Företagslån till småföretag

Foto av författare

Alla lån till småföretag

30 banker och långivare
Krea (företagslån) logga

5.0 out of 5.0 stars
  • 8 förslag på lån inom 24h
  • Företagslån, fastighetslån & factoring
  • Endast 1 UC
  • Svar från alla banker inom 2 bankdagar

Lånebelopp

10 000 – 30 000 000 kr

Lånets löptid

1 mån – 5 år

Ränta

Individuellt

Utbetalning

2 – 5 bankdagar

Endast AB
Corpia (företagslån) logga

3.5 out of 5.0 stars
  • Lån enbart till aktiebolag
  • Passar för små- och medelstora företag
  • Inget krav på full personlig borgen
  • låneansökan behandlas inom 2 bankdagar

Lånebelopp

500 000 – 10 000 000 kr

Lånets löptid

1 mån – 60 mån

Ränta

8 – 12 %

Utbetalning

2 – 5 bankdagar

Jämför 19 långivare
Lendo (företagslån) logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför 19 stycken långivare
  • Ansökan är kostnadsfri
  • Endast en UC
  • Ansökan är inte bindande

Lånebelopp

50 000 – 5 000 000 kr

Lånets löptid

6 mån – 5 år

Ränta

Individuellt

Utbetalning

Inom ett par dagar efter godkänd ansökan

Företagslån utan UC
Approva (företagslån) logga

3.0 out of 5.0 stars
  • Borgensman måste finnas
  • Kreditupplysning via Bisnode
  • Allt sker digitalt
  • Utbetalning kan ske samma dag

Lånebelopp

30 000 – 300 000 kr

Lånets löptid

2 – 18 mån

Ränta

Från 2 %

Utbetalning

0 – 1 bankdagar

Bra betyg på Trustpilot
CapitalBox (företagslån) logga

4.5 out of 5.0 stars
  • Företagslån eller företagskredit
  • Refinansieringslån
  • Företagslån utan krav på säkerhet
  • Stort fokus på småföretagare

Lånebelopp

20 000 – 3 500 000 kr

Lånets löptid

1 mån – 4 år

Ränta

Individuellt

Utbetalning

0 – 2 bankdagar

Bäst företagslån till småföretag

Det bästa företagslånet till småföretag är enligt oss Lendo företagslån. Lendo företagslån är en låneförmedlare som jämför företagslån. Du får då erbjudande från flera olika långivare och kan därför välja det bästa låneerbjudandet för ditt företag.

Låna pengar till småföretag

Det kan även vara så att det lilla företaget är nere i en svacka och behöver ekonomisk hjälp för att återkomma till vinst. Det finns många fler scenarier för att småföretag ska ha behov av ekonomiskt stöd i form av företagslån. Det viktiga är att företaget är säkra på varför det behövs ett lån och hur detta ska användas för att leda företaget till en positiv utveckling.

Hos många långivare kan det vara svårt för småföretag att bli beviljade ett lån. Detta beror på att det kan innebära en större risk för långivarna att låna ut pengar till företag som inte har så lång erfarenhet av att driva ett företag eller som inte har så stor kundkrets. Detta betyder däremot inte att det är omöjligt för småföretag att låna pengar.

Särskilda faktorer att ta hänsyn till vid lån till småföretag

För småföretag som vill ansöka om lån finns det olika faktorer som kan vara bra att ta hänsyn till. Den första och viktigaste faktorn att tänka på är hur mycket pengar företaget behöver. Företaget bör ha en klar bild av vad pengarna ska användas till och att lägga upp en tydlig översikt över det, för att visa upp för banken eller långivaren.

Det är även viktigt att företagarna är säkra på hur stort belopp som behövs och för vilket ändamål. Att ha en klar bild över hur det kommer att gynna företaget är inte bara bra för att visa upp för långivaren, utan även för att företaget ska ha en bra plan över hur lånet kommer vara meningsfullt för företagets utveckling.

Fördjupa dig sedan över vilka typer av lån du har att välja mellan. Passar det bättre med ett lån som levererar ditt önskade belopp eller är det kanske mer passande med en kontokredit? Det senare kommer med den fördelen att man endast betalar ränta på den summa pengar man lånar. För varje återbetalning betalas det åter in pengar på ens kontokredit.

Enskild Firma

Småföretag är vanligen i bolagsformen Enskild Firma och gällande lån kan det då vara bra att tänka på att det många gånger även görs en kreditupplysning på ägaren. Detta beror på att denna bolagsform inte är en juridisk person, så om det skulle bli problem för företaget att betala tillbaka på lånet kommer betalningsansvaret att överlåtas på ägaren.

Därmed är det vanligt med kreditupplysning på ägaren också. Det blir som en form av säkerhet för långivaren. Att veta att det är chans att få pengarna från ägaren om företaget får problem.

Lån till småföretag

Många småföretag har problem med att få företagslån beviljade. Cirka ett av fem småföretag lyckas med att få ett företagslån. Behov av att låna pengar finns ju även för småföretag och då det är så svårt för dem att få lån har det uppkommit alternativ från andra långivare än bankerna.

Dessa lån är en form av privatlån, men till skillnad från många andra privatlån är det här vanligt med att det behövs en säkerhet. Företagslån består ofta av högre belopp jämfört när en privatperson behöver ett lån och långivaren vill försäkra sig om att deras utlånade pengar kommer tillbaka.

Belopp och ränta

Hur mycket pengar företaget kan få låna och till vilken ränta är en individuell fråga. Vanligen kan lånebeloppet uppgå till 1-5 miljoner och hos några aktörer kan det var möjligt med ännu högre än det. Det beror på hur omsättningen ser ut för företaget och vilka säkerheter som finns.

Hos många långivare bestäms räntan efter individuell kontroll av kreditvärdigheten, men även beroende på hur stor säkerhet det finns. Vilket kan vara maskiner, byggnader eller en borgenär. Räntan kan bestå av en fast avgift varje månad eller bestäms en procentuell räntesats.

Förbered dig på bästa sätt

Hur enkelt det är för småföretag att få ett lån beviljat beror på flera olika saker. Därför är det bra att förbereda sig på bästa sätt. Förbered en detaljerad affärsplan att presentera för långivaren. Vilken bör innehålla en detaljerad beskrivning av verksamheten. Företagets affärsidé, målgrupp och hur verksamheten kommer att få en bra omsättning.

Försök vara ute i god tid och jämför olika långivare med hjälp av en låneförmedlare. På så vis kommer det in anbud med exakta villkor. Som hur hög räntan blir och om det blir en fast eller procentuell avgift. Företaget får in flera anbud specifika villkor och det blir lättare för företaget att få så låg ränta som möjligt.

Kontrollera villkoren och alla kostnader noggrant, och var säker på hur stort belopp det behövs. Ha en välarbetad plan på hur mycket som behövs och till vad. Visa även upp detta för långivaren. Hur ska pengarna användas och på vilket sätt kommer detta att förse företaget med bättre omsättning. Det är är även bra att visa upp att ni är säkra på hur hög månadskostnad företaget klarar av.

Visa upp för långivaren att det finns en form av säkerhet, om det skulle behövas. Även om det inte krävs kan det leda till att lånet beviljas och med bättre villkor, jämfört med om det inte skulle finnas en säkerhet. Är ditt företag med bolagsformen Enskild firma kan du som ägare behöva förbereda dig på att stå som borgenär.

Kreditupplysning på företag

Enligt lag måste det alltid tas fram en kreditupplysning på de som ansöker om ett lån, vare sig det är en privatperson eller ett företag. Däremot är det upp till långivare om denne vill använda sig av UC eller annat företag, till exempel Creditsafe eller Bisnode.

Många småföretag föredrar lån utan UC med den anledning att de inte vill att deras kreditvärdighet ska påverkas. Ifall att företaget skulle vilja ansöka om ett större lån hos en bank längre fram i tiden. Då används det oftast UC, men med företagslån utan UC kommer företagets kreditupplysning inte vara synligt för andra företag. Vilket gör det lättare för dem att få ett större lån beviljat.

På lånemarknaden för småföretag finns det olika alternativ och det är upp till företaget hur de resonerar. Ännu en till bra anledning till att vara ute i god tid och att använda sig av en låneförmedlare. En del använder endast UC eller endast andra företag, medan det hos en del låneförmedlare kan finnas båda alternativ.

Lån trots skulder?

Företagslån kan bli beviljade trots att det finns skulder eller betalningsanmärkningar. Hur möjligt detta är beror på hur långivaren arbetar. Hur de resonerar på kreditvärdigheten och hur stora belopp det råder på skulder eller betalningsanmärkningarna, precis som när en privatperson tar lån med betalningsanmärkning.

Det är en individuell bedömning och det tas även hänsyn till hur ekonomin ser ut i dagsläget för företaget och eventuellt även för ägaren till företaget eller borgenären. Det handlar om att ha en tydlig plan för hur pengarna ska användas och hur företaget ska kunna betala tillbaka de pengar de önskar låna.

Vem lånar ut till småföretag?

Småföretag som vill ansöka om ett företagslån kan antingen vända sig direkt till en specifik långivare eller använda sig av en låneförmedlare, som kommer sända ansökan till flera långivare. Beroende på hur väl förberedd ett företag är inför ansökan, så kan det gå lika snabbt att använda sig av en låneförmedlare. Anbuden kan komma in till företaget inom ett dygn.

Nedan visas ett exempel på låneförmedlaren Creddo och långivaren Svea. Däremot finns det många fler att välja mellan, oavsett hur man vill ansöka om företagslån. Det bästa kan vara att ta hjälp av en jämförelsesajt, för att lättare bestämma sig om man önskar en låneförmedlare eller direkt till en specifik långivare.

Creddo

Creddo är en låneförmedlare som erbjuder företagslån upp till 10.000.000 kr. Ansökan sänds ut till över 20 banker och det görs en kreditupplysning via UC. Lånets löptid kan vara mellan två månader och fem år, beroende på företagets ekonomi och hur stort lån som önskas.

Deras långivare beviljar lån till de flesta bolagsformerna och det kan förekomma att det även görs en kreditupplysning på företagets ägare. Till exempel om det är lån till en Enskild Firma. Man ansöker snabbt via ett formulär på Creddos hemsida och bekräftar med BankID. Inom ett dygn inkommer erbjudanden från långivare, om ansökan görs en vardag.

Hur räntan på lånet kommer att bestämmas beror på långivaren, så kontrollera noggrant alla kostnader och räkna på hur dyrt lånet kommer att bli. Hur hög månadskostnad behöver företaget räkna med och hur lång löptid är det på lånet. Prioritera efter vad som är bäst lämpat för ditt företag.

Svea

Ansök om företagslån direkt via långivaren Svea, där du kan ansöka om belopp mellan 50.000 och 1.000.000 kr. Räntesatsen ligger mellan 1 – 2.5 % och med en löptid  från tre månader upp till två år. Du ansöker snabbt och enkelt via deras hemsida och bekräftar med ditt BankID.

Svaret kommer direkt och om det beviljas ett lån kommer alla villkor att visas klart och tydligt. Om alla kostnader och övriga villkor är goda nog, så accepterar man lika smidigt med BankID. Pengarna kommer att finnas på företagets bankkonto nästföljande bankdag.

Det finns möjlighet att ansöka om företagslån upp till 10.000.000 kr via deras Företagslån Plus. Med högre belopp följer oftast annorlunda villkor och det bästa är att ha alla papper redo och att kunna presentera en säkerhet. Sen får man även räkna med att det kan ta två dygn innan det inkommer svar från Svea.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.