Lån utan säkerhet

Foto av författare

Långivare med lån utan säkerhet

Både privatlån & snabblån
Lendo logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför upp till 40 olika långivare
  • Få svar inom ett par minuter
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Gratis att ansöka

Lånebelopp

10 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 15 år

Ränta

3,25 – 32,49 %

Direktutbetalning

Nej

Coop Bank logga
4.8 out of 5.0 stars
  • Erbjuder räntegaranti
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Coop medlem får 1 % i ränterabatt

Lånebelopp

15 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

2 – 15 år

Ränta

4,95 – 15,95 %

Direktutbetalning

Nej

Populär
SevenDay logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Erbjudit privatlån sedan 2007
  • Fått utmärkelsen Bästa Kundservice
  • Rimliga räntor på sina lån
  • Inte bästa betyget på Trustpilot

Lånebelopp

10 000 – 500 000 kr

Lånets löptid

1 – 12 år

Ränta

4,99 – 17,99 %

Direktutbetalning

Nej

Samla dyra lån & krediter
Sambla logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför fler än 40 olika långivare
  • Samla lån och krediter
  • Besked på ansökan samma dag
  • Över 390 000 nöjda kunder

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

3,06 – 29,99 %

Direktutbetalning

Nej

Advisa logga
4.8 out of 5.0 stars
  • Låna upp till 600 000 kr
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • 40 anslutna kreditgivare

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

3,06 – 29,99 %

Direktutbetalning

Nej

Zmarta logga
4.5 out of 5.0 stars
  • Jämför 35 olika långivare
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Låg ränta från 2,95%

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

3,25 – 29,40 %

Direktutbetalning

Nej

Bästa lånet utan säkerhet 2023

Det är svårt att utse det bästa lånet utan säkerhet just för att alla långivare utför en individuell bedömning av varje låntagare. Det är inte ovanligt att du får en bättre deal hos en långivare som SevenDay bank jämfört med hos exempelvis Nordea.

Jag tycker alltid man ska jämföra lån hos en låneförmedlare innan man väljer att ansöka hos enskild aktör. Du borde även ta dessa ränteförslag och se ifall du kan få en bättre deal hos din personliga bank. När det kommer till att jämföra privatlån är Lendo.se att föredra, men min personliga åsikt är att det inte skiljer sig nämnvärt mellan någon av alla låneförmedlare på den svenska marknaden.

Vad är ett lån utan säkerhet?

Ett lån utan säkerhet är precis som det låter, ett lån där du inte behöver lämna något värdefullt i pant som säkerhet för lånet. Lånebeloppen för ett lån utan säkerhet varierar mellan 1,000 – 600,000 kr. Det finns många olika typer av lån utan säkerhet, privatlån brukar vara lite större lånebelopp med lägre ränta, medans snabblån är lån på mindre summor med högre ränta. Vid ett snabblån utan säkerhet får du pengarna utbetalda mycket snabbare än vid ett privatlån utan säkerhet.

Hur ansöker jag om ett lån utan säkerhet?

Att ansöka om ett lån utan säkerhet är väldigt enkelt:

 1. Välj en låneförmedlare eller långivare som listas här på sidan.
 2. Säkerställ att du uppfyller de krav som ställs från långivaren.
 3. Klicka på “Ansök nu”
 4. Du blir vidareskickat till den aktuella långivarens hemsida
 5. Fyll i önskat lånebelopp och dina personuppgifter
 6. Kontrollera din ansökan och säkerställ att allt stämmer
 7. Signera din låneansökan med mobil BankID

När ska man ta ett lån utan säkerhet?

Det finns flera olika situationer som du kan använda ett lån utan säkerhet till. Ett lån utan säkerhet är ett konsumtionslån, vilket innebär att du får använda pengarna till vad du vill.

Ett lån utan säkerhet kan till exempel användas till att åka på en resa, om du behöver laga din bil eller allmänt behöver betala en lite större summa. Kom alltid ihåg att du måste planera ett lån utan säkerhet så du vet att du klarar av att betala tillbaka lånet i tid.

Krav för att ta lån utan säkerhet

De krav som ställs på dig som låntagare kan variera mycket beroende på långivare och låneform. Vid ett större privatlån utan säkerhet så ställs högre krav än vid ett lite mindre snabblån utan säkerhet. Nedan listar vi de grundkrav som ställs från långivare vid ett lån utan säkerhet.

 • 18 år
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inga aktiva skulder hos kronofogden
 • Någon typ av inkomst, även om den inte behöver vara särskilt hög

Jämför lån utan säkerhet hos oss!

Hos oss på kreditochfinans.se kan du jämföra lån utan säkerhet för att få en tydlig överblick av vad som finns på marknaden samt att du har möjlighet av att på ett enklare sätt hitta en långivare som har villkor och krav som passar dig. 

Så jämför du lån utan säkerhet

När du jämför lån utan säkerhet så ska du titta på flera olika saker, främst den effektiva räntan, löptiden på lånet och lånebeloppet. När du jämför hos oss så kan du enkelt ta reda på de krav som ställs från de olika långivarna, tryck på “mer info” på den långivare som du vill ha mer information om. Nedan förklarar vi ovannämnda begrepp lite djupare:

Effektiv ränta 

Den effektiva räntan är den totala kostnaden för ett lån. När du tar ett lån utan säkerhet är det fördelaktigt att hitta ett lån med så låg effektiv ränta som möjligt. Ett lån utan säkerhet med låg ränta är alltså ett billigt lån. I den effektiva räntan ingår alla kostnader för lånet, även uppläggningsavgifter och andra avgifter.

Löptiden

Löptiden på ett lån utan säkerhet är återbetalningstiden. Kort sagt kan man säga att löptiden är under hur många månader du kan dela upp återbetalningen på.

Lånebelopp

Lånebeloppet är hur hög summa du kan låna från långivaren i fråga. Lån utan säkerhet går att få på mellan 1,000 – 600,000 SEK.

Olika låneformer utan säkerhet

Lån utan säkerhet är ett samlingsnamn för alla lån där du inte behöver pantsätta något utav värde. Lån utan säkerhet är konsumtionslån, alltså lån som du får använda för konsumtion. Det finns dock olika typer av lån utan säkerhet, nedan går vi igenom de olika låneformerna noggrant. 

Privatlån utan säkerhet

Ett privatlån utan säkerhet, eller privatlån som det ofta kallas brukar referera till lite större lån på 50,000 – 600,000 SEK. Den här typen av lån kräver ofta en bättre kreditvärdighet än exempelvis ett snabblån utan säkerhet. Vid privatlån utan säkerhet så kan det ta ett par dagar innan du får pengarna utbetalade till ditt konto (ofta beroende på vilken lånesumma det handlar om). Privatlån kallas ofta även för blancolån.

Snabblån utan säkerhet

Snabblån utan säkerhet är precis som det låter, ett lån som du får utbetalat väldigt fort. Snabblån utan säkerhet är i regel lån på mellan 1,000 – 50,000 SEK. Många snabblån går att ta utan UC och betalningsanmärkningar är ofta okej.

Nackdelen med snabblån utan säkerhet är att de ofta är så kallade högkostnadskrediter, vilket betyder att lånet har en ränta på över 39%. 

Samlingslån

Ett samlingslån utan säkerhet ger dig möjlighet att samla lån och krediter. Tanken med ett samlingslån är att du ska få möjlighet att samla flera lån och krediter till ett enda stort lån och förhoppningsvis kunna få en bättre ränta.

Kontokredit utan säkerhet

En kontokredit fungerar som en blandning utav ett kreditkort och ett snabblån. Du får ett kreditkonto online hos långivaren och kan ta ut den del av kontokredit som du önskar. Om du till exempel blir beviljad en kontokredit utan säkerhet på 20,000 SEK så kan du välja att endast ta ut 5,000 SEK.

Kreditkort

När du får ett kreditkort så får du ett kort med en viss kreditsumma som du kan använda och sedan får du en faktura i månadens slut.

Kreditupplysning vid lån utan säkerhet

När du ska ta ett lån utan säkerhet så måste långivaren alltid ta en kreditupplysning på dig enligt lag. I kreditupplysningen ingår uppgifter om din privatekonomi och dina personuppgifter. 

Detta ingår i en kreditupplysning vid lån utan säkerhet:

 • Ålder
 • Civilstånd
 • Äktenskapsförord
 • Adress
 • Fastighetsinnehav
 • Andra lån och krediter
 • Skulder
 • Tidigare kreditupplysningar tagna via UC (senaste året)

Lån utan säkerhet utan UC

Fördelen med lån utan UC är att kreditupplysningen som tas inte syns för andra aktörer. På så vis undviker du att sänka din kreditvärdighet som kan leda till att du får svårt att ta lån i framtiden. Lån utan UC kan ofta tas vid summor mellan 1,000 – 50,000 SEK. De flesta lån utan säkerhet utan UC är sms lån utan UC, alltså högkostnadskrediter. 

Lån utan säkerhet trots skulder

Det är möjligt att ta lån utan säkerhet trots skulder och anmärkningar, dock så får du ha i åtanke att räntan eventuellt blir högre om du vill ta lån utan säkerhet med betalningsanmärkningar eller andra skulder. 

Lån utan säkerhet trots betalningsanmärkning

Du kan ta lån trots betalningsanmärkning utan säkerhet även om räntan kan bli aningen högre på grund av att långivaren tar en större risk genom att låna ut pengar till någon som tidigare haft svårigheter med att betala skulder.

Många långivare som erbjuder snabblån utan säkerhet godkänner betalningsanmärkningar men även en del långivare som inriktar sig på privatlån utan säkerhet. 

Lån med skuld hos kronofogden utan säkerhet

Generellt sett är det väldigt svårt att ta lån utan säkerhet om du har en aktiv skuld hos kronofogden men det finns så kallade omstartslån som ger dig möjlighet till att ta lån utan säkerhet trots att du har skuldsaldo hos kronofogden. Vid omstartslån utan säkerhet så kan det ibland behövas en medsökande eller borgenär som det också kallas. 

Ett omstartslån är ett större privatlån utan säkerhet som är till för att du ska kunna betala av andra skulder och betala av omstartslånet till en lägre ränta. Ett exempel på ett bra lån utan säkerhet som du kan ansöka om trots en skuld hos kronofogden är Nystart Finans.

lån utan säkerhet

Utbetalningar på lån utan säkerhet

Utbetalningar på lån utan säkerhet kan variera beroende på vilken låneform det gäller. Vid ett mindre snabblån utan säkerhet så går det givetvis mycket fortare att få pengarna utbetalda än vid ett större privatlån utan säkerhet. 

Snabba utbetalningar på snabblån utan säkerhet

När det handlar om snabblån utan säkerhet så går utbetalningen ofta väldigt fort, det finns flera snabblån med direkt utbetalning. Förutsatt att din bank samarbetar med långivaren i fråga så kan du få ditt lån utbetalt redan inom en timme från att din ansökan blivit godkänd. Den här typen av långivare behandlar din ansökan fort och du får ofta besked direkt på skärmen. 

Utbetalningar på privatlån utan säkerhet

När det kommer till lite större privatlån utan säkerhet så tar det generellt sett lite längre tid att få pengarna utbetalda. I de flesta fall kan du dock ha pengarna utbetalda till ditt konto inom 5 bankdagar. 

Ränta på lån utan säkerhet

Räntan kan variera en hel del på lån utan säkerhet främst beroende på långivare och låneform. Är det ett privatlån utan säkerhet kan du få en ränta från 2,95% och är det ett snabblån utan säkerhet så är räntan ofta hög, på över 30% då många snabblån är så kallade högkostnadskrediter. 

Tips för att lån utan säkerhet

Nedan följer en del tips för dig som vill ta lån utan säkerhet. 

Ta lån utan säkerhet via låneförmedlare

En bra ide är att ta ett lån utan säkerhet via en låneförmedlare som jämför erbjudanden från flera olika långivare där du sen kan välja de erbjudande som passar dig bäst. Två exempel på låneförmedlare är Samla och Lendo. När det kommer till snabblån utan säkerhet så rekommenderas Klara Lån.

Sammanfattning

I princip alla privatlån som finns på marknaden är lån utan säkerhet. Om du behöver låna pengar snabbt så är det så kallade snabblån utan säkerhet som gäller, dessa lån brukar kunna vara på summor mellan 500 – 50 000 kr. Ett lån utan säkerhet kan vara ett bra alternativ om du behöver pengar, tänk dock på att lån utan säkerhet brukar ha en högre ränta än lån med säkerhet. Det finns även flera låneförmedlare som erbjuder lån utan säkerhet utan UC, som kan vara bra för att inte sänka din kreditvärdighet ifall du vill ta bolån i framtiden.

Frågor och svar om lån utan säkerhet

Vad innebär lån utan säkerhet?

Lån utan säkerhet innebär att man lånar pengar utan att lämna någon pant som säkerhet. 

Kan jag ta ett lån utan säkerhet med betalningsanmärkning?

Ja, flera låneförmedlare erbjuder lån utan säkerhet trots betalningsanmärkning.

Kan jag ta ett lån utan säkerhet utan UC?

Ja, flera låneförmedlare erbjuder lån utan säkerhet utan en kreditupplysning från UC.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.