Akutlån

Foto av författare

Långivare med snabb utbetalning

Snabb utbetalning
Saldo logga
4.5 out of 5.0 stars
  • Kontokredit upp till 20 000 kr
  • Utbetalning på 5 min
  • Låna utan UC

Lånebelopp

5 000 – 20 000 kr

Lånets löptid

2 – 25 mån

Ränta

19,5 – 39,5 %

Direktutbetalning

18 år eller äldre

Utbetalning 24/7
Ferratum logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Creditsafe används)
  • Snabbt besked & utbetalning
  • Godkänner betalningsanmärkningar

Lånebelopp

1 000 – 40 000 kr

Lånets löptid

4 – 46 mån

Ränta

44,00 %

Direktutbetalning

Ja

Jämför 10 snabblån direkt
Klara Lån logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Utan UC upp till 30 000 SEK
  • Snabb utbetalning
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Sök och välj lånet med bäst villkor

Lånebelopp

2 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

1 – 8 år

Ränta

6,84 – 39,5 %

Direktutbetalning

Ja, vissa långivare

Bra räntenivå
Northmill logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Kontokredit med lägsta räntan
  • Ränta från 7,9 %
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Höga uttagsavgifter

Lånebelopp

1 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

5 – 72 mån

Ränta

7,9 – 25,9 %

Direktutbetalning

Ja

Låna räntefritt
Lumify logga
3.0 out of 5.0 stars
  • Direkt utbetalning 24/7
  • Lån utan UC
  • Räntefritt för nya kunder

Lånebelopp

2 000 – 70 000 kr

Lånets löptid

30 – 365 dagar

Ränta

42.5 %

Direktutbetalning

Ja

Kampanjerbjudande
Credifi logga
3.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (Creditsafe används)
  • Utbetalningar 24/7
  • Flexibel kontokredit

Lånebelopp

2 000 – 50 000 kr

Lånets löptid

30 – 365 dagar

Ränta

43.5 %

Direktutbetalning

Ja

4,7/5 hos Trustpilot
Smspengar logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC
  • Smidig kontokredit
  • Utbetalningar 24/7

Lånebelopp

1 000 – 30 000 kr

Lånets löptid

1 – 12 månader

Ränta

42.5 %

Direktutbetalning

Ja

Låna med betalningsanmärkning
Mobillån logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Ingen UC (använder Bisnode)
  • Direkt utbetalning
  • Kontokredit

Lånebelopp

1 000 – 30 000 kr

Lånets löptid

1 – 72 månader

Ränta

39 %

Direktutbetalning

Ja

Bästa lånet just nu ifall det är akut

Det bästa akutlånet just nu är Ferratum som erbjuder en kontokredit utan UC på summor mellan 1,000 – 45,000 SEK. Ferratum erbjuder snabbt svar på din ansökan och en snabb utbetalning.

När kan det vara passande med akutlån?

Det främsta syftet med akutlån är att pengarna kan utbetalas närhelst på dygnet, oavsett vilken dag i veckan man befinner sig i. Därmed är denna lånetyp passande om man hamnar i en så stor akut situation att man behöver pengarna direkt. Akutlån lämpar sig för situationer då man behöver pengarna direkt, för att lösa den situation man har hamnat i.

Däremot finns det en del att tänka på innan man ansöker om akutlån. Om du behöver pengarna nu på direkten, så behöver du först försäkra dig om att du har samma bank som långivaren. Om inte så är fallet, kan dina pengarna inte överföras direkt. Då kommer du inte få tillgång till pengarna förrän nästkommande bankdag.

Om du till exempel ansöker om ett akutlån under en fredag kväll och ni inte har samma bank kommer du inte kunna använda pengarna förrän på måndagen. Men om ni har samma bank, så får du direkt tillgång till dem. Med andra ord har du pengarna några enstaka minuter efter att lånet har blivit beviljat.

Fördelar och nackdelar

Kontrollera alla villkor med lånet, för att vara säker på att du inte blir överraskad med högre kostnader än du förväntade dig. Akutlån ska även många gånger betalas tillbaka på kort tid.

Akutlån kan ofta vara enkla att få beviljade och det finns möjlighet med att få pengarna överförda till ens privata bankkonto direkt efter att lånet är underskrivet. Oftast används ett annat kreditupplysningsbolag än UC och det finns goda möjligheter till att få lånet trots att man har haft betalningsanmärkningar.

Akutlån är snabblån med direkt utbetalning som många gånger ger dig höga räntor och dyra uppläggningsavgifter. Så det är viktigt att man är säker på att man har kontrollerat alla kostnader ordentligt och vad lånet kommer att kosta en. Uttagsavgifter kan förekomma med akutlån, bland annat för att de ska kunna utbetala pengar dygnet runt, alla dagar om året.

Så ansöker du om ett akutlån

När du ska ansöka om ett akutlån, så är det en god idé för dig att använda dig av en de låneförmedlare som finns inom området. Genom att använda dig av en seriös jämförelsesajt kan du få flera goda råd om vem du ska välja och varför. Vilket om är det bästa alternativet beror på din specifika situation. Till exempel hur mycket vill du låna och hur ser din ekonomi ut i dagsläget.

Det är viktigt att jämföra alla kostnader som kommer med ditt akutlån, men om du tänker ansöka om ett akutlån så behöver du ju tillgång till pengarna direkt. Därmed är det även viktigt att du försäkrar dig om att du har samma bank som den specifika långivaren. Annars kan du endast få tillgång till pengarna på bankdagar.

När du är säker på att du uppfyller alla krav och att du ansöker om pengar som du har råd med att betala tillbaka, så fyller du enkelt i en ansökan online. Välj en långivare med samma bank för snabb utbetalning och fyll i uppgifter som önskat belopp att låna, lånets löptid och dina personliga uppgifter. Sedan avslutar du ansökan med att verifiera med ditt BankID.

Oftast en väldigt snabb process

Innan du får svar på din ansökan så kommer det göras en kreditupplysning, för att se hur kreditvärdighet du är. Ju bättre värde har, desto större chans för att du får ett akutlån med bra ränta. Slutligen får du hem svaret på din ansökan via den e-mail som du angav.

Sen är det upp till dig om du accepterar de villkor som följer med lånet. Var noga med att din privata budget håller för alla kostnader. Med akutlån kan det gå väldigt snabbt att få svar, då det är meningen att låntagarna ska få akut tillgång till pengarna. Däremot beror detta också på hur det ser ut med din inkomst, krediter och lån samt om det finns betalningsanmärkningar.

Akutlån utan UC

Kreditupplysningar måste alltid göras för de som ansöker om ett lån och med akutlån använder merparten långivare andra företag än UC. Vanligen Creditsafe, Bisnode eller Safenode. Fördelen för låntagare med detta är att ens kreditvärdighet inte påverkas som när UC används.

När det görs en kreditupplysning med UC så är uppgifterna tillgängliga för alla, men när det görs via andra bolag så är de endast synliga för det specifika kreditupplysningsföretaget. Därmed blir kreditvärdigheten inte påverkad vid lån utan uc för när man till exempel önskar ansöka om lån med större belopp.

Vilka krav gäller för akutlån?

Alla lån är speciellt framtagna för olika situationer och ibland kan flera olika lån vara passande för en. Först och främst behöver man kontrollera vilka villkor som gäller, så man är säker på att man kan uppfylla dessa. Varje långivare kan ha sina egna unika krav, till exempel att det skiljer i hur hög gränsen är för minimilön eller lägsta ålder för att ansöka om lånet.

Några grundkrav som finns med akutlån:

 • Alla typer av lån har en lägsta åldersgräns på 18 år
 • Din folkbokföring ska vara i Sverige
 • Du ska ha ett svenskt bankkonto och ett svenskt BankID
 • Deklarerad inkomst, men inga krav på en anställning
 • Betalningsanmärkningarna får inte vara nyare än sex månader tillbaka
 • Ingen aktiv skuld hos Kronofogden

Kan man ta ett akutlån med betalningsanmärkning?

När det kommer till lån med betalningsanmärkning så går ofta långivarna efter din aktuella återbetalningsförmåga och kreditvärdighet. Det är alltså fullt möjligt att ta ett akutlån med betalningsanmärkning förutsatt att du idag har en stabil inkomst och ingen aktiv skuld hos kronofogden. För lån trots kronofogden är det istället pantlån och omstartslån som gäller.

Hur mycket kan du låna med akutlån?

Hur stort belopp du kan låna och till vilken ränta beror på vilken långivare du bestämmer dig för och hur din kreditvärdighet ser ut. Om du exempelvis inte har några betalningsanmärkningar och du har en bra stabil ekonomi, är det större chans att villkoren blir bättre för dig.

Den effektiva räntan kan skilja stort mellan långivarna, med den maximala årsräntan mellan 29,95% och upp till 69,3%. Sen tillkommer uppläggningsavgifter och aviavgifter. Därav är det en klar fördel om du använder dig av en låneförmedlare som hjälper dig på ett smidigt sätt med ansökan och att sen kunna jämföra anbuden.

Olika exempel på lån och kostnader

LångivareLånebeloppLöptidEffektiv ränta
Ferratum1,000 – 40,000 SEK4 – 46 månader51,84 %
Lumify2,000 – 70,000 SEK30 – 365 dagar12,87 – 236,5 %
Klara Lån2,000 – 150,000 SEK1 – 120 månader8,57 – 289 %
Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.