Hur fungerar ett renoveringslån

Foto av författare

Jämför långivare

Både privatlån & snabblån
Lendo logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför upp till 39 olika långivare
  • Få svar inom ett par minuter
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Gratis att ansöka

Lånebelopp

10 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 15 år

Ränta

5,20 – 33,93 %

Direktutbetalning

Nej

Coop Bank logga
4.8 out of 5.0 stars
  • Erbjuder räntegaranti
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Coop medlem får 1 % i ränterabatt

Lånebelopp

15 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

2 – 15 år

Ränta

5,20 – 16,95 %

Direktutbetalning

Nej

Populär
SevenDay logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Erbjudit privatlån sedan 2007
  • Fått utmärkelsen Bästa Kundservice
  • Rimliga räntor på sina lån
  • Inte bästa betyget på Trustpilot

Lånebelopp

10 000 – 500 000 kr

Lånets löptid

1 – 12 år

Ränta

4,99 – 17,99 %

Direktutbetalning

Nej

Samla dyra lån & krediter
Sambla logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför fler än 40 olika långivare
  • Samla lån och krediter
  • Besked på ansökan samma dag
  • Över 390 000 nöjda kunder

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

5,20 – 33,99 %

Direktutbetalning

Nej

Advisa logga
4.8 out of 5.0 stars
  • Låna upp till 600 000 kr
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • 40 anslutna kreditgivare

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

5,20 – 33,99 %

Direktutbetalning

Nej

Zmarta logga
4.5 out of 5.0 stars
  • Jämför 35 olika långivare
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Ränta från 5,20 %

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

5,20 – 29,40 %

Direktutbetalning

Nej

Vad är ett renoveringslån?

Då man kan ha chans för att få lägre ränta med att försöka utöka sitt bolån, så testar en del med detta först. Däremot kan det ta längre tid att få reda på om det är möjligt eller inte. Det är ofta smidigare att ansöka om en form av privatlån utan säkerhet.

Renoveringslån är som ett privatlån utan säkerhet, vilket man använder sig av när man behöver renovera sin bostad, som är ett hus eller en bostadsrätt. Då detta privatlån syftar just till att användas för att rusta upp sin bostad, så kan bankerna vara mer villiga till att låna ut pengarna.  

renoveringslån

Hur lånar man pengar till renovering?

Att ansöka om ett renoveringslån är i princip som att ansöka om privatlån utan säkerhet, vilket ofta är en väldigt smidigt process. Det finns en del långivare på marknaden som erbjuder denna typ av lån och en bra idé kan vara att börja med att jämföra olika långivare. 

Se bara till att vara klar över hur mycket pengar du vill låna och hur hög månadskostnad du klarar av. Själv ansökan om lånet görs ofta väldigt smidigt via nätet, men man behöver ha några uppgifter tillgängliga. Med de flesta behöver du ha BankID för att verifiera din identitet, så försäkra dig om att du har det installerat.

 • Gällande månadskostnader, så är det den effektiva räntan som är relevant för dig att titta på vid en jämförelse. I den ingår alla extra kostnader.
 • När du ska ansöka om lånet behövs några uppgifter för ansökningsformuläret. Korrekta siffror på nuvarande inkomster och skulder, arbetsgivarens namn, det datum du anställdes, din boendeform och vilket bankkonto du vill använda för att få pengarna och där det ska dras avbetalning.
 • Sen ska du även ange hur mycket pengar du vill låna, längden på avbetalningstiden och om det finns en medsökande till lånet.
 • När alla uppgifter är ifyllda, så sänder du in formuläret till långivaren.
 • Vanligen tar det 1-2 dygn innan du får reda på om ditt lån blir beviljat, beroende på vem du har valt att låna av. 

Hur mycket pengar kan man låna till renovering?

Hur mycket du får låna till din renovering beror på olika faktorer, till exempel vilken långivare du är i kontakt med och hur din kreditvärdighet ser ut. Varje långivare sätter maxbelopp efter sina egna krav. Några exempel är maxbelopp på 300.000kr och 600.000kr, så det kan vara väldigt stor skillnad. Hur stort maxbeloppet är, kan även bero på vilken låneform ett renoveringslån baseras på. 

Vanliga krav för att låna

Det finns några krav som de flesta långivare har gemensamt, men det kan också finnas individuella krav hos respektive långivare. Vilket man själv får vara noga med att kontrollera. Vanligen krävs nedanstående uppgifter:

 • Måste vara minst 18 år gammal för att få skriva på några avtal i Sverige. Några långivare har till och med satt en högre åldersgräns.
 • Du behöver vara fri från betalningsanmärkningar och inte ha ett skuldkonto hos kronofogden.
 • Svensk medborgare och/eller folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka.

Olika låneformer för att låna till renovering

Det finns både olika långivare att ansöka lån hos och man kan ansöka om olika typer av renoveringslån. Skillnader mellan dem har anknytning till hur mycket du har belånat din bostad i dagsläget, hur mycket pengar du vill ha från långivaren och maximal kostnad för räntan samt hur hög kreditvärdighet och inkomst du har.

Varje lån har sina säregna krav med exempelvis minimum eller maximum belopp att låna. Ett exempel är om man vill höja sitt bolån så kan deras minimum belopp, som låntagaren minst måste låna, vara lika högt som maximum belopp på ett privatlån. Så valet av låneform har ofta stor betydelse på hur stor summa pengar man behöver. 

Privatlån/Blancolån

Blancolån kallas ofta för privatlån utan säkerhet och denna typ av lån används ofta för större summor, som behövs för exempelvis reparationer eller förbättringar av bostaden. Många långivare frågar om anledning till ansökan om lånet, men det behöver inte innebära detaljer.

Istället för att kräva en säkerhet för lånet, så fokuseras det på hur låntagarens förmåga till återbetalning ser ut. Detta mäts på olika sätt, bland annat hur länge man har varit anställd, ens boendeform och storleken på ens inkomster och utgifter. 

Långivaren använder sig av uppgifterna, för att avväga hur låntagarens framtida inkomster kommer att se ut. Gällande anställningen, så handlar det bland annat om hur stor chans det är att denna anställning kommer att bestå. Vilken anställningsform har låntagaren och hur stor inkomst.

Snabblån

Ett snabblån kräver ingen säkerhet, men till skillnad från privatlån så är denna låneform avsett för mindre summor. Man får snabbt bekräftelse på om man är beviljad lånet och om man accepterar lånet, så får man utbetalt pengarna snabbt. Vilket oftast är så snabbt som direkt efter att man har accepterat lånet och sänt iväg låneansökan. En del snabblån betalas ut direkt, oavsett vilken dag i veckan det gäller eller oavsett vilken tid på dygnet. Dessa kan dock ha något högre ränta än de snabblån som betalar ut bankdagar.

Utmärkande för snabblån är att man kan lättare bli beviljad lånet och får pengarna snabbt, men också med en hög ränta på köpet.

Kontokredit

Kontokredit utmärker sig på det vis att man har tillgång till en viss summa, som kopplas direkt till ens privata bankkonto. Däremot så behöver man inte låna alla pengar direkt, utan man kan så kallat ta ut pengar efter hand som det behövs. Sen tillkommer enbart amortering och ränta på de pengar man har använt sig av. En kontokredit liknar ett kreditkort, fast krediten är online.

Det brukar kräva kortare tid för att få kontokredit beviljad, jämfört med privatlån, och man behöver inte använda sig av alla pengar man har tillgång till. Vilket underlättar då man är osäker på hur mycket pengar som kan behövas för syftet till lånet och det kan vara lättare att inte ta på sig högre lån än nödvändigt.

Hur hög kredit du beviljas beror på vem du ansöker krediten hos. Banker kan bevilja högre summor, upp till 150.000kr, medan en del låneföretag har så låg kreditgräns som 20.000kr men finns de som kan erbjuda upp till 100.000kr.

Höja Bolån

Ett bolån kan belånas på upp till 85% av ens bostads värde på marknaden, så om man inte är uppe i den summan kan ansöka om att höja sitt bolån. Man kan börja med att omvärdera sin bostad, vilket kan göras var femte år. Om man har genomfört renoveringar eller annat som höjer värdet på bostaden, så kan det ju vara tillgängligt med en högre summa att låna. Denna låneform kan vara passande om man vill göra större renoveringar. Till exempel renovering i kök eller badrum, eller byggande av terass eller pool. 

Låna till renovering

Renoveringslån med eller utan säkerhet

När det är dags för att renovera i huset och det behövs hjälp med ekonomiska resurser för att komma vidare i planerna, så finns det olika lån att ansöka om. Innan du bestämmer dig behöver du fundera på olika saker. Till att börja med, hur mycket pengar behöver du? Är det en större summa pengar som ska räcka för stora arbeten som exempelvis göra om kök eller badrum? 

I så fall är de bästa lösningarna att ansöka om att höja ditt bolån eller att ansöka om ett blancolån. Främsta fördelen med blancolån är att du kan få lägre ränta på lånet. Däremot kan du få ett blancolån beviljat snabbare.

Låna till renovering utan säkerhet

När du ansöker om lån utan säkerhet, till exempel privatlån eller snabblån, så gör man det vanligtvis via ett enkelt formulär som finns på långivarens hemsida. Vare sig du tänker ansöka om privatlån eller snabblån, så är det bästa att du först jämför mellan olika långivare. Då är det större chans för att du hittar ett lån med den lägsta räntan för dig, samtidigt som du kan låna så mycket pengar som du behöver.

När du har bestämt dig för en långivare, så ansöker du om ett lån hos dem via deras formulär. Hur många uppgifter du behöver fylla i beror på vilken låneform du ansöker om. Däremot bör du alltid ha koll på din inkomst, alla dina utgifter, namn på arbetsgivare och eventuellt dennes kontaktuppgifter, hur mycket du vill låna och hur lång avbetalningstid du vill ha.

När du har fått lånet beviljat utbetalas pengar till dig inom 1-2 dygn, men om du har valt snabblån så har du vanligtvis pengarna hos dig samma dag. Tänk dock på att snabblån ofta kommer med högre ränta än ett privatlån.

Låna till renovering med säkerhet

Ett renoveringslån med säkerhet kan vara en form av blancolån eller när man försöker höja sitt bolån. Börja helst med att jämföra olika blancolån som finns på marknaden, med de krav som du har på lånet. Titta på hur hög effektiv ränta du får, hur stor summa du får låna och hur hög månadskostnad du får.

Antingen bestämmer du dig för det bästa alternativet av blancolån eller så tittar du på möjligheterna med att höja ditt bolån. Ansökan om blancolån gör du via långivarens hemsida, genom att fylla i deras formulär och skicka in. Pengarna kan du sen få tillgång till inom ett eller två dygn.

Om du vill höja ditt bolån behöver du kontakta din bank, antingen via deras hemsida eller genom att boka in ett möte med dem på bankens kontor. De flesta banker ger dig möjlighet att kunna ansöka digitalt och sen får du besked digitalt eller via posten. Själva ansökan är i princip lika smidig som när du ansöker om blancolån, men det brukar ta längre tid att få besked från banken gällande att höja bolånet.

Renoveringslån utan säkerhet

Fördelar:

Den främsta fördelen med renoveringslån utan säkerhet, är att ansöka om lånet går relativt snabbt. Man ansöker enkelt via ett litet formulär på långivarens hemsida och får sedan bekräftelse via sms eller sin e-mail. Om du får lånet beviljat så kan du ibland få tillgång till pengarna så snabbt som inom ett dygn. Ibland samma dag.

Nackdelar:

Det är ofta mest lockande att ansöka om renoveringslån utan säkerhet, då denna process ofta går mycket snabbare. Däremot är räntan på dessa ofta mycket högre, jämfört med de lån som kräver säkerhet. Den högre räntan beror just på att det inte finns en säkerhet, som kan fungera som ersättning om låntagaren skulle få problem med att återbetalningar.

Renoveringslån med säkerhet

Fördelar:

Även om det kan innebära ett mer omfattande och det tar några dagars längre tid att få lånet, så kan detta uppvägas med att ränta oftast är mycket lägre än ett lån utan säkerhet. Ens månadskostnad blir lägre och man har alla former av renoveringslån samlade i sitt bolån.

Nackdelar:

Om du vill höja ditt bolån och du först vill göra en ny värdering på din bostad, så får du räkna med några omkostnader kring detta. Dessutom kan det tillkomma kostnader från banken om det behövs ett nytt pantbrev, för ditt utökade bolån. Dessutom tar det oftast lite längre tid innan du får klartecken på om du får höja ditt bolån och detta behöver göras med minst 100 000 kr.

Tips när du ska låna till renovering

Innan du ens börjar fundera på var du ska ansöka om lån, så behöver du vara säker på hur mycket pengar du behöver låna och om det är okej att processen bakom ansöka tar lite längre tid. Om det gäller en större renovering som även kommer att höja värdet på din bostad, så ta dig även extra tid att jämföra mellan ett blancolån eller att kunna höja ditt bolån. Även om det tillkommer extra kostnader för att höja bolånet, så kanske det ändå lönar sig i längden. 

Gäller renoveringen något med mindre summor, så kan det vara bäst att först fundera på om du behöver genomföra alla förändringar just nu eller om du kan låna från någon i din närhet – som inte kräver hög ränta. Lån för mindre summor, exempelvis snabblån, kommer med högre ränta och då är det bra att fundera på om lånet är värt att ta för att renoveringen ska göras just nu. Många gånger kan de vänta, medan en del behöver ordnas innan vinterns kyla och fukt kommer.

Ta dig tid att jämföra olika lån och långivare. Det finns flera sajter som erbjuder dig gratis hjälp med detta och det lönar sig i längden. När du jämför räntan, så är det viktigt att du räknar på den effektiva räntan, då den innefattar räntan på lånet och alla extra kostnader som kommer med lånet. Titta sen på hur mycket lånet kommer att kosta dig totalt och fundera på om du anser att det är värt att lägga denna summa pengar på projektet, eller ska du vänta.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.