Hitta bästa privatlånet 2024

Foto av författare

Det är idag väldigt enkelt att ansöka om ett privatlån. För i tiden var du tvungen att boka in ett möte med din bank och ta dig igenom en tidskrävande och långdragen process. Idag finns det massvis med låneförmedlare som erbjuder privatlån av olika sorter, där du snabbt och enkelt kan sköta ansökan via din mobil eller dator och fylla i ansökan online för att sedan signera med mobilt bank-ID.

Banker och långivare med privatlån

Både privatlån & snabblån
Lendo logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför upp till 40 olika långivare
  • Få svar inom ett par minuter
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Gratis att ansöka

Lånebelopp

10 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 15 år

Ränta

3,25 – 32,49 %

Direktutbetalning

Nej

Coop Bank logga
4.8 out of 5.0 stars
  • Erbjuder räntegaranti
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Coop medlem får 1 % i ränterabatt

Lånebelopp

15 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

2 – 15 år

Ränta

4,95 – 15,95 %

Direktutbetalning

Nej

Populär
SevenDay logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Erbjudit privatlån sedan 2007
  • Fått utmärkelsen Bästa Kundservice
  • Rimliga räntor på sina lån
  • Inte bästa betyget på Trustpilot

Lånebelopp

10 000 – 500 000 kr

Lånets löptid

1 – 12 år

Ränta

4,99 – 17,99 %

Direktutbetalning

Nej

Samla dyra lån & krediter
Sambla logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför fler än 40 olika långivare
  • Samla lån och krediter
  • Besked på ansökan samma dag
  • Över 390 000 nöjda kunder

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

3,06 – 29,99 %

Direktutbetalning

Nej

Advisa logga
4.8 out of 5.0 stars
  • Låna upp till 600 000 kr
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • 40 anslutna kreditgivare

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

3,06 – 29,99 %

Direktutbetalning

Nej

Zmarta logga
4.5 out of 5.0 stars
  • Jämför 35 olika långivare
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Låg ränta från 2,95%

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

3,25 – 29,40 %

Direktutbetalning

Nej

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån ett samlingsnamn för lån som kan tas av privatpersoner. Ett privatlån kan tas av storbankerna men även av andra låneförmedlare och långivare. Ett privatlån är ett så kallat konsumtionslån, vilket innebär att det är upp till dig att bestämma vad du vill använda lånet till. Ett privatlån kan även användas för att samla lån, du kan låna trots kronofogden via ett omstartslån för att betala av dina skulder.

Hur ansöker jag om ett privatlån?

Att ansöka om ett privatlån är väldigt enkelt hos de flesta låneförmedlare. När du valt den låneförmedlare som erbjuder de villkor som passar dig bäst för ett privatlån så klickar du på länken till deras hemsida. Därefter så får du välja önskat lånebelopp och fylla i dina personuppgifter och därefter signera med bank-ID. Sedan så tar låneförmedlaren en kreditupplysning på dig, antingen via UC eller utan UC. När du sedan är godkänd så får du pengarna utbetalda till ditt konto.

Flera långivare som erbjuder privatlån erbjuder även snabblån med direkt utbetalning, där du kan få pengarna utbetalade redan någon timme efter att din ansökan blivit godkänd.

Själva ansökningen till ett privatlån är alltså en smidig och enkel process, men det är svårare att välja bank för lånet. Det finns många olika alternativ och för att göra det enkelt så använder sig många av jämförelsesajter. En populär jämförelsesajt för att hitta det bästa privatlånet är bästlån.com. De jämför främst låneförmedlare, vilket innebär att du kommer få flera låneerbjudanden och enkelt kunna välja ut det som är mest förmånligt. Samtidigt är både jämförelsesajterna och låneförmedlarna kostnadsfria tjänster för dig som låntagare och därför finns det ingen anledning till att själv lägga tid på jämförelsen.

Jämför privatlån hos oss

Hos oss på kreditochfinans.se så kan du jämföra de bästa privatlånen på marknaden. Vi listar de bästa privatlånen och uppdaterar vår topplista hela tiden i takt med att det dyker upp nya aktörer på marknaden.

Varför ska jag jämföra privatlån innan jag ansöker?

Fördelarna med att jämföra privatlån innan du ansöker är många. Genom att jämföra innan du väljer kan du hitta det bästa privatlånet för just dig. Nedan listar vi ett par av de fördelar som finns med att jämföra privatlån.

 • Du får en tydligare överblick om vad som finns på marknaden
 • Du kan hitta ett privatlån med villkor som passar dig
 • Du kan jämföra räntor och hitta den lägsta
 • Du kan hitta en löptid som passar dig
 • Du kan redan innan säkerhetsställa att du uppfyller de krav som ställs från långivaren

Vad krävs för att ansöka om ett privatlån?

De krav som ställs på dig som privatperson för att bli beviljad ett privatlån kan variera väldigt mycket, nedan listar vi ett par grundkrav som är gemensamt för de flesta låneförmedlare:

 • 18 år fyllda (En del låneförmedlare har en högre åldersgräns)
 • Folkbokförd i Sverige (i vissa fall krävs medborgarskap)
 • Inga aktiva skulder hos kronofogden
 • Många låneförmedlare kräver även en deklarerad inkomst, oftast krävs en årsinkomst på mellan 100.000 – 150.000 kr. Det finns dock även en del låneförmedlare som erbjuder lån utan inkomst. 

Privatlån ränta

Räntan för ett privatlån kan variera väldigt mycket då det finns många olika typer av privatlån. En del låneförmedlare, främst de som riktar in sig på större summor kan erbjuda räntor från 2,95%. Vid andra typer av privatlån såsom smslån eller ett snabblån så är räntorna ofta mycket högre och en hel del av dessa lån går under kategorin högkostnadskrediter som är lån med en ränta på över 30%.

 Lyckligtvis så infördes ett par nya bestämmelser för högkostnadskrediter i konsumentkreditlagen 2018, bland annat ett räntetak och ett kostnadstak.

 Därför ska du alltid ta privatlån från låneförmedlare som står under finansinspektionen. Alla låneförmedlare som listas på kreditochfinans står under finansinspektionen.

Räntetak

Räntetaket innebär att långivaren aldrig får ta ut högre kreditränta eller dröjsmålsränta för högkostnadskrediten än referensräntan plus 40%. Detta innebär alltså att räntan för en högkostnadskredit aldrig får överstiga 40 procentenheter.

Kostnadstak

Kostnadstaket begränsar hur hög den totala kostnaden får vara för krediten eller lånet. Du som konsument ska aldrig behöva betala mer än det lånade beloppet i övriga kostnader. Till kostnader räknas ränta och avgift, dröjsmålsränta samt kostnader för inkasso.

Om du lånar till exempel 15 000 kronor får kostnaden, utöver krediten, inte överstiga 15 000 kronor. Den totala kostnaden, lånebelopp, räntekostnader och avgifter, uppgår då i max 30 000 kr.

Billigaste privatlån

När man talar om det billigaste privatlånet som åsyftas de privatlån som har bäst ränta. Det är knepigt att säga vilket privatlån som har den bästa räntan då din personliga kreditvärdighet ofta spelar en stor roll i vilken ränta du blir erbjuden.

Den långivare som erbjuder billigaste räntan just nu är Lendo som jämför lånerbjudanden från flera olika banker och långivare. Hos Lendo kan du ta lån med en ränta från 2,95%.

Kreditupplysning vid privatlån

Det är lag på att långivare måste ta en kreditupplysning på en potentiell låntagare för att försäkra sig om att låntagaren har en tillräcklig återbetalningsförmåga för att kunna betala tillbaka lånet. Vid större lån så hämtas kreditupplysningen oftast från UC. Men vid mindre snabblån och smslån så hämtas ofta kreditupplysningen från alternativa kreditupplysningsbolag såsom Creditsafe och Bisnode.

Vilka uppgifter finns med på en kreditupplysning vid ett privatlån?

En kreditupplysning innehåller främst uppgifter om din privatekonomi, bland annat:

 • Din deklarerade årsinkomst
 • Dina skulder
 • Din ålder
 • Betalningsanmärkningar
 • Andra lån
 • Civilstånd
 • Om du har barn

Privatlån utan UC

Ett privatlån utan UC innebär att man ansöker om lånet utan att en kreditupplysning från UC AB tas. Vid lån utan UC så tas kreditupplysningen av ett annat kreditupplysningsföretag, oftast av Creditsafe eller Bisnode. Man kommer alltså inte undan själva kreditupplysningen. 

Anledningen till att det kan vara bra att ta ett privatlån utan UC är att du inte vill försämra din kreditvärdighet, som kan leda till att du inte får större lån beviljade i framtiden.

Privatlån trots skulder

Det går att ta ett privatlån trots att du har skulder och betalningsanmärkningar, så länge du inte har en aktiv skuld hos kronofogden. Det ska dock sägas att det generellt sett är enklare att bli beviljad mindre privatlån om du har skulder och anmärkningar

Privatlån med betalningsanmärkning

Det är fullt möjligt att ta ett privatlån med betalningsanmärkning. En vanlig missuppfattning är dock att man inte kan ta någon typ av lån överhuvudtaget om man har en betalningsanmärkning.

Vid lån med betalningsanmärkning så tittar låneförmedlaren istället på hur din ekonomi och din kreditvärdighet ser ut idag. Långivarna undersöker ibland även orsaken till din betalningsanmärkning.

Vid privatlån med betalningsanmärkning så får man räkna med att räntan kan bli något högre, detta eftersom din trovärdighet och återbetalningsförmåga anses som svagare och därmed tar låneförmedlaren en större risk med att låna ut pengar till dig. 

Privatlån trots kronofogden

Det är generellt sett inte möjligt att ta ett privatlån om du har en aktiv skuld hos kronofogden. Om du behöver ta ett lån trots skuld hos kronofogden så är det ett pantlån eller ett omstartslån som gäller.

Vad kan ett privatlån användas till?

Ett privatlån är ett så kallat konsumtionslån, vilket innebär att du kan använda privatlånet till vad du vill och du behöver inte uppge för långivaren vad pengarna ska användas till. Nedan listar vi ett par exempel på vad ett privatlån kan användas till:

Hur mycket pengar kan jag låna via ett privatlån?

Olika låneförmedlare har olika maxgränser för ett privatlån. Förut var maxbeloppet för privatlån 350 000 kr, idag så erbjuder dock många långivare privatlån på upp till 600 000 kr vilket är väldigt mycket pengar. 

När ska man ansöka om ett privatlån?

Ett privatlån kan vara en bra lösning om du behöver en summa pengar relativt snabbt. Till exempel om bilen behöver repareras och du inte har de pengar som behövs för reparationen. Ett privatlån kan också vara en lösning om du behöver renovera din bostad och inte har möjlighet att spara ihop summan till renoveringen snabbt. Ett annat exempel är om familjesemestern kanske blev lite dyrare än vad man tänkt sig och man vill ha lite extra pengar på kontot som fickpengar.

Fördelar med privatlån

 • Ett privatlån kan fungera som en nödlösning när man behöver pengar relativt snabbt.
 •  Processen att ansöka om ett privatlån går ofta väldigt snabbt och smidigt då du kan ansöka online och signera med mobilt bank-ID. Hos vissa låneförmedlare kan du få pengarna utbetalade redan samma dag som din ansökan blivit godkänd. 
 • Vid ett privatlån så får du bestämma själv vad pengarna ska användas till.
 • Vid ett privatlån kan du låna allt mellan 500 – 600 000 kr. 
 • En del privatlån har relativt låga räntor på under 5%.
 • Det finns möjlighet att ta ett privatlån trots att du har betalningsanmärkningar.
 • Flera låneförmedlare erbjuder privatlån utan att ta en kreditupplysning från UC. Vilken kan vara bra för att inte sänka sin kreditvärdighet och därmed sina möjligheter att bli beviljad ett bolån i framtiden till exempel.

Nackdelar med privatlån

 • En del privatlån går under kategorin högkostnadskrediter och har därför en ränta på över 30%. 
 • Uppläggningsavgifter kan tillkomma.
 • Ett privatlån kan möjliggöra att man lever över sina tillgångar.

Sammanfattning

Ett privatlån är ett samlingsnamn för olika typer av lån som du kan ta som privatperson. Ett privatlån är ett så kallat konsumtionslån som innebär att du kan använda pengarna till vad du vill och du behöver inte uppge vad du tänker använda pengarna till. Privatlån är samma sak som blancolån.

Räntan på ett privatlån kan varier väldigt mycket mellan 3,5% upp till 40%. Du kan i de flesta fall ansöka om ett privatlån snabbt och enkelt online via din mobil eller dator, samt signera med ditt mobila bank-ID. Vanligtvis så brukar privatlån handla om summor från 500 kr upp till 600 000 kr.

Frågor och svar

Vad är privatlån?

Privatlån är ett samlingsnamn för ett lån utan säkerhet som du kan ansöka om som privatperson.

Hur mycket får jag låna privatlån?

När man talar om privatlån så handlar det oftast om summor från 500 kr upp till 600 000 kr.

Vad är en bra ränta på privatlån?

Räntorna på privatlån varierar väldigt mycket, men räntan ska aldrig överstiga 40% enligt konsumentkreditlagen. Till exempel så brukar räntan vara högre om du lånar med betalningsanmärkning eller om du tar ett lån med snabb utbetalning.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.