Lån med svag kreditvärdighet

Foto av författare

Lista över alla långivare

Jämför 10 snabblån direkt
Klara Lån logga
5.0 out of 5.0 stars
    • Utan UC upp till 50 000 SEK
    • Vissa långivare erbjuder direktutbetalning
    • Betalningsanmärkning ok!
    • Hitta lånet med bäst villkor

Lånebelopp

5 000 – 150 000 kr

Löptid

1 – 8 år

Ränta

6,48 - 25,95 %

Direktutbetalning

Ja, vissa långivare

Utbetalning 24/7
Ferratum logga
5.0 out of 5.0 stars
    • Ingen UC (Creditsafe används)
    • Snabbt besked & utbetalning
    • Godkänner betalningsanmärkningar

Lånebelopp

1 000 – 40 000 kr

Löptid

4 – 46 mån

Ränta

44,00 %

Direktutbetalning

Ja

Bra räntenivå
Northmill logga
5.0 out of 5.0 stars
    • Kontokredit med lägsta räntan
    • Lägst ränta
    • Betalningsanmärkning ok!
    • Höga uttagsavgifter

Lånebelopp

1 000 – 50 000 kr

Löptid

5 – 72 mån

Ränta

7,9 - 25,9 %

Direktutbetalning

Ja

Flexibla uttag
Cash Buddy logga
4.5 out of 5.0 stars
    • Kreditupplysning via Bisnode
    • Godkänner betalningsanmärkningar
    • Kontokredit
    • Bra betyg på Trustpilot

Lånebelopp

5 000 – 25 000 kr

Löptid

1 – 6 år

Ränta

29,55 %

Direktutbetalning

Nej

Låna utan ränta
Loanstep logga
3.5 out of 5.0 stars
    • Ingen UC (Bisnode används)
    • Räntefritt i 14 dagar
    • Pengarna på kontot samma dag som du blivit godkänd

Lånebelopp

10 000 – 25 000 kr

Löptid

14 dagar – 3 år

Ränta

22,59 %

Direktutbetalning

Nej

Låna räntefritt
Lumify logga
3.0 out of 5.0 stars
    • Direktutbetalning 24/7
    • Lån utan UC
    • Räntefritt för nya kunder

Lånebelopp

2 000 – 70 000 kr

Löptid

30 – 365 dagar

Ränta

44,00 %

Direktutbetalning

Ja

Flexibla uttag
Merax logga
4.0 out of 5.0 stars
    • Flexibel kontokredit
    • Lån utan UC (Bisnode)
    • Betalningsanmärkning ok.

Lånebelopp

3 000 – 30 000 kr

Löptid

1 – 60 mån

Ränta

43,98 %

Direktutbetalning

Nej

Kampanjerbjudande
Credifi logga
3.0 out of 5.0 stars
    • Ingen UC (Creditsafe används)
    • Utbetalningar 24/7
    • Flexibel kontokredit

Lånebelopp

2 000 – 50 000 kr

Löptid

30 – 365 dagar

Ränta

44,00 %

Direktutbetalning

Ja

Bästa lånet för dig med svag kreditvärdighet

Det bästa lånet i nuläget för dig som har en låg kreditvärdighet är Ferratum. Ferratum erbjuder en kontokredit utan UC på 1 000 – 40 000 SEK.

Det finns omständigheter som kan leda till att vår kreditvärdighet försämras – om vi har många eller stora lån och krediter sedan tidigare, betalningsanmärkningar eller en låg årsinkomst är några exempel på detta. Innebär det då att det blir omöjligt att ta ett lån? Och om man kan få tillgång till ett lån, vad kan man förvänta sig för villkor? Detta och mycket annat kommer vi att gå igenom här!

Vad är kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är ett mått på våra möjligheter att betala tillbaka våra skulder såsom lån eller fakturor. En hög kreditvärdighet innebär att vi bedöms ha en god betalningsförmåga och att det därför är mycket osannolikt att vi inte kommer att betala tillbaka pengar som vi är skyldiga. En svag kreditvärdighet betyder motsatsen, det vill säga att vår betalningsförmåga bedöms som dålig och att det därför är troligt att vi inte kommer att uppfylla en återbetalningsplan. Därför är det generellt svårare att ta lån med svag kreditvärdighet.

Kreditvärdighet är ett mått som används av en långivare för att avgöra hur troligt det är att en låntagare kommer att betala tillbaka ett lån inom en överenskommen tidsperiod. Det kan tilläggas att detta naturligtvis inte är en exakt vetenskap, utan det baseras på en kombination av teorier tillsammans med tidigare beteende och resultatet av många års erfarenhet av riskbedömning.

Viktiga faktorer som spelar in när det gäller att bedöma vår kreditvärdighet är:

  • Vår inkomst
  • Våra utgifter
  • Vår livssituation
  • Våra nuvarande lån och vår kredithistorik

Eftersom det ökar våra möjligheter att bli beviljade ett lån samt ger oss bättre villkor när det exempelvis kommer till räntan, bör vi alltid försöka göra allt vi kan för att ha en så god kreditvärdighet som det bara går, och tips på vad vi kan göra kommer lite längre fram i texten.

Kan man ta lån trots svag kreditvärdighet?

Om du av någon anledning har svag kreditvärdighet kan det vara svårt – men det är inte omöjligt att bli beviljad ett lån med låg kreditvärdighet. Det finns långivare som godkänner dig trots att du har betalningsanmärkningar, framförallt handlar det då om så kallade smslån eller snabblån. Dessa lån innebär en mindre summa pengar som ska betalas tillbaka under en relativt kort tidsperiod, oftast cirka 30 dagar.

Generellt kan man dock säga att det inte finns någon fast gräns för hur mycket pengar du kan få låna trots svag kreditvärdighet, eftersom varje långivare kommer att göra en individuell bedömning av dig och din ekonomi. Att du kommer att bli beviljad ett lån över 100 000 kronor kan däremot bedömas som högst osannolikt hur dina omständigheter än ser ut.

En risk du löper när din kreditvärdighet är dålig är att lånet du blir beviljad inte kommer att ha speciellt bra villkor, framför allt när det kommer till räntesatsen. När du bedöms som en riskfylld låntagare brukar bankerna vilja kompensera den här risken med att göra lånet dyrare.

Ett alternativ som kan vara värt att undersöka ifall du har dålig kreditvärdighet är om du skulle kunna låna pengarna du behöver av en vän eller släkting. På så sätt behöver du förmodligen betala väldigt lite, eller i bästa fall ingen, ränta på summan du lånar. Dock ska du vara övertygad om att kunna betala tillbaka pengarna, för om du inte håller vad du lovar kan det komplicera era framtida relationer.

Hur ansöker jag om ett lån med svag kreditvärdighet?

Är ett lån den enda utvägen? Visste du att din kommun erbjuder gratis ekonomisk rådgivning vid behov? Om du verkligen vill och/eller behöver ansöka om ett lån trots svag kreditvärdighet rekommenderar vi först och främst att du ser över din nuvarande ekonomiska situation och gör upp en noggrann budget. Med hjälp av budgeten kan du säkerställa att du verkligen kommer att ha råd att betala tillbaka lånet, och vilken löptid du i så fall skulle behöva.

När din budget är gjord bör nästa steg vara att jämföra olika långivare som erbjuder lån med svag kreditvärdighet. Som vi tidigare har nämnt kommer dina lånevillkor sannolikt att medföra en högre ränta än vanligt om din kreditvärdighet är svag, men det kan fortfarande skilja mycket mellan en långivare och en annan. Du vill verkligen inte behöva betala mer än nödvändigt för ditt lån, så därför är det grundläggande att du jämför ordentligt.

När du jämför långivare är det optimala alternativet att använda dig av en låneförmedlare eller jämförelsesajt, då de kan jämföra villkoren hos en mängd olika långivare genom en enda kreditupplysning. Denna tjänst är helt gratis, och du förbinder dig heller inte till något bara genom att ta emot informationen.

Om du hittar en långivare som erbjuder lån med svag kreditvärdighet och villkor som passar din budget, så behöver du bara gå in på långivarens hemsida och fylla i dina personliga uppgifter. Hur lång tid det sedan tar för pengarna att komma in på ditt konto beror på långivaren och även hur stor summa pengar du ska låna. Det tar från ett par minuter upp till några dagar.

Lån med svag kreditvärdighet utan UC

Man ser ofta annonser på nätet om lån utan UC – men vad innebär det egentligen? Ett vanligt missförstånd är att lån utan UC innebär att det inte görs någon kreditupplysning innan lånet beviljas, men detta stämmer dock inte då svensk lag kräver att detta ska göras. Kravet om kreditupplysning är till för att hindra dig som konsument att låna över dina tillgångar, men även för att skydda långivaren från onödiga risker.

UC står för Upplysningscentralen, och det är Sveriges största kreditupplysningsföretag som till största del ägs av landets stora banker. Det är dock inte det enda kreditupplysningsföretaget som långivare använder sig av, andra vanliga alternativ är till exempel Creditsafe eller Bisnode.

Ett lån utan UC betyder helt enkelt att man använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag, och fördelen med detta för dig som låntagare är att dessa alternativa företag inte delar sina uppgifter med UC och vice versa. Om du har dålig kreditvärdighet hos UC kommer alltså inte de övriga företagen att se detta. Notera dock att även de har tillgång till Kronofogdens register.

Vid lån med svag kreditvärdighet utan UC kan du utan problem skicka ut fler låneansökningar då dessa inte registreras på samma sätt som hos UC, det kommer med andra ord inte att skada din kreditvärdighet ytterligare. Du kommer även att ha större chanser att bli beviljad ett lån om du ansöker utan UC. Nackdelen med dessa lån är att de brukar vara lite dyrare samt ha ett maxbelopp på 50 000 kronor.

Lån med svag kreditvärdighet utan UC

Krav för att ta lån med låg kreditvärdighet

Det är som sagt ingen omöjlighet att bli beviljad ett lån med låg kreditvärdighet. Bedömningen görs alltid individuellt, och därför finns det inga generella villkor över lånetak eller minimalt kreditbetyg. Däremot finns det så kallade minimikrav man måste uppfylla för att ha möjligheten att bli beviljad ett lån, och dessa är:

  • Ålder
    Du måste under alla omständigheter vara myndig, dvs minst 18 år gammal, men i vissa fall ligger minimikraven på 20 eller 21 år. Anledningen till att åldersgränsen ibland är högre är helt enkelt för att man inte vill att någon ska behöva vara skuldsatt när man bara är 18 år gammal, och de extra 2-3 åren man begär ska ge större möjlighet att kunna ha byggt upp en ansvarsfull och stabilare ekonomi.
  • Folkbokförd
    Du måste vara skriven och bosatt i Sverige. Ibland kan det dock räcka med att ha varit folkbokförd i landet under minst 1 år.
  • Fast inkomst
    När det kommer till en fast inkomst kan kraven variera ganska mycket. Det finns långivare som godkänner så lite som 2 000 kr/månad, men de flesta kräver minst 8 000 kr/månad.
  • Betalningsanmärkningar
    Du kan alltså bli beviljad ett lån trots att du har betalningsanmärkningar, det handlar om max 10 stycken som måste vara minst 6 månader gamla. Om du har tidigare betalningsanmärkningar vill vi dock be dig vara extra noga med att se till att lånets avbetalningar verkligen passar in i din budget för att undvika ytterligare problem i framtiden.
  • Inga ärenden hos Kronofogden
    De flesta långivarna kommer inte att godkänna din låneansökan om du har en aktiv skuld hos Kronofogden. Det finns dock en del långivare som godkänner lån trots aktiv skuld hos Kronofogden.

Så tar du reda på din kreditvärdighet

Om du är nyfiken på hur din kreditvärdighet egentligen ser ut är det mycket lätt att ta reda på. Här ger vi dig lite olika alternativ:

  • Bisnode har en tjänst som heter Min upplysning, https://www.minupplysning.se, där du kan skapa ett konto utan kostnad för att göra kreditupplysningar på dig själv samt få tillgång till alla offentliga uppgifter som är registrerade på ditt personnummer.
  • UC tillhandahåller Min UC https://www.minuc.se/min-upplysning som tar 29 kronor för en kreditupplysning. Här kan du även ta reda på när samtliga dina låneförfrågningar försvinner. De har även appar som Kreditkollen och gratisvarianten Kreddy om du vill hålla en mer löpande koll på din kreditvärdighet.
  • Om det är Creditsafe du är intresserad av kan du logga in på deras hemsida med ditt BankID och ta del av den här informationen helt gratis. De erbjuder även en app, Tink, som även den är gratis och passar bra om du vill ha en mer långsiktig kontroll.
  • Hos https://www.upplysning.se/prislista kan du också hitta olika tjänster med tillhörande priser om du vill kolla upp din kreditvärdighet.

Vanliga anledningar till låg kreditvärdighet

Den vanligaste anledningen till en dålig kreditvärdighet är faktiskt inte att man har betalningsanmärkningar eller att på något sätt misskött sin ekonomi – det handlar faktiskt om att ha många tidigare låneansökningar i bagaget. Varje gång vi ansöker om ett lån görs det nämligen en kreditupplysning på oss, och när vi har många kreditupplysningar registrerade i vårt namn kommer långivarna att anse det vara riskabelt att låna ut pengar till oss.

Det handlar dock inte bara om att ha många låneförfrågningar, andra anledningar kan vara:

  • Att du sedan tidigare har många lån och/eller krediter som du fortfarande håller på att betala tillbaka.
  • Att det handlar om stora summor pengar som du är skyldig genom tidigare lån.
  • Att du har betalningsanmärkningar som fortfarande är aktiva (här tas det även med i beräkningarna hur gamla de är och hur många du har).
  • Att din sammanlagda årsinkomst är låg. Du bör vara medveten om att man som inkomst endast räknar det du tjänar från tjänster eller näringsverksamhet. Andra inkomster som olika typer av bidrag, a-kassa eller inkomstförsäkringar tas inte med i denna typ av beräkningar.
  • Att dina nuvarande fasta utgifter är höga i jämförelse med din inkomst. Med andra ord hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad. Kostnaden för boende är i de flesta fall den största utgiftsposten, och denna utgift kan beräknas på lite olika sätt beroende på om du hyr eller äger ditt boende.
  • Att äga sitt eget boende kommer med fler fasta kostnader som t.ex. amorteringar, ränta och försäkringar vilket kan påverka ditt kreditbetyg negativt om det inte matchas av en bra inkomst. Ifall du å andra sidan har skött ditt bolån prickfritt hittills så ger det istället en positiv skjuts till din kreditvärdighet.
  • Att du har ett aktivt ärende hos Kronofogden.
  • Att din livssituation nyligen har förändrats på ett sätt som troligen medför ökade kostnader för dig (du kanske har köpt ett hus för ett par månader sedan, är nygift eller nybliven förälder t.ex.).

Tips innan du tar lån med svag kreditvärdighet

Omständigheterna som kan leda till ett dåligt kreditbetyg kan vara många. Ibland kan det finnas andra utvägar som egentligen passar bättre än ett lån när man har hamnat i en ekonomisk knipa, men andra gånger är det ett bra alternativ. För att hjälpa dig avgöra hur just din situation ser ut kommer vi här med några bra tips att tänka på innan du tar ett lån trots svag kreditvärdighet.

  • Hur ser din ekonomiska situation ut i nuläget – behöver du verkligen ta ett lån, och i så fall – kommer din ekonomi verkligen att klara av att göra avbetalningarna i tid? Om du är tveksam på någon av dessa frågor ber vi dig tänka efter en gång till.
  • Är din ekonomiska situation så pass komplicerad att du har ett ärende hos Kronofogden kan det vara läge att ansöka om en så kallad skuldsanering som tillåter dig att komma på fötter igen. Om det inte har gått så långt men du känner att du har hamnat i en negativ finansiell spiral kan du istället ta del av din kommuns ekonomiska rådgivning, som är en tjänst som är helt gratis.
  • Kanske har du någon typ av tillgångar du kan sälja för att få pengarna du behöver istället för att ta ett lån? Det kan handla om allt ifrån en bil som sällan används till elektronisk utrustning eller möbler. Ofta samlar vi på oss betydligt fler saker än vi har användning för, och om vi istället säljer dem på t.ex. Blocket kan det ge oss en fin slant i fickan.
  • Ifall ett lån är den bästa utvägen kan det vara en bra idé att skaffa dig en medsökande som har bra kreditvärdighet och kan hjälpa dig att få bättre lånevillkor. Kanske är lånet du behöver till ett gemensamt projekt med din partner? I så fall kan ni ansöka om det tillsammans.
  • Har du kanske en familjemedlem eller god vän med bra ekonomi? Då kan du kanske be den personen att låna dig pengarna du behöver, och på så sätt spara alla extra utgifter det innebär att ta ett lån från en bank. Med lite tur kanske du inte ens behöver betala ränta, eller åtminstone en lägre räntesats än vad bankerna erbjuder dig. Se dock till att hålla överenskommelsen för att undvika framtida personliga konflikter.
  • Om ett lån hos någon traditionell långivare är vad som gäller bör du göra en realistisk budget innan du ansöker. Ett lån ska vara till för att hjälpa dig i en viss situation, inte för att skapa framtida problem. Var noga med löptiden, det kan vara värt att betala lite extra i ränta för att få ett mindre månadsbelopp.
  • Jämför alltid olika långivare innan du bestämmer dig för att få bästa möjliga villkor, det kan skilja mycket i både räntesatser och extra avgifter. Var extra uppmärksam på den effektiva räntan, som berättar om lånets totala kostnad. Använd dig helst av en jämförelsesajt eller låneförmedlare för att bara använda dig av en enda kreditupplysning.
  • Om du har möjlighet kan det vara värt att vänta lite med att be om ett lån för att under tiden kunna förbättra din kreditvärdighet och på så vis komma billigare undan och/eller öka dina chanser att bli beviljad ett lån, mer tips om detta följer nedan.

Tips för att förbättra din kreditvärdighet

Om du inte behöver pengarna omedelbart kan det löna sig att vänta lite och under tiden passa på att förbättra din kreditvärdighet så mycket du kan. Ju bättre kreditvärdighet desto bättre räntesats kommer du att bli erbjuden, och det kan med andra ord handla om ganska mycket pengar om det är ett lite större lån du vill ansöka om.

  • Samla dyra lån och små krediter
    Samla alla dina lån och krediter på samma ställe i ett så kallat samlingslån, det är bättre för din kreditvärdighet att ha ett större lån än flera mindre. Det gör dessutom att du kommer att få lägre ränta och mindre avgifter och därmed kan sänka dina fasta utgifter. De flesta banker erbjuder den här servicen för att hjälpa sina kunder att stärka sin ekonomi.
  • Sköt dina nuvarande avbetalningar
    Prioritera att alltid betala alla dina räkningar i tid. På så vis slipper du onödiga påminnelse- och straffavgifter, men framför allt kommer du att ha en god kreditvärdighet den dagen du behöver låna pengar och kommer därmed att slippa betala höga räntekostnader som du annars hade kunnat undvika.
  • Säg upp outnyttjad kredit
    Om du sitter på outnyttjade krediter eller kreditkort är det bästa du kan göra att säga upp dem. Outnyttjad kredit ses nämligen som en risk – du kan ju utnyttja den här krediten efter att ha blivit beviljad ett lån och därmed skuldsätta dig ytterligare.
  • Ha is i magen medan betalningsanmärkningarna är aktiva
    Vänta med att ansöka om ett lån tills dess att eventuella betalningsanmärkningar har försvunnit. En betalningsanmärkning är aktiv under 3 års tid för en privatperson, och många långivare kommer inte att bevilja din ansökan under denna period. Även om det inte är omöjligt att få ett lån med en aktiv betalningsanmärkning kommer du att ha betydligt fler långivare att välja mellan med bättre villkor om du väntar.
  • Ta hjälp av en låneförmedlare
    Använd dig av en låneförmedlare när du funderar på att låna pengar. De kan nämligen jämföra en mängd olika långivare åt dig för att se till att du alltid får de bästa villkoren, och dessutom görs allt genom en enda kreditupplysning. När du själv kontaktar olika långivare för att jämföra lån kommer var och en av dem att göra en kreditupplysning på dig, vilket skadar din framtida kreditvärdighet.
  • Låt tidigare ansökningar avskrivas
    Om det nu skulle vara så att du redan har flera låneansökningar och kreditupplysningar gjorda, bör du vänta tills de har blivit lite äldre. Det kommer att vara väldigt svårt att bli beviljad ett lån om du har mer än 10 kreditupplysningar i ditt namn, och ingen av dem bör vara gjord inom de senaste 30 dagarna.
  • Minska dina fasta utgifter
    Detta kan vara lättare sagt än gjort, men det är inte omöjligt. Kanske skulle du kunna flytta till ett billigare boende och se över utgifter som elavtal eller försäkringar i jakt på billigare alternativ.
  • Öka dina inkomster
    Det kan vara värt att be chefen om en löneförhöjning om du anser att du har gjort dig förtjänt av den, och andra alternativ är att skaffa ett extrajobb eller jobba lite övertid om chansen bjuds.

Så räknas din kreditvärdighet ut

Vid det här laget kanske du har blivit nyfiken på hur kreditupplysningsföretagen beräknar din kreditvärdighet, eller kreditscore som det också kan kallas.

Man använder sig av de faktorer vi nämnde tidigare: din inkomst, kredithistorik, dina tillgångar (fastigheter, kapital), eventuella betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden, hur många kreditupplysningar som gjorts på dig under den senaste tiden, etc. Med denna information som bas görs en prognos där risken för att du ska få problem med att fullfölja dina betalningar inom de närmaste 12 månaderna bedöms genom en procentsats där 0 är den minsta möjliga risken.

För UC bedöms alla med en riskbedömning över 8,05 % som en mycket hög risk för långivaren. Att vara en låntagare med hög risk innebär inte automatiskt att man kommer att få ett avslag på sin ansökan, men var beredd på att långivaren kommer att kompensera risken med dyrare villkor för lånet.

Sammanfattning om lån med svag kreditvärdighet

Vid en låneansökan, oavsett om den görs via en bank eller annan långivare, kommer det alltid att begäras en kreditupplysning. Detta skyddar både oss från att överbelåna oss och långivaren från kreditrisk. Vid kreditupplysningen bedöms vår kreditvärdighet, och om vi har en ostabil ekonomi eller problem med tidigare krediter resulterar det i en svag kreditvärdighet, vilket kan försvåra möjligheten att få ett lån.

När man har en svag kreditvärdighet är det svårt, men inte omöjligt, att bli beviljad ett lån. Det finns vissa minimikrav att uppfylla och summan du kan låna blir begränsad, men det är ändå möjligt. Dock finns det flera saker att överväga innan beslutet att ansöka om ett lån tas.

Det viktigaste att tänka på är om du verkligen behöver ansöka om ett lån. Kanske finns det andra möjligheter att lösa problemet. Har du tillgångar du kan sälja? Kan du ha en medsökande eller låna av en vän eller släkting istället för en bank? Prioriteringen måste vara att kunna betala tillbaka lånet för att undvika framtida ekonomiska problem.

Ett lån med svag kreditvärdighet innebär dyrare lånevillkor för att kompensera långivarens risk. Därför är det viktigt att jämföra olika långivare och deras villkor för att inte betala mer än nödvändigt. Använd gärna en låneförmedlare för att få många olika erbjudanden genom en enda kreditupplysning, eftersom många kreditupplysningar kan försämra din kreditvärdighet.

För att förbättra vår kreditvärdighet kan vi göra flera saker. Att satsa på samlingslån om vi har många krediter, säga upp oanvända krediter, se till att betalningar alltid görs i tid och öka avståndet mellan inkomster och utgifter är bra exempel på åtgärder som kan förbättra vårt kreditscore.

Det finns flera sätt att undersöka din kreditvärdighet. Alla vanliga företag som tillhandahåller kreditupplysningar ger möjligheten att begära dessa uppgifter.

Frågor och svar om lån med låg kreditvärdighet

Vad innebär det att ha svag kreditvärdighet?

Det är ett mått som långivarna använder för att bedöma risken att du inte kommer att betala tillbaka ett lån i tid. En viktig faktor i bedömningen är hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad när alla dina fasta utgifter är betalda. Även din kredithistorik har stor betydelse, det vill säga hur du har skött tidigare lån och krediter du har fått beviljade.

Finns det något jag kan göra för att förbättra min kreditvärdighet?

Ja, det finns det absolut! Om du har flera tidigare lån och krediter kan du samla dem i ett enda samlingslån. Du kan säga upp oanvända krediter och vänta med att ansöka om ett lån tills eventuella kreditupplysningar och betalningsanmärkningar har försvunnit ur registren, för att nämna några exempel.

Hur mycket kan jag låna med ett lågt kreditbetyg?

Det finns inget enhetligt svar på detta, eftersom det beror på varje långivare. Som en generell fingervisning är det inte troligt att du kommer att bli beviljad summor över 100 000 kronor, och om du väljer ett lån utan UC ligger lånetaket oftast på 50 000 kronor.

Hur lång tid ligger en betalningsanmärkning kvar?

Hos en privatperson ligger en betalningsanmärkning kvar i tre år efter att den registrerats. Om du har en betalningsanmärkning som snart kommer att försvinna kan det vara en bra idé att vänta med att ansöka om ett lån tills den är borta, för att få bättre lånevillkor.

Kan jag ta reda på min kreditvärdighet utan att ansöka om ett lån?

Ja, det kan du. Alla de stora kreditupplysningsföretagen – UC, Creditsafe och Bisnode – har alternativ för att ta reda på din kreditvärdighet, antingen gratis eller för en mindre avgift.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.