Bästa snabblånet 2024

Foto av författare

Här kan du jämföra olika långivare och hitta det bästa snabblånet på den svenska marknaden. I vår tabell nedanför kan du snabbt och enkelt se viktiga saker som ränta, avgifter, uppläggningsavgift, uttagsavgift och allt annat som är viktigt att känna till innan man väljer att låna pengar.

Jämför snabblån

Snabb utbetalning
Saldo logga
4.5 out of 5.0 stars
  • Kontokredit upp till 20 000 kr
  • Utbetalning på 5 min
  • Låna utan UC

Lånebelopp

5 000 – 20 000 kr

Lånets löptid

2 – 25 mån

Ränta

19,5 – 39,5 %

Direktutbetalning

18 år eller äldre

Bra räntenivå
Northmill logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Kontokredit med lägsta räntan
  • Ränta från 7,9 %
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Höga uttagsavgifter

Lånebelopp

1 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

5 – 72 mån

Ränta

7,9 – 25,9 %

Direktutbetalning

Ja

Jämför 10 snabblån direkt
Klara Lån logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Utan UC upp till 30 000 SEK
  • Snabb utbetalning
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Sök och välj lånet med bäst villkor

Lånebelopp

2 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

1 – 8 år

Ränta

6,84 – 39,5 %

Direktutbetalning

Ja, vissa långivare

Utbetalning 24/7
Ferratum logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Creditsafe används)
  • Snabbt besked & utbetalning
  • Godkänner betalningsanmärkningar

Lånebelopp

1 000 – 40 000 kr

Lånets löptid

4 – 46 mån

Ränta

44,00 %

Direktutbetalning

Ja

Flexibla uttag
Cash Buddy logga
4.5 out of 5.0 stars
  • Kreditupplysning via Bisnode
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Kontokredit
  • Trustpilot betyg 4,5 av 5

Lånebelopp

5 000 – 25 000 kr

Lånets löptid

Flexibel

Ränta

27,95 %

Direktutbetalning

Nej

Låna utan ränta
Loanstep logga
3.5 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Bisnode används)
  • Räntefritt i 14 dagar
  • Pengarna på kontot samma dag som du blivit godkänd

Lånebelopp

10 000 – 25 000 kr

Lånets löptid

14 dagar – 3 år

Ränta

21,85 – 38,40 %

Direktutbetalning

Nej

Låna räntefritt
Lumify logga
3.0 out of 5.0 stars
  • Direkt utbetalning 24/7
  • Lån utan UC
  • Räntefritt för nya kunder

Lånebelopp

2 000 – 70 000 kr

Lånets löptid

30 – 365 dagar

Ränta

42.5 %

Direktutbetalning

Ja

Kampanjerbjudande
Credifi logga
3.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Creditsafe används)
  • Utbetalningar 24/7
  • Flexibel kontokredit

Lånebelopp

2 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

30 – 365 dagar

Ränta

43.5 %

Direktutbetalning

Ja

Att tänka på innan du ansöker

 1. Ränta och Avgifter: Det absolut viktigaste är att jämföra den effektiva räntan. Denna ränta inkluderar alla lånekostnader och ger en rättvis bild av om lånet är förmånligt eller inte. Viktiga avgifter att granska är uppläggningsavgift, uttagsavgift och aviavgift.
 2. Erbjudanden: Vissa långivare erbjuder räntefria lån under en viss period. Men om du inte hinner betala tillbaka lånet i tid kan detta resultera i höga avgifter.
 3. Lånebelopp: Låna inte mer än vad du har förmåga att betala tillbaka. Det är vanligt att snabblåntagare inte kan återbetala skulden och därigenom får betalningsanmärkningar samt hamnar hos Kronofogden.
 4. Långivarens Betyg: I våra tabeller kan du se betyget för varje långivare på Trustpilot.com. När en långivare har många omdömen blir betyget mer tillförlitligt. Vi rekommenderar inte att låna från en långivare med få omdömen.
 5. Lånevillkor: Du hittar alltid de allmänna villkoren för lånet på långivarens webbplats. Dessa villkor brukar kallas för ”SEKKI,” som står för Standardiserad Europeisk Konsumentkreditinformation.
 6. Kreditvärdighet: Din kreditvärdighet kan försämras om du ansöker om lån hos flera långivare. Att ansöka om lån utan UC påverkar dock inte din kreditvärdighet hos Upplysningscentralen (UC).

Topp 3 bästa snabblånen

 1. Ferratum: Via Ferratum kan du få utbetalning dygnet runt alla dagar i veckan om du har någon av bankerna Swedbank, Nordea, SEB eller Handelsbanken. Om du inte har någon av dessa banker kan du få pengarna samma dag om din låneansökan blir beviljad innan kl. 13:30 en vardag. Inga dolda avgifter förekommer hos Ferratum och du betalar endast ränta på lånet.
 2. Northmill Bank: Northmill Bank har den lägsta räntan bland snabblån. Den effektiva räntan ligger mellan 9,22 % – 31,47 % och uppläggningsavgiften är kostnadsfri. Man bör dock vara uppmärksam på uttagsavgiften, som är 195 kr per uttag. Detta lån passar mindre bra om du önskar en kontokredit och flera små uttag. Trots det är Northmill definitivt en av våra favoriter bland snabblån, med ett högt betyg på Trustpilot.com, där de fått betyget 4,8/5.

Hur snabbt kan jag få mina pengar?

När man tar ett snabblån vill man givetvis att det ska gå snabbt att få in pengarna på kontot, man vill ha ett snabblån med direkt utbetalning och inte bara att själva ansökningsprocessen ska gå fort. Du kan räkna med att ha pengarna på kontot inom 24 timmar från att din låneansökan har godkänts av långivaren.

Det finns även flera långivare som erbjuder snabblån med direkt utbetalning dygnet runt alla dagar i veckan. Flera av Sveriges långivare erbjuder även snabblån utan säkerhet.

Ett snabblån är liksom mikrolån och smslån ett lån på en mindre summa med kort återbetalningstid och ofta hög räntesats. Normalt sett brukar dessa lån variera från 1 000 kr upp till 50 000 kr och lånet tas utan någon säkerhet vilket innebär att du inte behöver pantsätta något föremål eller egendom som säkerhet för lånet, till exempel vid ett bolån så tas bostaden som säkerhet av banken. Ett snabblån kan vara en bra alternativ om det dyker upp en oförutsedd kostnad som du behöver betala väldigt fort.

Vad är ett snabblån

Snabblån som också går under andra benämningar som sms-lån, telefonlån, mikrolån eller internetlån är i de flesta fall högkostnadskrediter. Ett lån klassas som högkostnadskredit ifall den effektiva räntan överstiger Riksbankens referensränta plus 30 procentenheter.

Denna typ av lån har en väldigt effektiv process från det att du lämnar in din ansökan online tills pengarna är utbetalda till ditt konto. Du som väljer att skicka in en ansökan kan räkna med att få ett besked direkt via SMS inom ett par minuter. Det finns även många långivare som erbjuder direktutbetalning inom ett par minuter till flera stora banker.

Snabblån är ett lån utan säkerhet. Det betyder att du inte behöver lämna någon säkerhet för lånet och du kan själv välja vad du ska använda pengarna till. Du har möjlighet att ansöka hos flera olika kreditinstitut för att potentiellt låna ett högre belopp. Men det är viktigt att vara medveten om att detta kan medföra flera räntor och avgifter som behöver betalas, vilket kan bli kostsamt.

Många känner sig lockade av denna låneform då den ofta marknadsförs som ett lån som inte påverkar din kreditvärdighet. Detta eftersom kreditupplysningen inte tas via UC, utan genom andra aktörer som inte syns i UC-registret.

Vad är ett snabblån

Hur ansöker jag om ett snabblån?

 1. Jämför mellan de långivare som vi listar högre upp. Välj en långivare som erbjuder ett snabblån med de villkor som passar dig.
 2. Försäkra dig om att du uppfyller de krav som långivaren ställer på dig som låntagare.
 3. Klicka på den gröna knappen med texten “ansök här”.
 4. När du klickar på knappen skickas du vidare till långivarens hemsida.
 5. Välj önskat lånebelopp och fyll i dina personuppgifter.
 6. Försäkra dig om att alla uppgifter som du uppgivit stämmer.
 7. Signera din låneansökan med mobilt BankID.
 8. Du får oftast besked inom några minuter ifall du blivit beviljad.
 9. Om långivaren samarbetar med din bank så kan du ha pengarna på kontot inom 20-60 minuter.

Snabblån signerar oftast med BankID

Nu för tiden så ansöker man ofta om snabblån online via dator eller mobil. Du behöver alltså inte ta dig till långivarens kontor och skriva under några papper utan du signerar din låneansökan snabbt och enkelt med BankID.

Kan jag ta ett snabblån utan BankID

De flesta långivare vill nuförtiden att man ska signera sin låneansökan med BankID, men i vissa fall kan långivare erbjuda andra signeringsmetoder, det bästa sättet att ta reda på alternativa sätt att signera din låneansökan för ett snabblån är att kontakta långivarens kundtjänst.

Enkel ansökan online

Det bästa med ett snabblån är att du inte behöver ta dig någonstans fysiskt utan du kan snabbt och enkelt ansöka online i din mobil, surfplatta eller dator. En ansökan brukar oftast ta ett par minuter att fylla i och sen måste man ha BankID för att kunna signera sina lånehandlingar.

Jämförelse av snabblån

Det är alltid fördelaktigt att jämföra snabblån innan du bestämmer dig för att ansöka om ett. Du ökar dina chanser till att få bättre villkor genom att jämföra snabblån och du får en bättre inblick av vad som finns på marknaden. Du behöver alltså inte jämföra alla lånen själv utan vi på kreditochfinans.se gör det åt dig.

LångivareLånebeloppRäntaUtan UCAnmärkningUtb. direkt
Ferratum1 000 – 40 00043,5 %JaJaJa
Credifi2 000 – 50 00042,5%JaNejJa
Lumify2 000 – 70 00042.5 %JaNejJa
Northmill Bank1 000 – 50 0009,22 – 28,96 %NejNejJa
Daypay1 000 – 20 00039 %JaNejJa

Varför ska jag jämföra olika snabblån

Du ska jämföra snabblån för att hitta hitta den lägsta räntan och de bästa villkoren. Vi har genom åren jämfört hundratals långivare och kan snabbt se vilka långivare man ska undvika. Här kan du snabbt och enkelt jämföra de viktigaste delarna på ett lån och snabbt ta del av olika avgifter som uppläggningsavgift, aviavgift, förmedlingsavgift och eventuella kostnader för uttag.

Du som ansöker om mindre lån bör se upp för dyra uppläggningsavgifter och kostnader för uttag. Att låna 1 000 kr och betala både uppläggningsavgift och uttagsavgift gör att lånet bli väldigt kostsamt. Du kan snabbt och enkelt hitta det bästa erbjudandet genom att jämföra den effektiva räntan, då kommer alla kostnader som hör till lånet att räknas in och ge en ärlig bild ifall lånet är bra eller inte.

Du kan jämföra olika långivare som erbjuder:

 • Lån utan inkomst
 • Lån med direktutbetalning
 • Kontokredit
 • Lån med betalningsanmärkning
 • Lån utan UC

Hur hittar jag det bästa snabblånet för mig

För att hitta det snabblånet som passar just dina behov behöver du ta ställning till:

 • Hur snabbt behöver du tillgång till pengarna
 • Är det okej att långivaren tar en UC
 • Hur stort ska lånebeloppet vara
 • Hur snabbt kan du betala tillbaka lånet

När du har svarat på dessa frågor är det lättare för dig att hitta den rätta långivare för dig och dina behov.

På denna sida får du information om dem olika låneinstitut som erbjuder snabblån, med låg ränta, utan ränta och lån du kan ansöka om trots att du har betalningsanmärkningar.

Kreditupplysning vid ett snabblån

I den här delen av guiden så går vi igenom vad som gäller angående kreditupplysningen som tas på dig som privatperson när du vill ansöka om ett snabblån.

Snabblån utan kreditupplysning

Det är inte möjligt att ansöka om ett snabblån utan en kreditupplysning då alla kreditbolag i Sverige måste följa god kreditgivningssed, vilket i korta drag innebär att långivarna måste se till konsumentens bästa och förklara tydligt vilka summor som ska återbetalas och hur fort. Långivarna är även skyldiga att ta en kreditupplysning för att säkerhetsställa att du har förutsättningar att betala tillbaka lånet.

Snabblån utan UC

En långivare måste enligt svensk lag göra en kreditupplysning på dig ifall du ansöker om lån, det finns därför ingen möjlighet att låna pengar utan en kreditupplysning. För att undvika potentiella problem med att ta större lån i framtiden kan det vara klokt att överväga ett snabblån utan UC, så att din kreditvärdighet inte påverkas negativt.

Att ha flera kreditförfrågningar från UC kan nämligen påverka din kreditvärdighet negativt, vilket kan leda till svårigheter med att få ta andra lån i framtiden.

Vid ett lån utan UC går istället kreditupplysningen via Bisnode eller Creditsafe. Här nedanför kan du läsa mer om hur det fungerar.

 • Creditsafe är en av de största aktörerna i Sverige inom kreditupplysning och företaget har verksamhet i 95 länder( i skrivande stund). När en kreditupplysning tas via Creditsafe så blir den inte synlig för andra aktörer så som den blir om kreditupplysningen tas via UC. Det kan därför vara en fördel att ta ett lån med Creditsafe.
 • Bisnode är liksom Creditsafe en välkänd internationell aktör inom kreditupplysning. När kreditupplysningen tas via Bisnode så syns den inte offentligt, på samma sätt som när det sker via Creditsafe.
  Att ansöka om ett lån med Bisnode kan därför vara fördelaktigt för att inte påverka din kreditvärdighet negativt.

Snabblån trots betalningsanmärkning

Generellt sett kan man säga att det är svårt att få lån ifall man har en eller flera betalningsanmärkningar. Men när det kommer till långivare som erbjuder snabblån brukar betalningsanmärkningar inte vara ett större problem, med förutsättning att du i övrigt har en ordnat ekonomi och har den ekonomiska förmågan att kunna återbetala din skuld.

Att ta ett snabblån trots betalningsanmärkning brukar inte vara några större problem förutsatt att du inte har några aktiva skulder hos kronofogden. Man brukar istället kolla på hur din privatekonomi ser ut idag, och vad orsaken till betalningsanmärkningen var. Har du idag en ordnad ekonomi, en inkomst att redovisa och inga aktiva lån eller skulder så brukar det inte vara något problem alls att få ett snabblån trots betalningsanmärkning.

Däremot kan det vara så att man får låna en mindre summa om man har en betalningsanmärkning och räntan kan även bli något högre beroende på långivare. Även om man tar ett snabblån utan ränta så ska man komma ihåg att det är mycket viktigt att man betalar fakturorna i tid, annars kan det leda till inkasso och i värsta fall en betalningsanmärkning.

Beviljar alla snabblån trots anmärkning?

Nej, alla långivare som erbjuder snabblån beviljar inte lån trots anmärkningar. Det är därför viktigt att du jämför snabblån och tar reda på ifall de godkänner betalningsanmärkningar redan innan du ansöker. En viktig sak att vara medveten om är att din anmärkning i regel måste vara minst 6 månader gammal för att du ska bli beviljad ett snabblån.

Snabblån trots kronofogden

Det går inte att ta ett snabblån om du har en aktiv skuld hos kronofogden. Om du behöver låna pengar trots aktiv skuld hos kronofogden är det ett pantlån eller ett omstartslån som gäller.

Lånebelopp vid snabblån

I nedanstående del av guiden går vi igenom det du behöver veta om lånebelopp vid snabblån.

Hur mycket kan jag låna med ett snabblån?

Snabblån är den minsta lån man kan ansöka om där du kan låna från några hundra kronor till några tiotusentals kronor. En del långivare har minimigräns som 500 till 10 000 kronor du måste låna och andra långivare har maxgräns du kan låna upp till 10 000 till 50 000 kronor.

Du behöver bestämma hur mycket du behöver i snabblån, för det blir inte bra att varken låna för litet eller låna för mycket. Lånar du för mycket pengar, får du givetvis betala mer i ränta.

Genom att lägga upp en tydlig syfte för vad du behöver snabblånet och planera återbetalning blir det lättare att sätta en gräns för hur mycket du behöver låna. Det är även klokt att i det här skedet även rannsaka sin egen ekonomi för att börja spara en buffert så att snabblån inte blir enda utvägen till nästa reparation av bilen eller köp av ny mobil till exempel.

Mindre lån

Ett litet snabblån på 1000 – 10 000 kr är i regel väldigt enkla att få utbetalade och du kan vanligtvis ansöka trots betalningsanmärkning, förutsatt att anmärkningen är minst 6 månader gammal. Vid mindre lån behöver du i regel inte heller ha någon fast inkomst.

Större lån

Vid större lån mellan 10 000 – 50 000 kr kan det ibland krävas en lite mer stabil inkomst. Det brukar dock inte vara något problem att ha betalningsanmärkningar så länge du i övrigt har en ordnad ekonomi.

Kostnad och ränta

I den här delen av guiden så går vi igenom kostnader och ränta på som vanligtvis gäller vid snabblån.

Ränta på snabblån

Snabblån är många gånger men inte alltid en slags högkostnadskredit då den effektiva räntan på dessa typer av krediter ligger oftast så högt som 30 %. Därför används snabblån endast vid akut behov där du behöver en mindre summa pengar för att till exempel laga bilen snabbt, köpa ny kyl och frys hem eller köpa ny mobil.

För dig är det viktigt att ta reda på hur mycket ränta ditt snabblån kommer att kosta. I massmedia som tv och dagstidningar och bankers online sidor kan du läsa om aktuell ränteläge på olika lånealternativ och även snabblån. 

Vissa typer av lån som snabblån har fått dåligt rykte med anledning av sina räntor men dessa lån är nödvändiga för människor som inte har sparat till en budget och där kyl och frys går sönder eller där bilen måste akut lämnas in på verkstaden. När du ansöker om lån behöver du hålla reda på två typer av räntor, den nominella räntan och den effektiva räntan.

Nominell och effektiv ränta på snabblån

Nominell ränta

Den nominella räntan är den ränta som långivaren tar ut för snabblånet. Utöver nominell ränta tillkommer det även kostnader för uppläggningsavgift som är en engångskostnad och aviavgift som är oftast en kostnad som medföljer varje avi varje månad. Dessa utgifter tillsamman med den nominella räntan utgör den så kallade effektiv räntan och den presenteras alltid på årsbasis.

Effektiv ränta

Den effektiva räntan är priset du verkligen betalar för lånet. Att den effektiva räntan presenteras på just årsbasis är också anledningen till varför snabblån i regel kan uppfattas som oskäligt dyra.

I och med att snabblån normalt löper under några månader så sätts räntan utifrån den tidsperiod. När ränta presenteras på årsbasis ser det mycket högre ut än vad den egentligen är. Den effektiva räntan presenteras på årsbasis för att det blir lättare för konsumenter att jämföra långivare sinsemellan. 

Snabblån som man beslutar att betala tillbaka på bara några månader och där den effektiva räntan på årsbasis kan verka hög, så hinner den inte kosta så mycket pengar som effektiv ränta visar, då du betalar av snabblånet på några månader.

Ibland är det svårt att förstå vad räntorna innebär. De effektiva räntorna kan se väldigt höga ut och riskerar att avskräcka många potentiella låntagare. Det kan då vara bättre att titta på den slutgiltiga månadskostnaden och därefter räkna på under hur många månader man ska betala av snabblånet.

Som resultat av den hårda konkurrensen mellan aktörerna på marknaden finns det idag flera långivare som erbjuder snabblån utan någon ränta alls. Det enda du behöver betala tillbaka är själva lånet. Olika långivare har olika erbjudanden när det gäller snabblån utan ränta, så de kan variera i summa och löptid.

Villkor och krav

Nedan går vi igenom vanliga villkor och krav som ställs på dig som låntagare när du ansöker om ett snabblån.

Löptid när du tar snabblån

Löptiden på lånet påverkar lånet väldigt mycket. Löptiden är tiden du bestämmer att du ska betala tillbaka snabblånet och påverkar även summan du ska betala tillbaka till låntagaren varje månad. Löptiden avgör även den totala kostnaden för snabblånet.

Till exempel ett snabblån på 10 000 kronor över två månader ger en totalkostnad på 11 628 kr. Samtidigt som ett lån på samma summa (10 000 kronor) men över tio månader ger en totalkostnad på 14 788 kr.

Från detta är det lätt att komma fram till att längre löptid leder till dyrare lånekostnader över tid.

Krav för att ta ett snabblån

Processen för att ansöka om ett snabblån brukar vara relativt enkel om man jämför med till exempel privatlån eller bolån. Vilka krav som finns för att få ta ett snabblån kan variera en hel del beroende på hos vilken långivare man ansöker. Nedan har vi listat en del vanliga grundkrav:

 • Vara myndig, 18 år. 
 • Vara svensk medborgare
 • Vara folkbokförd i Sverige 
 • En deklarerad inkomst
 • Betalningsanmärkningar brukar accepteras
 • Inga aktiva skulder hos kronofogden

Hur snabbt kan jag få ut pengar via ett snabblån

Hur snabbt du får ut pengarna beror på långivare, men om du skickar in din ansökan under långivarens kontorstider så kan du ha pengarna på kontot redan någon timme efter att du skickat in din låneansökan. Detta förutsatt att din bank samarbetar med långivaren i fråga. En del långivare erbjuder möjligheten till snabblån med utbetalning på helgen.

Snabblån med utbetalningar direkt

Många snabblån erbjuder så kallad direkt utbetalning, vilket innebär att du har snabblånet utbetalat till ditt bankkonto inom några timmar från att du beviljats lånet. De flesta långivare som kan erbjuda direkt utbetalning betalar ut pengarna väldigt fort till de svenska storbankerna.

För bäst chans till ett snabblån med utbetalning samma dag bör du skicka in din ansökan på morgonen innan kl 12.00.

Långivare som erbjuder snabblån med utbetalning samma dag

LångivareUtbetalning direkt
FerratumJa
Credifi Ja
LumifyJa
DayPay Ja
ExpresskreditJa
MobillånJa
SMSPengarJa

Lagen om snabblån

I Sverige har vi konsumentkreditlagen, en lag där det framgår att en långivare inte får ta ut mer i nominell årsränta på ett snabblån än 40 % plus nuvarande referensränta. Samtidigt får inte den totala lånekostnaden, vilket är räntor och avgifter, överstiga det lånade beloppet. Det vill säga att om du har lånat 5000 kronor, får inte kostnaden för amortering/avbetalning och räntor överstiga 5000 kronor.

Trots den höga effektiva räntan så finns det fördelar med den här typen av lån. Till exempel behöver du inte lämna någon säkerhet för ett snabblån och det går enkelt att ansöka de via hemsidorna, på mobilen eller datorn.

Du har alltid 14 dagars ångerrätt på snabblån

Om du ansöker om ett snabblån och sedan ångrar dig är det viktigt att veta att du har 14 dagars ångerrätt. Du blir då skyldig att betala tillbaka det belopp som du lånat plus räntan från dagen du fick pengarna fram tills den dagen du nyttjat din ångerrätt.

Risker med snabblån

Risker med snabblån

Att låna pengar trots låg inkomst och betalningsanmärkningar medför höga risker för dig som låntagare. Långivare som tillhandahåller dessa krediter lägger ofta på höga räntor och avgifter för att täcka för potentiella kreditförluster, eftersom många låntagare får svårigheter att betala tillbaka. Här listar vi de vanligaste riskerna med snabba krediter.

 • Att låna pengar – Den största risken är att låna pengar och skuldsätta sig. När du valt att låna pengar måste du betala ränta och amortering varje månad tills lånet är återbetalt. Fundera lite över hur viktigt lånet är, du kanske överlever utan dessa pengar?
 • Höga räntor – Snabblån har de högsta räntorna vad gäller krediter. Dina räntekostnader kommer växa snabbt ifall du inte återbetalar snarast möjligt.
 • Du lånar för mycket – Att låna 1 000 kr i 30 dagar och snabbt återbetala skulden nästa månad är absolut ingen fara. Men att låna större belopp i kombination med en hög ränta kommer snabbt leda till att totalsumman att återbetala blir extremt hög. Vi uppmanar till att inte låna mer än vad man behöver.
 • Låga krav på återbetalning – Många långivare kräver en väldigt låg återbetalning per månad. Detta i kombination med en hög effektiv ränta leder till att lånet växer snabbt och det kommer ta lång tid innan du hunnit återbetala skulden. Vi rekommenderar därför att återbetala mer varje månad än vad långivaren kräver att du ska göra.
 • Snabblån med hög beviljandegrad – Många långivare har väldigt låga krav vad gäller inkomst och vissa accepterar flertalet betalningsanmärkningar. Att en person med dessa ekonomiska förutsättningar ska få låna pengar är enbart lika med stor risk.
 • Lån utan UC – Att du blivit nekad ett lån hos en långivare som använder UC visar på att du inte bör ta ett lån. Att leta efter långivare som inte använder UC kan leda till att du bli godkänd ett lån som du egentligen inte borde fått.
 • De räntefria lånen – Detta kan snabbt bli en skuldfälla och en dyr historia. Du som väljer ett räntefritt lån måste vara noga att återbetala i tid, det brukar annars tillkomma en dyr uppläggningsavgift ifall du väljer att förlänga lånet.

Viktigt med bra planering

När du tar ett snabblån är det mycket viktigt att du planerar din ekonomi ordentligt eftersom återbetalningstiden ofta är väldigt kort. Du måste vara säker på att du nästkommande månad har råd att betala ränta och amorteringar för lånet. Vi tycker även att man bör amortera mer på lånet än vad långivaren kräver, detta p.g.a höga räntor som får lånet att växa kraftigt.  

Sammanfattning

Snabblån är en typ av lån där hela ansökningsprocessen och utbetalningen går väldigt fort, många långivare erbjuder lån med direkt utbetalning 24/7, även kvällar och helger. De vanligaste är att långivarna erbjuder summor mellan 1 000 – 50 000 kr.

Du ska dock vara medveten om att de flesta snabblån är en högkostnadskredit, vilket innebär att de har en effektiv ränta som överstiger 30 % plus Riksbankens referensränta. Denna typ av lån kan absolut vara en bra lösning om du akut behöver låna pengar snabbt. Men kom dock ihåg att snabblån är en extremt dyr finansiering och bör undvikas.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.