Billiga lån med låg ränta

Foto av författare

Långivare med låga räntor

Både privatlån & snabblån
Lendo logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför upp till 39 olika långivare
  • Få svar inom ett par minuter
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Gratis att ansöka

Lånebelopp

10 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 15 år

Ränta

5,20 – 33,93 %

Direktutbetalning

Nej

Coop Bank logga
4.8 out of 5.0 stars
  • Erbjuder räntegaranti
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Coop medlem får 1 % i ränterabatt

Lånebelopp

15 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

2 – 15 år

Ränta

5,20 – 16,95 %

Direktutbetalning

Nej

Populär
SevenDay logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Erbjudit privatlån sedan 2007
  • Fått utmärkelsen Bästa Kundservice
  • Rimliga räntor på sina lån
  • Inte bästa betyget på Trustpilot

Lånebelopp

10 000 – 500 000 kr

Lånets löptid

1 – 12 år

Ränta

4,99 – 17,99 %

Direktutbetalning

Nej

Samla dyra lån & krediter
Sambla logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför fler än 40 olika långivare
  • Samla lån och krediter
  • Besked på ansökan samma dag
  • Över 390 000 nöjda kunder

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

5,20 – 33,99 %

Direktutbetalning

Nej

Advisa logga
4.8 out of 5.0 stars
  • Låna upp till 600 000 kr
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • 40 anslutna kreditgivare

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

5,20 – 33,99 %

Direktutbetalning

Nej

Zmarta logga
4.5 out of 5.0 stars
  • Jämför 35 olika långivare
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Ränta från 5,20 %

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

5,20 – 29,40 %

Direktutbetalning

Nej

Hitta det billigaste lånet just nu

Lendo jämför billiga lån för att du ska kunna få ett så billigt lån som möjligt. Ansök om ett lån hos Lendo och välj sedan det billigaste låneerbjudandet som du får. Ansökan är inte bindande.

Bäst billiga lån med låg ränta

LåneförmedlareLånebelopp Ränta
Sambla5 000 – 600 000 Kr5,20 – 33,99 %
Lendo10 000 – 600 000 Kr5,20 -33,93 %
Advisa5 000 – 600 000 Kr5,20 – 33,99 %

Vad innebär billiga lån?

Oavsett vilket lån man bestämmer sig för att ansöka om, så tillkommer ränta och andra avgifter. Vilken typ av avgifter och hur höga de är, beror på vilket lån och vilken långivare.. När man talar om billiga lån, så syftas det på lån som har en låg ränta samt att summan av månadskostnaden och vad lånet kostar totalt är lägre än många andra.

Billiga lån med låg ränta

Krav för att ta ett lån med låg ränta

I nedanstående lista kan du se de vanligaste kraven för att kunna ansöka om denna typ av lån. Det kan skilja lite mellan de olika långivarna.

 • Att man har fyllt minst 18 år
 • Folkbokförd i Sverige sedan ett år tillbaka
 • Inga betalningsanmärkningar
 • Någon form av inkomst

Hur hittar jag ett billigt lån med låg ränta?

I den här del av guiden så går vi igenom ett par tips för dig som söker ett billigt lån.

Jämför

Genom att jämföra lån kan du komma över långivare, som du hade haft svårt att finna själv. Dessutom slipper du själv genomföra det tuffa jobbet med att söka igenom alla alternativ. En låneförmedlare hjälper dig, baserat på de uppgifter du har angett i formuläret. Din ansökan kan ibland sändas till tiotalet långivare och de svar du får tillbaka är de som har de bästa villkoren för dig.

Ha en god kreditvärdighet

Värdet på ens kreditvärdighet visar på hur trovärdig man är att kunna betala tillbaka sitt lån. Några exempel av de uppgifter som används för att bestämma värdet på din kreditvärdighet är inkomst, utgifter, boendeform, anställningsform, civilstatus och antal barn. 

Om man har en god, stabil ekonomi och bra betalningshistorik samt inte har samlat på sig många lån och krediter så är det stor chans att man har en hög kreditvärdighet. Vilket är detsamma som att man anses ha hög betalningsförmåga och därmed har man större chans till att få ett lån med bättre villkor, som en lägre ränta.

Ansök med borgenär

Om man ansöker om lån tillsammans med en borgenär, så får långivaren en säkerhet med i avtalet. Så ifall personen som står som huvudsökande inte kan betala sitt lån, så kommer ansvaret om betalningen övergå till borgenären. På så vis ökas chanserna till att långivaren får tillbaka sina pengar i tid och därmed kan man hos vissa långivare bli tilldelad en lägre ränta på sitt lån.

Billiga lån

Låneformer med billigast ränta

I den här delen av guiden så går vi igenom vilka låneformer som i regel erbjuder billigast ränta.

Billån

Om man vill ha chans till att få lägre ränta på sitt billån, så kan man välja ett billån med bilen som säkerhet. Då har långivaren rätt att ta bilen som pant, ifall låntagaren inte skulle kunna betala sitt lån. Snitträntan på billån ligger på 8 % och exakt vilken ränta du får beror på din personliga situation. Det är alltså relativt dyrt att låna till bil.

Blancolån

Blancolån, som ibland även kan kallas för privatlån, kan erbjuda relativt billiga räntor. Snitträntan ligger på 7.5 % och värdet på din kreditvärdighet kan utgöra stor skillnad på om du kommer få en ränta under eller över snittvärdet.

Snabblån

Snabblån är den dyraste låneformen, med en snittränta på 35 %. Dock kan räntan skilja stort beroende på vilken typ av snabblån och vilken långivare det handlar om. Samt hur trovärdig låntagaren anses vara till att kunna betala lånet i tid. Två andra faktorer som kan påverka räntan på snabblån är hur snabbt man vill ha pengarna och hur mycket pengar man önskar låna.

Faktorer som spelar in för att du ska få ett lån med låg ränta

Nedan så går vi igenom en del personliga faktorer som spelar roll för att du ska kunna ta ett billigt lån med en låg ränta.

Din inkomst

Ens inkomst i samband med lån kan göra stor skillnad. Både hur stor den är och om den är stabil. Om man kan uppvisa bevis på att man både har en god inkomst och att den är regelbunden, så kan detta påverka värdet på ens ränta. Ju bättre och stabilare ekonomi man har, desto mer troligt är det att man kan betala tillbaka.

Anställning

Din anställningsform kan påverka hur räntesatsen bestäms. En fast anställning som varat minst sex månader visar på en stabilare ekonomi än exempelvis vikariat, projektanställd, deltid eller provanställning. Ju stabilare ekonomi du har, desto större chans till lägre ränta. Så en fast anställning kan ge goda chanser till en låg ränta på ditt lån.

Bostadskostnad

Hur hög bostadskostnad du har påverkar dina utgifter, så om denna kostnad är hög och du är ensam om att betala den, så kan det finnas risk för att räntan blir lite högre. Å andra sidan så kan det göra positiv skillnad om du äger din egen bostad och om det finns säkerhet i bostaden. Eller om kostnaden för din bostad inte är hög.

Skulder

Skulder är en annan faktor som kan påverka räntan. Det kontrolleras om du har några skulder i nuläget och hur hög kostnad de utgör. Det kan även vara skillnad om du har flera mindre lån eller ett större lån. Om du har tagit på dig flera mindre lån, så anses du ha mindre kontroll på din ekonomi. Detta kan påverka din kreditvärdighet negativt och därmed större risk för högre ränta.

Med andra ord så kontrolleras både summan av utgifter på dina skulder och vilken typ av skulder det gäller. Om du däremot har få eller inga skulder alls, så är det större chans för bättre kreditvärdighet och därmed även större chans för att få en lägre ränta.

Ålder

Gällande din ålder i samband med lån, så måste du ha fyllt 18 år. Det gäller alltså inte det året du fyller 18 år, utan du måste ha passerat dagen du fyllde 18 år. Denna minimum regel gäller för alla avtal och därmed för alla typer av lån. Däremot finns det långivare som har valt högre krav på minimum ålder, då vanligen en 20-årsgräns. 

Billigare lån med låg ränta är större chans att få om man har varit aktiv på arbetsmarknaden en längre tid, har funnit en bra bostad och har ett mer stabilt liv. Dessa faktorer visar på att det finns mindre risk för större förändringar, som kan påverka individens ekonomi negativt. Därmed även större benägenhet till att kunna betala det lån man vill ansöka.

Även pensionärer kan ansöka om lån och hur hög ränta de får beror på vilken typ av lån de ansöker om. Däremot sätts räntan ofta lite högre, baserat på inkomsten och att deras livslängd beräknas vara lägre.

Aktiva lån och krediter

 Om det finns aktiva lån och krediter i ditt liv, så kontrolleras olika faktorer gällande dessa. Till att börja med hur hög kostnad de utgör sammanlagt påverkar ju dina utgifter, men det beror även på hur lång löptid det råder på lånen och vilken typ av lån du har tagit på dig.

Om det finns flera lån med hög ränta, så är det större risk för att dessa lån kommer att finnas med bland dina utgifter en längre tid. Dessutom anses du ha sämre kontroll på din ekonomi om du har flera mindre lån, istället för ett större lån.

Däremot kan det hända att dina nuvarande lån och krediter inte utgör en större skillnad. Till exempel om månadskostnaden inte är hög, om du inte har flera mindre lån och om det inte finns betalningsanmärkningar på dessa lån och krediter. 

lån med låg ränta

Långivare som erbjuder billiga lån

Nedan så listas en del långivare som erbjuder billiga lån med låg ränta, samt en del info om dessa långivare.

Advisa 

Advisa är en låneförmedlare som hjälper dig att få ett billigt lån. Du kan ansöka om lån på upp till 600.000 kr och det tar mellan 3 och 5 dagar att få pengarna insatta på ditt konto. Om du vill få ett snabbt svar på kostnader för ditt lån, så finns en enkel kalkylator på deras hemsida. 

Om du till exempel vill låna 150.000 kr och med en avbetalningstid på 10 år, så får du en ungefärlig kostnad på 1722 kr i månaden. Under kalkylatorn finner du mer detaljerad information, till exempel att den totala kostnaden för detta lån slutar på 206683 kr.

Grundkraven för lån via Advisa:

 • Minimiålder är 18 år
 • Inkomst på 8400 kr i månaden, som kan komma både från en anställning eller en pension
 • Folkbokförd i Sverige
 • Du ska inte ha ett skuldkonto hos Kronofogden

Lendo

Lendo är en låneförmedlare som samarbetar med upp till 40 olika långivare på marknaden, och bästa sättet för dig att hitta det billigaste alternativet är om genomför en jämförelse mellan deras långivare. Här kan du ansöka om lån utan säkerhet upp till 600.000 kr.

Ett låneexempel är på 150.000 kr under 10-års tid, som får en månadskostnad på 1650 kr. När man läser vidare i detaljerna så ser man att den totala kostnaden på detta lån kommer att bli 274.411 kr.

Grundkraven för att ansöka om lån via Lendo är:

 • Lägsta ålder är 18 år
 • Ha en fast inkomst och det kan finnas specifika krav på den, beroende på hur mycket du vill låna
 • Varit folkbokförd i Sverige i minst ett år
 • Inte inneha ett skuldkonto hos Kronofogden, sedan de senaste 6 månaderna

Sambla

Låneförmedlaren Sambla samarbetar med över 40 långivare på marknaden och det är till dessa som din ansökan kommer att sändas. Du förbinder dig inte till något förrän du har skrivit under ett avtal, men du har chans att ansöka om en summa upp till 600.000 kr.

Räntan beror på olika faktorer, men vi tittar på ett låneexempel på 150.000 kr som har 10 års löptid. Den ungefärliga månadskostnaden blir 1696 kr och den totala summan på detta lån får en ungefärlig siffra på 215.282 kr.

 • Du ska ha fyllt 18 år
 • Lägsta inkomst på 8400 kr i månaden
 • Sedan minst ett år tillbaka är du folkbokförd i Sverige
 • Inget skuldkonto hos Kronofogden de senaste 6 månaderna

Zmarta

Zmarta låneförmedlare sänder ut din ansökan om lån till över 35 olika långivare på marknaden och det finns möjlighet för dig att ansöka om lån på upp till 600.000 kr. Ingen ansökan är detsamma som att du binder dig till ett anbud. Det görs inte förrän du har bestämt dig för något av alternativen, och skrivit under ett avtal.

Ett exempel på lån på 150.000 kr som ska betalas under 10 års tid, ger dig en ungefärlig månadskostnad på 1662 kr. Med alla avgifter inräknade så kommer detta lån sammanlagt kosta dig 239.262 kr.

Grundkraven för att ansöka om lån hos Zmarta:

 • Du ska ha fyllt 18 år
 • Lägsta inkomst på 100.000 kr om året 
 • Sedan minst ett år tillbaka är du folkbokförd i Sverige
 • Inget skuldkonto hos Kronofogden 

Avida

Hos Avida Finans är det möjligt att ansöka om lån mellan 100.000 och 500.000 kr, utan säkerhet, och deras löptid ligger mellan 1 och 15 år. Räntan som du får beror på din kreditvärdighet, som fås via uc. Du kommer alltid ha samma månadskostnad och om du vill kan du närsomhelst betala lånet före utsatt tid på avtalet.

Du kommer få specifika siffror efter dina förutsättningar, men vi kan titta på ett låneexempel på 150.000 kr som ska betalas inom 10 år, kommer få en månadskostnad på 2153 kr. Avida kan ge dig lägre ränta om du förlänger löptiden.

Avidas grundkrav för att ansöka om deras lån är: 

 • Minimiålder hos Avida är 20 år
 • Inga aktiva skulder hos Kronofogden

Kreditupplysning vid billiga lån

Oavsett vilken typ av lån du vill ansöka om, så finns det en lag om att det alltid måste genomföras en kreditupplysning. Däremot kan kreditupplysningsföretag variera beroende på vilken typ av lån du ansöker om. En gemensam faktor gällande lån med låg ränta är att merparten anlitar uc för att få en kreditupplysning på dig.

Lån med låg ränta utan UC

Merparten av de lån utan UC som finns på marknaden är olika typer av snabblån och högkostnads krediter. En av anledningarna är att kreditupplysningar via UC ger en mer omfattande bild av låntagarens situation och fler uppgifter som kan visa på hur pass troligt det är att personen kan betala det lån denne ansöker om. 

Lån med låg ränta trots skulder

I den här delen av guiden så går vi igenom vad som gäller för lån med låg ränta om du har skulder.

Billiga lån med betalningsanmärkning

Det är möjligt att ansöka om billiga lån, trots att man har betalningsanmärkningar. Däremot är det många faktorer att ta hänsyn till när villkoren bestäms. Som storleken på anmärkningarna, hur långt tillbaka i tiden dessa finns och hur god din betalningsförmåga är. 

Dessutom bör man ha i åtanke att betalningsanmärkningar kan göra att det billiga lånet får en högre ränta än utan dessa anmärkningar. Det är flera faktorer som vägs mot varandra och allt beror på dina personliga förutsättningar.

Billiga lån trots kronofogden

Att lyckas med att komma över ett billigt lån, trots att man har skulder hos Kronofogden, är oerhört svårt. Det kan vara möjligt att få ett lån beviljat, men oftast kommer dessa lån med högre avgifter och kommer ge dig ett väldigt dyrt lån. Om det finns en aktiv skuld hos Kronofogden, så är det mer eller mindre omöjligt att få ett lån beviljat. Bland annat för att ett nytt lån kommer förse personen med mer bekymmer.

Om du behöver ta ett lån trots kronofogden så är det pantlån eller omstartslån som gäller för att lösa skulderna.

Lånebelopp med låg ränta

Det finns många låneförmedlare på marknaden som erbjuder dig en möjlighet att kunna låna upp till 600.000 kr. Vilka kostnader och övriga villkor, som tillkommer med lånet beror bland annat på din kreditvärdighet och hur mycket du vill låna.

I regel får man en lägre ränta då man ansöker om ett lån med större lånebelopp, då dessa kommer att få en längre löptid. En lägre ränta ger en lägre månadskostnad och därmed större chans för att låntagaren ska kunna betala sitt lån. Dessutom tjänar banker och långivare sina pengar på din ränta, och ju längre du är kund hos dem desto mer tjänar dem.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.