Lån utan inkomst

Foto av författare

Att låna utan inkomst är svårt, och alla långivare måste enligt svensk lag göra en kreditupplysning innan de lånar ut pengar. Det finns heller ingen långivare som lånar ut pengar till någon som helt saknar inkomst. Du kan alltid hitta en långivares grundkrav, och hos flera långivare kan man se vilket inkomstkrav de ställer på sina låntagare. Din inkomst är främst det som avgör om du får låna och hur mycket.

Vem har lägst inkomstkrav just nu? De lägsta kraven hittar du bland smslån och kontokrediter. Den långivare som har listat det lägsta kravet just nu är Ferratum. Denna långivare skriver på sin hemsida att den lägsta inkomsten endast är 24 000 kr per år. Du kan inte låna utan inkomst, men här hittar du det lägsta inkomstkravet i alla fall.

Din taxerade inkomst är avgörande. Den deklaration som du skickar in till Skatteverket årligen avgör oftast om du får låna eller inte. Det är vanligt att unga människor blir nekade lån trots att de har inkomst, eftersom deras inkomster inte har registrerats genom deklarationen. Du som saknar arbete för tillfället kanske redan har en inkomst deklarerad? Du kan därför bli beviljad ett lån trots att du saknar inkomst.

Din inkomst måste inte komma från en fast anställning. Det är inte enbart lön från tjänst och en fast anställning som styr inkomstkraven. Du kan exempelvis låna utan fast anställning, och andra inkomster som räknas in är bland annat studiebidrag, sjukpenning, pension och bostadsbidrag. Alla långivare har givetvis olika krav, men hos de långivare som erbjuder smslån är kraven de lägsta.

Långivare med låga krav

Jämför 10 snabblån direkt
Klara Lån logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Utan UC upp till 50 000 SEK
  • Vissa långivare erbjuder direktutbetalning
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Sök och välj lånet med bäst villkor

Lånebelopp

5 000 – 150 000 kr

Lånets löptid

1 – 8 år

Ränta

6,84 – 39,5 %

Direktutbetalning

Ja, vissa långivare

Utbetalning 24/7
Ferratum logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Creditsafe används)
  • Snabbt besked & utbetalning
  • Godkänner betalningsanmärkningar

Lånebelopp

1 000 – 40 000 kr

Lånets löptid

4 – 46 mån

Ränta

44,00 %

Direktutbetalning

Ja

Bra räntenivå
Northmill logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Kontokredit med lägsta räntan
  • Ränta från 7,9 %
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Höga uttagsavgifter

Lånebelopp

1 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

5 – 72 mån

Ränta

7,9 – 25,9 %

Direktutbetalning

Ja

Flexibla uttag
Cash Buddy logga
4.5 out of 5.0 stars
  • Kreditupplysning via Bisnode
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Kontokredit
  • Trustpilot betyg 4,5 av 5

Lånebelopp

5 000 – 25 000 kr

Lånets löptid

Flexibel

Ränta

27,95 %

Direktutbetalning

Nej

Låna utan ränta
Loanstep logga
3.5 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Bisnode används)
  • Räntefritt i 14 dagar
  • Pengarna på kontot samma dag som du blivit godkänd

Lånebelopp

10 000 – 25 000 kr

Lånets löptid

14 dagar – 3 år

Ränta

21,85 – 38,40 %

Direktutbetalning

Nej

Låna räntefritt
Lumify logga
3.0 out of 5.0 stars
  • Direkt utbetalning 24/7
  • Lån utan UC
  • Räntefritt för nya kunder

Lånebelopp

2 000 – 70 000 kr

Lånets löptid

30 – 365 dagar

Ränta

42.5 %

Direktutbetalning

Ja

Flexibla uttag
Merax logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Flexibel kontokredit
  • Lån utan UC (Bisnode)
  • Godkänner betalningsanmärkningar

Lånebelopp

3 000 – 30 000 kr

Lånets löptid

1 – 60 mån

Ränta

43,48 %

Direktutbetalning

Nej

Kampanjerbjudande
Credifi logga
3.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Creditsafe används)
  • Utbetalningar 24/7
  • Flexibel kontokredit

Lånebelopp

2 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

30 – 365 dagar

Ränta

43.5 %

Direktutbetalning

Ja

Bästa smslån utan inkomst

Enligt oss själva är Ferratum ett av de bästa alternativen för smslån utan krav på någon inkomst. Ferratums smslån kommer i form av en flexibel kontokredit eller kreditkonto som det också kallas. Du får svar direkt på skärmen om du blir godkänd samt vilket belopp de kan erbjuda dig som kontokredit.

När du väl är godkänd och begär en utbetalning blir pengarna utbetalda till ditt bankkonto på någon timme (ofta tar det bara ett par minuter) så länge du har ditt bankkonto i någon av de storbanker som samarbetar med Ferratum.

Kan man låna pengar utan fast inkomst?

Om du ska låna pengar från en av storbankerna är det ofta ett grundkrav att ha en fast inkomst, men det finns flera långivare på den svenska marknaden som erbjuder lån till dig som saknar en fast inkomst. För att kunna låna pengar utan fast inkomst krävs det ofta att du har någon typ av inkomst, till exempel från en deltidsanställning, timanställning eller konsultjobb. Med det sagt är det möjligt att låna utan en fast anställning.

Så kan du ta lån utan fast anställning

Nedan går vi på kreditochfinans.se igenom de olika sätt du kan låna pengar utan en fast inkomst på:

Deltidsanställning

Om du har en deltidsanställning kan det bli svårt att få lån från storbankerna då kraven oftast är väldigt höga på inkomst och säkerhet. Vi listar långivare som erbjuder dig lån med svag kreditvärdighet och låg inkomst. Om du har en deltidsanställning kan det bero på att du inte jobbat ett helt år och då syns inte alltid dina inkomster på en kreditupplysning. Det går ofta att lösa hos många långivare genom att skicka in lönespecifikationer.

Ta lån med en timanställning

Att ta lån med en timanställning kan även det vara svårt då man ofta inte kan garantera hur mycket man kommer att tjäna nästkommande månader eller år. Ibland kan man tjäna mer på en timanställning eftersom det ofta finns möjlighet att jobba extra, kvällar och helger.

Hos de långivare som erbjuder lån med låga inkomstkrav kan du ta lån med en timanställning genom att skicka in dina tre senaste lönespecifikationer.

Låna som egen företagare

Många egenföretagare väljer att inte ta ut hög lön på grund av höga arbetsgivaravgifter och skatter. Att som egenföretagare istället välja aktieutdelning framför hög lön är därför mer fördelaktigt. Du som driver eget företag kan därför behöva visa upp siffror på företagets ekonomi vid en låneansökan.

Frilansare

Om du är frilansare gäller i princip samma sak som övriga kategorier, så länge du kan visa upp dina förvärvade inkomster samt att inkomsterna är tillräckligt höga är det oftast inget problem att få lån. Hur mycket du kan låna som frilansare avgörs av hur höga dina inkomster är.

Pensionär

Om du lever som pensionär och har en inkomst via pension är det möjligt att få lån då en pension är en slags fast inkomst. En del långivare har dock en övre åldersgräns så ta reda på vad som gäller.

Student

En del långivare beviljar lån till studenter som endast har CSN som inkomst, men det gäller att du planerar din ekonomi väldigt noggrant så att du har råd att betala tillbaka lånet varje månad.

Krav för att låna pengar utan fast inkomst

Vilka krav som ställs från långivare kan variera, men nedan listar vi de vanligaste grundkraven som ställs för att låna pengar utan fast inkomst.

 • Myndig – För att överhuvudtaget kunna ta ett lån måste du ha fyllt 18 år.
 • Ingen aktiv skuld hos Kronofogden – Om du vill låna pengar utan fast inkomst är det viktigt att du inte har obetalda skulder hos Kronofogden.
 • Någon typ av inkomst – I de flesta fall krävs någon typ av inkomst, det kan vara pension, sjukpenning eller lön från timanställning till exempel.
 • Svenskt personnummer – Svensk folkbokföring och personnummer är generellt sett ett krav.

Kan man låna pengar utan någon inkomst alls?

Långivare kräver i regel att du har någon form av inkomst som nödvändigtvis inte behöver komma från ett arbete. Inkomsterna kan komma från pension, studielån, A-kassa och sjukpenning bland annat. Det finns dock vissa fall då det går att ta lån utan någon som helst inkomst, det är då genom en pant som säkerhet för lånet, borgenär eller om du har ett sparkapital. Ett annat alternativ är att låna via Sefina Pantbank, det är ett pantlån där du får pantsätta något värdefullt och får ett lån utifrån värdet på de föremål du pantar.

Säkerhet

Om du har något värdefullt att använda som säkerhet, eller pant om man så vill, kan du ta ett lån utan att ha någon inkomst. Säkerheten kan vara en bostad till exempel, och då tar banken bostaden ifall du inte kan betala tillbaka lånet. Den här typen av lån kan också ske genom ett pantlån från Sefina Pantbank. Om du lånar via Sefina Pantbank har du möjlighet att lämna exempelvis en dyrbar klocka eller liknande i pant och du får då låna det belopp som din klocka värderas till. Lån via Sefina Pantbank sker utan kreditupplysning.

Borgenär / Medsökande

Ett annat alternativ för att kunna låna pengar utan inkomst är att du ansöker om lånet tillsammans med en medsökande eller borgenär som det också kallas. Du skriver då på låneavtalet tillsammans med din medsökande och långivaren får på så sätt en säkerhet då din medsökande blir betalningsskyldig för lånet ifall du inte klarar av att betala tillbaka pengarna.

Sparkapital

I en del fall är det möjligt att låna pengar utan inkomst om du har ett sparkapital. Alltså sparade pengar och på så sätt kan visa att du skulle kunna betala tillbaka lånet.

Låneformer

Nedan går vi igenom olika låneformer och besvarar om det är möjligt att bli beviljad utan fast inkomst och anställning.

Privatlån

För att ta större privatlån krävs i regel att du har en fast anställning och en fast inkomst ifall du inte har någon säkerhet för lånet. Privatlån kallas ofta även för blancolån.

SMS Lån

Ett smslån är den låneform där du har störst chans att bli beviljad utan inkomst eller fast anställning. Smslån utan inkomst är i regel lån på 1 000 – 50 000 kronor och är i många fall högkostnadskrediter där den effektiva räntan överstiger 30 % plus Riksbankens referensränta. Du kan i många fall få ett smslån utbetalat inom någon timme.

Kreditkort

För att ansöka och bli beviljad ett kreditkort är det ett krav att ha en fast inkomst, anställning och en god kreditvärdighet.

Kontokredit

En kontokredit fungerar som ett kreditkonto eller ett kreditkort online. Du får en individuell summa som beviljad kreditgräns, och du kan ta ut så mycket från ditt kreditkonto som du önskar. Det fina med en kontokredit är att det går att ansöka utan att använda pengarna, på så sätt kan en kontokredit bli en trygghet i vardagen. En kontokredit går att få beviljad utan en fast anställning eller inkomst.

Kreditupplysning på lån utan inkomst och anställning

Enligt svensk lagstiftning måste långivare och kreditbolag ta en kreditupplysning på alla eventuella låntagare, detta för att säkerställa att personen i fråga kommer att kunna betala tillbaka lånet. På kreditupplysningen syns din årsinkomst och eventuella skulder.

Lån utan inkomst utan UC

Många långivare som erbjuder lån utan fast inkomst eller fast anställning är så kallade lån utan UC, vilket innebär att kreditupplysningen inte tas via UC utan via ett annat kreditupplysningsbolag, oftast Creditsafe eller Bisnode.

Fördelen med att låna pengar utan UC är att din kreditförfrågan inte blir synlig för andra aktörer som banker eller om du vill teckna ett abonnemang av något slag. Du riskerar alltså inte att sänka din kreditvärdighet på samma sätt som när kreditupplysningen tas via UC.

Kan man låna utan fast inkomst trots skulder?

För att ta ett lån utan inkomst måste din kreditvärdighet generellt sett vara god. Däremot, om du exempelvis har en timanställning och har haft regelbundna inkomster, är det möjligt att få ett smslån utan att ha fast inkomst eller anställning. Det vill i så fall till att din betalningsanmärkning är minst 6 månader gammal och att du inte har några aktiva skulder hos Kronofogden.

Långivaren brukar även undersöka anledningen till att du fick en betalningsanmärkning. Det är till exempel skillnad på en obetald p-bot och en obetald skuld på flera hundratusen.

Tips för att ta lån utan inkomst

Nedan följer ett par tips till dig som går i tankarna på att ta lån utan inkomst och anställning.

Låna av familj eller vän

Om du inte har någon inkomst och verkligen behöver låna pengar är det bästa alternativet att först kolla med familj eller vänner om du kan få låna en summa pengar för att inte riskera en betalningsanmärkning och i värsta fall kronofogden.

Planera din ekonomi väl

Om du ska ta ett lån utan fast inkomst är det viktigt att du planerar din ekonomi väl så att du är säker på att du klarar av att betala tillbaka lånet. Du får kanske stå över middagar, utekvällar och shopping tills du har betalat av ditt lån.

Vanliga frågor om att låna pengar utan inkomst

Kan man låna pengar utan inkomst?

Även om de flesta storbanker kräver en fast inkomst för att bevilja lån finns det idag många långivare som erbjuder lån utan inkomst.

Hur mycket pengar kan man låna utan att ha en fast inkomst?

Hur mycket pengar man kan låna utan att ha en fast inkomst varierar och beror främst på hur din privatekonomi ser ut i övrigt.

Kan jag låna pengar utan fast anställning?

Ja, idag finns det många andra typer av anställningar, men oftast krävs en deklarerad årsinkomst på minst 120 000 kr.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.