Jämför smslån – Hitta enkelt det bästa smslånet 2023

Foto av författare

Smslån är någonting som kan fungera som nödlösning när du behöver pengar väldigt fort.

De flesta SMS lån betalar ut pengarna snabbt eftersom dess långivare så gott som alltid erbjuder direktutbetalning till de svenska storbankerna.

Det finns många anledningar till att man plötsligt kan behöva pengar, och när detta väl sker så kan smslån vara en lösning på det. Man ska dock komma ihåg att smslån brukar vara dyra så låna bara om du absolut måste.

Lista med långivare som erbjuder smslån

Jämför 10 snabblån direkt
Klara Lån logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Utan UC upp till 30 000 SEK
  • Snabb utbetalning
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Sök och välj lånet med bäst villkor

Lånebelopp

2 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

1 – 8 år

Ränta

6,84 – 39,5 %

Direktutbetalning

Ja, vissa långivare

Utbetalning 24/7
Ferratum logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Creditsafe används)
  • Snabbt besked & utbetalning
  • Godkänner betalningsanmärkningar

Lånebelopp

1 000 – 40 000 kr

Lånets löptid

4 – 46 mån

Ränta

44,00 %

Direktutbetalning

Ja

Bra räntenivå
Northmill logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Kontokredit med lägsta räntan
  • Ränta från 7,9 %
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Höga uttagsavgifter

Lånebelopp

1 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

5 – 72 mån

Ränta

7,9 – 25,9 %

Direktutbetalning

Ja

Flexibla uttag
Cash Buddy logga
4.5 out of 5.0 stars
  • Kreditupplysning via Bisnode
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Kontokredit
  • Trustpilot betyg 4,5 av 5

Lånebelopp

5 000 – 25 000 kr

Lånets löptid

Flexibel

Ränta

27,95 %

Direktutbetalning

Nej

Låna utan ränta
Loanstep logga
3.5 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Bisnode används)
  • Räntefritt i 14 dagar
  • Pengarna på kontot samma dag som du blivit godkänd

Lånebelopp

10 000 – 25 000 kr

Lånets löptid

14 dagar – 3 år

Ränta

21,85 – 38,40 %

Direktutbetalning

Nej

Låna räntefritt
Lumify logga
3.0 out of 5.0 stars
  • Direkt utbetalning 24/7
  • Lån utan UC
  • Räntefritt för nya kunder

Lånebelopp

2 000 – 70 000 kr

Lånets löptid

30 – 365 dagar

Ränta

42.5 %

Direktutbetalning

Ja

Flexibla uttag
Merax logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Flexibel kontokredit
  • Lån utan UC (Bisnode)
  • Godkänner betalningsanmärkningar

Lånebelopp

3 000 – 30 000 kr

Lånets löptid

1 – 60 mån

Ränta

43,48 %

Direktutbetalning

Nej

Kampanjerbjudande
Credifi logga
3.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Creditsafe används)
  • Utbetalningar 24/7
  • Flexibel kontokredit

Lånebelopp

2 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

30 – 365 dagar

Ränta

43.5 %

Direktutbetalning

Ja

Vad är ett sms-lån?

Ett smslån är en variant av ett mindre lån som betalas ut snabbare än ett vanligt banklån. Ett smslån har höga räntor och en kort löptid. Kraven för att bli beviljad ett smslån är mycket lägre i jämförelse med vanliga banklån. Det går därför att få ett smslån beviljat även om du har svag kreditvärdighet. 

Majoriteten av de smslån man lånar erbjuder direkt eller en mycket snabb utbetalning och i många fall kan du ha pengarna på kontot samma dag som du ansöker om själva lånet. I vissa fall kan du även ha pengarna på kontot redan efter någon timme efter din ansökan.

sms lån

Så ansöker du om ett sms lån

Ansökningsprocessen vid ett smslån är snabb och okomplicerad. Nedan listar vi enkla steg som är bra att ha i åtanke vid en ansökan om smslån.

 1. Jämför vår topplista.
 2. Klicka på knappen med texten “ansök här”.
 3. Fyll i önskat lånebelopp.
 4. Fyll i dina personuppgifter och uppgifter om din ekonomi.
 5. Signera din låneansökan med BankID.
 6. Vänta medan kreditupplysning tas och din ansökan behandlas.
 7. Få dina pengar utbetalda.

Ansök enkelt online 

Nu för tiden ansöker du enkelt om ett smslån online direkt från din mobil, dator eller surfplatta. Hos de flesta långivare har du möjlighet att ansöka om ett smslån dygnet runt, alla dagar i veckan. Att genomföra en sådan ansökan går snabbt och smidigt samt att du kan vara klar med din ansökan på 5-10 minuter.

Signera din ansökan med BankID

Eftersom att du ansöker om ett smslån online så behöver du givetvis inte ta dig till något bankkontor och skriva under olika dokument personligen. Du signerar din ansökan snabbt och enkelt med ditt BankID.

Så mycket kan du låna via ett smslån

Sms-lån är ett lån med generellt sett små summor. Denna låneform brukar även kallas för ett mikrolån och du kan vanligtvis låna mellan 1.000 – 70.000 kr. Det du behöver tänka på är att det generellt sett ställs högre krav för att bli beviljad högre summor.

Bästa smslånet

Vilket är det bästa smslånen just nu?

Här nedan så går vi igenom ett par olika kategorier inom smslån där vi listar de bästa lånen för respektive kategori. 

Sms-lån med lägst ränta

Det bästa smslånet med lägst ränta är Northmill Bank som erbjuder dig ett smslån från 1.000 – 50.000 kr i form av en flexibel kontokredit. Northmill Bank är en långivare som godkänner anmärkningar. Northmill Bank erbjuder en individuell effektiv ränta från 9,22 %.

Varför blir vissa effektiva räntor extremt höga? En effektiv ränta blir extremt hög ifall du exempelvis lånar 1 000 kr i 30 dagar och betalar 300 kr i uppläggningsavgift samt eventuell avgift per uttag. När man lånar lägre summor ska man alltid välja en långivare som erbjuder gratis uppläggningsavgift samt gratis uttag. Men ifall du exempelvis väljer att låna 20 000 kr, då blir ju inte uppläggningsavgiften på 300 kr lika stor i förhållande till lånets belopp.

Tips! Jämför upp till 10 snabblån via låneförmedlaren Klaralan.se. Det är helt kostnadsfritt och du behöver inte teckna något lån ifall du inte gillar något av förslagen du får. Det blir heller ingen kreditupplysning via UC ifall du väljer att ansöka om lån under 30 000 kr.

LångivareRäntaEffektiv ränta
Northmill7,9 – 22,9 %9,22 – 28,96 %
Cash Buddy27,95 %31,8 %
Brixo27,95 %31,8 %
Klicklån (UC)9,84 %11,82 – 32,49 %
Ferratum42.5 %51,84 %

Smslån med snabbast utbetalning

Det är viktigt att långivaren har ett system som automatiskt behandlar din låneansökan ifall du önskar snabbast möjliga utbetalning. Här nedanför i listan hittar du våra två favoriter bland alla långivare med automatiskt system där du kan få din utbetalning inom ett par minuter ifall du har någon av bankerna Nordea, Swedbank, SEB, Handelsbanken eller Danske Bank.

Det bästa smslånet med snabba utbetalningar är Ferratum som erbjuder lån på 1.000 – 45.000 kr i form av en flexibel kontokredit utan UC. Du kan ansöka om smslån hos Ferratum trots betalningsanmärkningar och den effektiva räntan ligger just nu på 51,84 %. Det kostar 0 kr i uppläggningsavgift och det finns inga dolda avgifter som exempelvis uttagsavgift.

LångivareAutomatisk ansökanDirektutbetalningHelgutbetalning
FerratumJaJa (inom 15 min)Ja
SaldoJaJa (inom 5 min)Ja

Det krävs att du har någon av bankerna Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken eller Danske Bank för direktutbetalning hos Ferratum och Saldo.

Långivaren som beviljar flest ansökningar

Det finns inga uppgifter om vilken långivare som beviljar flest ansökningar. Det kan man se är vilken långivare som ställer lägst krav vid en ansökan.

Det bästa smslånet som beviljar flest ansökningar är enligt vår erfarenhet Ferratum. Långivaren erbjuder ett smslån på 1.000 – 45.000 kr med direkta utbetalningar. Hos Ferratum kan du ha upp till 6 betalningsanmärkningar och ingen anmärkning ska ha inkommit under de senaste 6 månaderna. Deras låga inkomstkrav på 21 000 kr per år är också en stor faktor till att de är en av aktörerna på marknaden som beviljar flest lån.

Tänk på! Har du verkligen råd att betala tillbaka lånet i tid? Att försöka hitta ett lån trots att man har svag kreditvärdighet kan vara riskfyllt.

LångivareInkomstkravBetalningsanmärkningar
Ferratum21 000 kr/årUpp till 6 stycken

Att tänka på vid jämförelse av smslån

För att hitta ett sms lån som passar just dig så bra som möjligt så kan det vara bra att se över de olika smslån som vi har informerat om ovan, och sedan jämföra dessa med varandra. Med vad ska man jämföra?

Nedan går vi igenom en del egenskaper som kan vara bra att jämföra när du ska hitta ett smslån som passar dig.

Så hittar du det bästa smslånet 

För att hitta det bästa sms lånet så måste du själv se över dina behov och vilka egenskaper som är viktiga för dig i ett bra smslån. Det är därför svårt att ge ett enkelt svar om vilket som är det bästa sms lånet. 

Jämför smslån

Effektiv ränta

Den effektiva räntan måste enligt lag uppges av långivare och är en ränta där uppläggningsavgifter samt administrationsavgifter tillkommer. Den nominella räntan på ett smslån är räntekostnaden utan de andra avgifterna. Man kan alltså säga att den effektiva räntan är den nominella räntan plus uppläggningsavgifter och avi avgifter. 

När du jämför räntan på smslån så är det den effektiva räntan som du ska jämföra mellan.

Låneform

Låneformen kan även vara en bidragande faktor. Eftersom allt fler individer med smslån gör om sina lån till kontokrediter så kan det vara fördelaktigt att välja en kontokredit, istället för ett traditionellt smslån.

En fördel med kontokrediter är att det är som en blandning av ett smslån och ett kreditkort. Vid en kontokredit så får du ett kreditkonto online hos långivaren och kan själv välja när och hur mycket pengar du vill ta ut till ditt bankkonto. 

Av den anledningen så kan du ansöka om ett smslån som sker i form av en kontokredit trots att du inte har något behov av pengar just nu, utan det kan fungera som en ekonomisk trygghet i ens vardag.

Kreditupplysning utan UC 

När du skickar in en låneansökan där UC gör en kreditupplysning så syns det i ett register. Ju fler ansökningar du har hos UC desto lägre blir din kreditvärdighet. En låg kreditvärdighet kan leda till att det blir svårt att ta större lån i framtiden.

När ett smslån tas utan UC innebär det att ett annat kreditupplysningsbolag än UC tar kreditupplysningen på dig, oftast Creditsafe eller Bisnode. Av ovannämnda anledningar så kan det därför vara en bra idé att ansöka om ett smslån utan UC.

Anmärkningar

Det kan vara svårt att få traditionella banklån när man har betalningsanmärkningar, men med ett smslån går det ofta att få det beviljat trots anmärkningar. För att bli beviljad ett smslån med betalningsanmärkningar så brukar en tumregel vara att anmärkningen ska vara minst sex månader gammal. 

Det görs ofta en individuell bedömning, och om du i övrigt har en stadig ekonomi och inkomst så brukar det inte vara några problem att bli beviljad ett smslån trots betalningsanmärkningar sedan tidigare.

Krav för att ta ett smslån

Smslån är den låneform som beviljar flest lån och som ställer lägst krav på låntagarna. Trots hög beviljandegrad och relativt låga krav finns en del grundkrav som måste uppfyllas för att man ska bli beviljad ett snabblån.

Åldersgräns

Enligt svensk lag så måste man vara myndig, alltså minst 18 år gammal, för att få ett smslån beviljat. En del långivare har dock en högre åldersgräns. 

Inkomst

När man ansöker om ett smslån så krävs det ofta att man har någon slags inkomst. Inkomsten behöver dock inte vara särskilt hög och den behöver inte heller komma från en fast anställning.

Du kan även ansöka om ett smslån trots att din inkomst kommer från exempelvis studiemedel eller sjukpenning. 

Det är även möjligt att ta ett smslån om du arbetar som konsult, på deltid eller är timanställd.

Folkbokförd i Sverige 

De flesta långivare kräver att du är folkbokförd i Sverige och har ett svenskt personnummer. 

BankID

Majoriteten av långivare som erbjuder smslån kräver att du har tillgång till ett BankID eller någon annan variant av E-legitimation för att kunna signera din låneansökan snabbt och enkelt online.

Kännetecken för ett smslån

Smslån är väldigt vanligt i Sverige och det finns många som använder detta. Nedan går vi igenom de vanligaste kännetecknen för ett smslån.

Snabba utbetalningar

Smslån är känt för mycket snabba utbetalningar och du kan i många fall ha pengarna på ditt bankkonto samma dag som lånet blir godkänt. Även ansökningsprocessen går väldigt fort och du får ofta svar direkt när du har ansökt och signerat din låneansökan.

Det är av dessa anledningar som smslån även ofta kallas för snabblån.

Korta löptider

Vid smslån och snabblån så är det korta återbetalningstider som gäller. Ju snabbare du betalar av ett smslån ju billigare blir det.

Summor 

Lånebeloppen vid ett smslån och snabblån ligger ofta på 1.000 – 50.000 kronor.

Utan UC

Om man söker efter ett lån där kreditupplysningen inte tas av UC så är det smslån och kontokrediter som gäller.

Höga räntor

Det är generellt känt att smslån kommer med en hög ränta. Många snabblån och smslån ingår i kategorin högkostnadskrediter.

Så mycket kostar ett smslån

LångivareLånebeloppEffektiv räntaLöptidTotal kostnad
Ferratum10.000 kr51,84 %12 månader12 302 kr
Credifi5.000 kr12,87 – 236,5 %6 månader7 468,27 kr
Lumify5.000 kr12,87 – 236,5 %6 månader7 468,27 kr
Merax10.000 kr58,14 – 128,3 %12 månader13 152 kr

Därför har smslån ofta en hög ränta

Anledningen till att smslån ofta bidrar till en hög ränta är för att långivaren tar en stor risk, då kraven inte är särskilt höga, ingen säkerhet lämnas samt att utbetalningen sker väldigt fort. 

För att det ska bli värt risken som långivaren tar måste de därför ta en ut en relativt hög ränta för att det ska bli lönsamt.

Så kan du få ett billigt smslån

För att få ett så billigt smslån som möjligt så bör du ansöka om ett smslån med så låg effektiv ränta som möjligt. Det finns även långivare som erbjuder en räntefri första månad. Betalar du tillbaka smslånet inom en månad så blir alltså smslånet gratis.

Andra kostnader som kan dyka upp vid smslån

Utöver räntan på smslån så har en del långivare en administrationsavgift eller en uppläggningsavgift. Om du inte betalar dina fakturor i tid enligt avbetalningsplanen kan även en förseningsavgift tillkomma.

vad säger lagen om sms lån?

Vad säger lagen om smslån?

Vad lagen säger om smslån är detsamma när det gäller lagen om högkostnadskrediter. I högkostnadskrediter ingår smslån, snabblån och kontokrediter som har en effektiva ränta  och överstiger referensräntan samt 30 procentenheter.

Räntetak

Ett räntetak finns för högkostnadskrediter. Enligt räntetaken så får långivaren aldrig ta ut en högre kreditgräns eller dröjsmålsränta för smslånet än referensräntan plus 40 procentenheter.

Kostnadstak

Kostnadstaket innebär att den totala kostnaden för ett smslån får vara maximalt  lånebeloppet gånger två.

Det innebär att om du lånar 5.000 kronor så får långivaren som max ta ut 5.000 kronor i ränta och andra kostnader. Lånar du 5.000 kr så kan du alltså som max betala tillbaka 10.000 kr till långivaren.

Smslånet kommer ofta i form av flexibla kontokrediter

En kontokredit fungerar som en kombination av ett smslån och ett kreditkonto. Det fungerar som ett kreditkort online, men villkoren och kraven är väldigt lika ett smslån.

Många långivare som har riktat in sig på smslån har sadlat om till kontokrediter. Utbetalningarna sker då via ett kreditkonto som du får hos långivaren och du får fortfarande tillgång till direkt utbetalning som vid smslån.

Skillnaden på smslån och snabblån?

Det finns egentligen ingen skillnad på smslån och snabblån då innebörden är densamma, men med olika namn.

Skillnaden på smslån och privatlån

Ett smslån är en variant av ett privatlån, dock så brukar man generellt syfta på lite större lån när man talar om privatlån. Ett smslån innebär ett lån med mindre summor samt med snabbare utbetalningar. 

Kreditupplysning

Enligt svensk lag så måste långivare följa god kreditgivningssed vilket innebär att kreditbolaget måste ta en kreditupplysning på alla potentiella låntagare för att försäkra sig om att personen har råd att betala tillbaka lånet.

Vid traditionella banklån så tas kreditupplysningen ofta av UC (tidigare upplysningscentralen). Nackdelen med kreditupplysningar som tas av UC är att dina kreditförfrågningar blir synliga för andra aktörer. Har du då en eller flera kreditförfrågningar via UC så kan det minska dina chanser till att få större lån i framtiden. 

Smslån utan UC 

Smslån utan UC är en populär sökterm. Det innebär att man tar ett smslån utan en kreditupplysning från UC. Kreditupplysningen tas då från ett annat kreditupplysningsföretag, vanligtvis Bisnode eller Creditsafe och på så vis riskerar man inte att sänka sin kreditvärdighet. 

Sms lån med creditsafe

Creditsafe är ett välkänt internationellt kreditupplysningsbolag som många långivare som erbjuder smslån använder sig av.

Sms lån med Bisnode

Bisnode är liksom Creditsafe ett kreditupplysningsbolag som används flitigt av långivare som erbjuder smslån utan UC. 

Kan jag tag ansöka trots låg kreditvärdighet?

Att ha en låg kreditvärdighet kan bero på olika saker. Till exempel att man har betalningsanmärkningar, inte haft en stabil inkomst eller att man har många kreditförfrågningar.

När man ansöker om lån med låg kreditvärdighet så kan det vara svårt att låna pengar från banken eller ta stora privatlån från olika långivare. Många långivare beviljar dock smslån trots att man har en låg kreditvärdighet. Då görs ofta en individuell bedömning om hur din privatekonomi ser ut i dagsläget. 

Smslån med betalningsanmärkning godkänns ofta

Många långivare som erbjuder smslån godkänner lån trots att man har betalningsanmärkningar. Anledningen är att man undersöker orsaker till varför en potentiell låntagare har fått en betalningsanmärkning samt hur gammal den är. Din ränta och det belopp du får låna kan dock påverkas negativt om man har betalningsanmärkningar.

Om du utöver betalningsanmärkningen har en stabil privatekonomi och en god inkomst så är det ofta inga problem att ta ett smslån. 

Smslån trots andra lån

Att man har andra lån som exempelvis ett bolån, billån eller avbetalningar på olika privatköp är ofta inget hinder för att ta ett smslån så länge du har betalat av dina skulder och avbetalningar i tid, samt att du i övrigt har en god kreditvärdighet. 

Sms lån trots kronofogden

Om du har en aktiv skuld hos kronofogden så är det inte möjligt att ta ett smslån. När du har en kontakt med kronofogden så är det istället ett omstartslån eller ett samlingslån som du kan vända dig till för att enklare bli skuldfri.

sms lån utbetalning direkt

Utbetalningar på smslån

Utbetalningarna på smslån sker ofta väldigt smidigt och snabbt. I majoriteten av fallen har du pengarna på kontot redan samma dag som du signerat din ansökan.

Direkta utbetalningar

Smslån benämns ofta som snabblån, och namnet passar väldigt bra då flera smslån erbjuder direkta utbetalningar där du kan ha lånet på ditt bankkonto redan en timme efter att du signerat din låneansökan med BankID.

Utbetalning på kvällar och helger

Ett smslån kan hos en del långivare betalas ut på kvällar och helger. Det sker då genom ett automatiskt system som går igenom din ansökan och därefter godkänner den. 

Så ökar du dina chanser till en snabb utbetalning 

För bästa chans till en snabb utbetalning så bör du ansöka om ett smslån så tidigt som möjligt en vardag. Dina chanser till att få ditt smslån utbetalt direkt ökar om ansökan skickas in under långivarens öppettider. 
En annan faktor till hur snabbt du kan få ditt lån utbetalt är beroende på vilken bank du har. Långivarna samarbetar främst med olika storbanker och det kan underlätta om du har någon av de svenska storbankerna. 

Källor

Frågor och svar

Hur hittar jag det bästa smslånet?

Det bästa sättet är att jämför smslån hos oss på kreditochfinans.

Kan jag ta ett smslån utan UC?

Ja, flera låneförmedlare erbjuder smslån utan en kreditupplysning från UC.

Kan jag ta ett smslån trots betalningsanmärkning?

Ja flera långivare erbjuder smslån trots betalningsanmärkningar. Långivaren undersöker då hur din ekonomi ser ut idag.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.