmed består en större del av månadskostnaden av amortering.
Rak amortering
Rak amortering på ett blancolån innebär att storleken på amorteringen är densamma under hela återbetalningstiden. Du betalar hela tiden samma belopp, som består av avbetalning på lånet, och sedan tillkommer ränta och andra kostnader. Den effektiva räntan bestämmer hur hög månadskostnaden blir.
Ränta på blancolån
Räntan på ett blancolån kan variera stort beroende på vilken typ av blancolån du ansöker om och hos vilken långivare. Hur hög räntan blir beror bland annat på din kreditvärdighet, hur mycket pengar du vill låna och hur snabbt du önskar få pengarna utbetalda. Blancolån med låg ränta är betydligt lättare att hitta än snabblån med låg ränta.
Det som avgör din ränta
Din kreditvärdighet kan göra stor skillnad på hur hög ränta du får. Om du har en hög kreditvärdighet innebär det att du har en god och stabil ekonomi. Detta visas bland annat genom om du har betalningsanmärkningar, hur många lån du har i dagsläget, din inkomst och vilken anställningsform du har.
Så får du den billigaste räntan
Ett sätt att snabbt och enkelt få den billigaste räntan är att använda dig av en låneförmedlare. Denne hjälper dig att ansöka om lån hos flera långivare. Dina krav skickas ut till tiotals långivare och endast en kreditupplysning görs.
Du kommer sedan kunna jämföra de olika anbuden och välja det du anser vara bäst för dig. Skulle du inte vara helt nöjd med något, kan du vara lugn med att du aldrig binder dig till något när du gör en jämförelse. Inte förrän du skriver under ett låneavtal.
Säkerhet eller medsökande
Även om blancolån innebär lån utan säkerhet, finns det några varianter av blancolån som kan ansökas med säkerhet eller medsökande. Anledningen är att blancolån utan säkerhet ofta har högre ränta, men om man väljer att lägga till en säkerhet eller medsökande finns det större chans att få en lägre ränta.
När man har sämre ekonomi eller betalningsanmärkningar kan man ha större chans att bli beviljad ett lån om man ansöker med en form av säkerhet. Detta kan vara en värdefull tillgång, som ett fordon, eller en medsökande som får ta över betalningsansvaret om huvudsökande inte kan betala.
Man kan också se det alltmer på olika typer av samlingslån, som finns för att låntagaren ska kunna lösa in mindre lån och krediter. I dessa fall kan det hända att kreditvärdigheten är låg, främst på grund av flera dyra lån. Med en medsökande på samlingslån ökar chansen att få lånet beviljat och med lägre ränta.
Besked på ansökan
Besked på ansökan om blancolån går relativt snabbt. En del långivare lämnar besked inom några minuter eller timmar, medan andra kan ta upp till ett dygn, beroende på deras öppettider. Om du till exempel skickar iväg en ansökan under en kväll eller helgdag, kan du få vänta till närmaste bankdag.
Utbetalningar
Utbetalningar beror på lånetyp och långivarens öppettider. Med vissa långivare kan du få utbetalt pengar när som helst på dygnet, oavsett om det är vardag eller helg. Däremot bör man vara uppmärksam på att denna typ av lån ofta kommer med högre ränta jämfört med om man kan vänta till nästa bankdag.
Kreditupplysning på blancolån
När det gäller att ansöka om lån finns det lagar att ta hänsyn till, till exempel att låntagaren måste vara minst 18 år och att en kreditupplysning alltid måste göras. Dessa lagar finns för att skydda alla parter.
Kreditupplysningen görs för att bedöma hur stor chans det är att personen som ansöker om lånet kan betala tillbaka. Detta minimerar risken för att konsumenter tar på sig för mycket skulder och ger långivare större försäkran om att de får tillbaka pengarna de lånat ut.
Banker och långivare bestämmer själva vilket företag för kreditupplysning de ska använda sig av. De vanligaste aktörerna på marknaden idag är UC, Bisnode (Dun & Bradstreet) och Creditsafe.
Det här ingår i kreditupplysningen
Alla företag som lämnar kreditupplysningar om privatpersoner och företag arbetar på olika sätt och väljer själva vilka uppgifter som ska inkluderas. Några gemensamma nämnare är:
- Information om ekonomin: hur stor inkomsten är per månad eller år och var den kommer ifrån.
- Om det finns några lån och krediter i dagsläget.
- Kontroll av registret hos kronofogden eller om det finns betalningsanmärkningar.
- Om det finns ägarskap på fastighet eller andra värdefulla tillgångar.
- Betalningsanmärkningar eller liknande sedan tidigare.
Blancolån utan UC
Det finns blancolån utan UC och med UC, och man ser sällan blancolån för större belopp som inte använder sig av UC. Detta eftersom kreditupplysning via UC innehåller mest information, vilket kan behövas för ett större lån utan säkerhet. Däremot kan du alltid vara lugn med att endast en kreditupplysning görs när du tar hjälp av en låneförmedlare, oavsett vilket företag som används. Vanligaste låneformen för lån utan UC är dock sms-lån och snabblån.
Sambla är en låneförmedlare som samarbetar med över 40 banker och långivare, och de har så goda omdömen att de toppar många listor över bästa låneförmedlare. På några minuter kan du ansöka om lån upp till 600.000 kr och räntan ligger mellan 5,20 – 32,99 %. Den maximala löptiden är mellan 15-20 år hos de flesta av deras långivare.
Utan kreditupplysning
Eftersom det enligt lag alltid måste göras en kreditupplysning på den som ansöker om lån, finns det inga blancolån utan kreditupplysning. Alla låneförmedlare och långivare måste följa god kreditgivningssed, vilket innebär att låneavtalet tydligt ska ange detaljer om ränta, amorteringstid, aviavgifter och lånebelopp.
Blancolån trots skulder
I denna del av guiden förklarar vi vad som gäller vid blancolån när man har skulder och anmärkningar.
Kan jag ansöka om blancolån med betalningsanmärkning?
Det är möjligt att få ett blancolån trots betalningsanmärkning, men det tillkommer ofta högre kostnader. Nedan följer långivare och låneförmedlare som erbjuder denna typ av lån:
- Lendo
- Advisa
- Zmarta
- Sambla
- Freedom Finance
- Svea
- Ferratum
Trots Kronofogden
Blancolån trots Kronofogden är svårt, men kan vara möjligt vid samlingslån, omstartslån eller nystartslån. Den gemensamma faktorn för dessa lån är att de endast får tas för att lösa dyra lån och skulder.
Låg kreditvärdighet
Om du har låg kreditvärdighet blir det svårare att få ett blancolån godkänt. Däremot beror det på hur låg den är och vilka anledningar som ligger bakom. Det är upp till långivaren att bedöma om din återbetalningsförmåga är god. Idag finns det flera långivare som lånar ut pengar trots låg kreditvärdighet, men de sätter en högre ränta eftersom det anses vara en större risk.
Låneformer för blancolån
Som nämnts tidigare finns det olika typer av blancolån.
Snabblån
Snabblån har flera typer, till exempel sms-lån, mikrolån, internetlån och telefonlån. Alla snabblån erbjuder lägre summor och det är möjligt att få svar på några minuter och få utbetalt pengarna samma dag. Det finns snabblån som betalar ut pengar även kvällar, nätter och helgdagar. Dock har alla snabblån kort löptid och ofta högre ränta än andra blancolån.
Kontokredit
Kontokredit används som en buffert. Du betalar ingen ränta förrän du använder pengarna och endast på det belopp du använder, vilket är en fördel om du inte behöver hela beloppet.
Samlingslån
Samlingslån ansöks om när du vill lösa in mindre lån och krediter med höga kostnader. När du fått ett samlingslån löser du direkt dina dyra skulder och har sedan bara ett större lån att tänka på, som dessutom är billigare och ger lägre månadskostnad.
Tips när du tar blancolån
Nedan listas ett par tips när du tar ett blancolån.
Lägre ränta med medsökande
Om du har en medsökande som uppfyller kraven, ökar chansen att få bättre villkor på lånet. Detta beror på att långivaren får en större försäkran om att lånet kommer att återbetalas, då medsökanden tar över ansvaret för betalningarna om huvudansökanden inte kan betala.
Jämför
Använd jämförelsesajter som samarbetar med de bästa långivarna på marknaden för att inte missa bättre erbjudanden.
Ansök via låneförmedlare
Genom att använda en låneförmedlare skickas din ansökan till flera långivare, vilket ökar chansen att få bättre villkor. Alla långivare har olika villkor och genom att snabbt och enkelt skicka ut samma ansökan till flera aktörer kan du enkelt se skillnaderna mellan dem och välja det alternativ som är bäst för dig.
Samla smålån
Om du har flera dyra lån och krediter kan det vara en god idé att ansöka om ett samlingslån. Detta lån finns för att du ska kunna få lägre månadskostnader och bli skuldfri snabbare. När du ansöker om ett samlingslån går pengarna till att lösa in dina dyra lån och krediter, och du har sedan bara en långivare att tänka på, vilket ger lägre månadskostnader.
Fördelar och nackdelar med blancolån
Fördelar
- Flera olika typer av blancolån att välja mellan, beroende på dina krav.
- Inget krav på säkerhet.
- Du behöver inte ange varför du vill låna pengarna.
- Möjlighet att få pengarna samma dag eller inom några dagar, beroende på lånetyp och när du ansöker.
- Många långivare och låneförmedlare som kan hjälpa dig att få ett blancolån med bra villkor.
- Vissa blancolån kan ansökas med säkerhet, till exempel en medsökande, vilket kan ge bättre villkor om din ekonomi är dålig.
Nackdelar
- Högre ränta än lån med säkerhet.
- Risk att samla på sig onödigt höga skulder genom lättillgängliga lån på nätet.
- Brist på kunskap om olika lånetyper kan leda till sämre lånevillkor.
Sammanfattning
Blancolån har flera fördelar, såsom att du inte behöver ha en säkerhet för att få lånet beviljat och att du snabbt kan få tillgång till pengarna. Dessutom finns det flera olika långivare och lånetyper att ansöka om, vilket gör det lättare att få ett lån med bra villkor.
Det är dock viktigt att inte stressa sig fram när man ansöker om ett blancolån, då det kan leda till högre kostnader. Om du istället tar dig tid att använda en låneförmedlare kan du både läsa om de olika lånetyperna och vad de innebär samt skicka ut din ansökan till flera långivare för att hitta de bästa villkoren.