Företagslån utan UC

Foto av författare

Jämför företagslån

30 banker och långivare
Krea (företagslån) logga

5.0 out of 5.0 stars
  • 8 förslag på lån inom 24h
  • Företagslån, fastighetslån & factoring
  • Endast 1 UC
  • Svar från alla banker inom 2 bankdagar

Lånebelopp

10 000 – 30 000 000 kr

Lånets löptid

1 mån – 5 år

Ränta

Individuellt

Utbetalning

2 – 5 bankdagar

Endast AB
Corpia (företagslån) logga

3.5 out of 5.0 stars
  • Lån enbart till aktiebolag
  • Passar för små- och medelstora företag
  • Inget krav på full personlig borgen
  • låneansökan behandlas inom 2 bankdagar

Lånebelopp

500 000 – 10 000 000 kr

Lånets löptid

1 mån – 60 mån

Ränta

8 – 12 %

Utbetalning

2 – 5 bankdagar

Jämför 19 långivare
Lendo (företagslån) logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför 19 stycken långivare
  • Ansökan är kostnadsfri
  • Endast en UC
  • Ansökan är inte bindande

Lånebelopp

50 000 – 5 000 000 kr

Lånets löptid

6 mån – 5 år

Ränta

Individuellt

Utbetalning

Inom ett par dagar efter godkänd ansökan

Företagslån utan UC
Approva (företagslån) logga

3.0 out of 5.0 stars
  • Borgensman måste finnas
  • Kreditupplysning via Bisnode
  • Allt sker digitalt
  • Utbetalning kan ske samma dag

Lånebelopp

30 000 – 300 000 kr

Lånets löptid

2 – 18 mån

Ränta

Från 2 %

Utbetalning

0 – 1 bankdagar

Bra betyg på Trustpilot
CapitalBox (företagslån) logga

4.5 out of 5.0 stars
  • Företagslån eller företagskredit
  • Refinansieringslån
  • Företagslån utan krav på säkerhet
  • Stort fokus på småföretagare

Lånebelopp

20 000 – 3 500 000 kr

Lånets löptid

1 mån – 4 år

Ränta

Individuellt

Utbetalning

0 – 2 bankdagar

Vad är ett företagslån utan UC?

Företagslån riktar sig till de som har ett företag registrerat i sitt namn och lånet är i syfte att öka kassaflödet. Vilket kan handla om att man behöver ekonomiskt stöd för att fullfölja ett projekt, som i sin tur ger vinst till företaget. Företagslån utan uc innebär att det har använts en annan kreditgivare än just Upplysningscentralen.

Enligt lag måste låntagare alltid gå igenom en kreditupplysning innan denne kan bli beviljad ett lån. Däremot får företagen använda sig av andra kreditupplysningsföretag än UC och två av de vanligaste man ser användas är Bisnode och Creditsafe när man ansöker om ett företagslån utan uc. 

Företagslån utan uc kan ofta tas när det kommer till företagslån till småföretag.

Hur tar man ett företagslån utan en kreditupplysning från UC?

Rekommenderat är att inte välja första bästa, utan istället börja med att jämföra olika långivare som finns på marknaden för företag. Genom detta kan man som företagare ha större chans till att få lägre ränta och ett lån med bättre villkor. Långivare erbjuder olika maximala belopp för utlåning och med olika ränta. 

När du jämför företagslån via en låneförmedlare på nätet, så behöver du enbart fylla i en ansökan som sedan sänds ut till flera långivare. Dessutom kommer det endast göras en kreditupplysning för ditt företag, som når ut till alla långivare som kommer att finnas med i jämförelsen. 

Vanligen inkommer svar till företaget inom ett dygn och sen kan man lugnt gå igenom de förslag man har fått. Man är inte bunden att acceptera något av förslagen, men om man hittar ett som man vill acceptera så kontaktar man denna långivare direkt för att acceptera deras låneanbud.

Varför ska man ta ett företagslån utan UC ?

Fördelarna för ett företag att ansöka om lån hos en långivare, som inte använder sig av uc är flera. Andra kreditupplysningsföretag använder sig inte av företags information på samma sätt som uc gör. När en kreditupplysning tas fram, så sammanfattas all information och placeras sedan i en specifik prognosgrupp. 

Andra kreditupplysningsföretag jobbar också med prognosgrupper, men inte exakt likadant som uc. Det handlar om vilken information de tar med och hur de analyserar informationen. Hos uc jobbar man med riskgrupp 1-5, medan andra kreditupplysningsföretag kan ha både färre och fler grupper samt med annan benämning och betydelse.

Hos uc registreras kreditupplysningar i tolv månader och dessa upplysningar är synliga för alla långivare på marknaden. Ju fler upplysningar som finns registrerade i ens eget eller företagets namn, desto sämre kreditvärdighet och därmed svårare med att få lån beviljade.

Andra kreditupplysningsföretag, exempelvis Creditsafe och Bisnode, delar däremot inte med sig av sin information. Så när man väljer att ansöka om lån utan uc, så kommer ens kreditupplysning inte vara synliga för andra långivare. Därmed blir det lättare att få lån beviljade om man inte använder sig av uc och man kan även ha större chanser till att få lägre ränta.

Fördelar

 • Man riskerar inte att ens kreditvärdighet ska påverkas, då ansökan om lån via andra företag än uc inte är synlig för andra långivare på marknaden. Vilket är en fördel då man kanske vill ansöka om större lån längre fram i tiden.
 • Andra kreditupplysningsföretag sammanfattar informationen om låntagaren på annat sätt än vad uc gör. Till exempel att även om företaget har skulder sedan tidigare, så tolkas inte detta direkt som ett hinder. De tittar även på många andra faktorer.
 • Ofta lättare att bli beviljad lån från långivare som inte använder sig av uc och ofta behöver man inte vänta mer än ett dygn innan man har svar på om man är beviljad ett lån.
 • Man kan enkelt ansöka om lånen via ett formulär på långivarens hemsida.

Nackdelar

 • På lånemarknaden finns det ett större utbud av långivare som använder sig av uc, så man kan bli mer begränsad om man enbart tittar på de som inte använder sig av uc.
 • Långivare som inte använder sig av uc har större benägenhet att låna ut pengar till företag som redan har skulder, vilket kan göra det lättare för företag att binda upp sig på fler skulder. Även om lånet kan vara av nöd för ett specifikt projekt eller annat som kan gynna företaget, så kan det sluta med att företaget får stora problem med att betala tillbaka alla sina skulder.

Krav för att låna till företag utan uc

Kraven kan variera, beroende på långivaren och hur stabil ekonomi företaget har. De krav man vanligen ser är:

 • Hur länge företaget har varit verksamt. En del långivare har som krav att ett företag ska ha varit verksamt i sex eller upp till tolv månader.
 • Ett minimikrav på företagets omsättning och denna siffra kan variera.
 • Kan hända att det krävs en personlig borgen, som ska utgöra säkerhet för lånet.
 • Några långivare kräver att få mer detaljerad information om deras ekonomi och kanske få titta på företagets redovisning.
 • Några långivare eller företagslån utan uc riktar sig till en specifik företagsform. 

Alternativa kreditupplysningsbolag 

Kreditupplysning måste alltid göras på de personer eller företag som önskar låna pengar. Det har ingen betydelse vilken typ av lån det gäller eller vem man väljer låna pengar av. Upplysningscentralen har funnits på marknaden i över 40 år och är ännu det största företaget inom sin bransch, men det finns flera andra företag som konkurrerar om marknaden. 

Alla jobbar däremot inte exakt som uc, som kan vara en stor fördel för många företag. Till exempel att uc är det företag som inkluderar som mest information i sina kreditupplysningar, vilket kan göra det svårare att få ett lån beviljat. 

Företagslån med Creditsafe

Långivare som använder sig av Creditsafe gynnar alla företag, vare sig de är nystartade eller har varit verksamma en längre tid. Inte heller är skillnad på om det gäller små eller medelstora företag. Upplysningar via Creditsafe är inte synligt för andra långivare och därmed riskeras inte deras kreditvärdighet att påverkas negativt om du tar ett lån med Creditsafe.

För nystartade företag är det extra viktigt att inte dra på sig en dålig kreditvärdighet, då man just i nystarten ofta är i behov av att teckna olika avtal. Till exempel hyresavtal och abonnemang för telefon och internet. I takt med att företaget växer kan det uppkomma behov om att låna större summa pengar, för att fortsätta att växa.

Företagslån med Bisnode

Bisnode jobbar med många företag, oavsett storlek, och de arbetar självständigt med hänsyn till att deras upplysningar inte hamnar i registret på uc och deras upplysningar är inte synliga för andra som inte använder sig av Bisnode.

När man behöver ansöka om större lån från en bank, så är det en fördel att ens kreditupplysningar från exempelvis Bisnode inte syns hos bankerna. Då bankerna kan anse att du inte är tillräckligt ansvarig med din ekonomi, om du har samlat på dig många kreditupplysningar. Läs mer om lån med Bisnode.

Sammanfattning

Att ansöka om företagslån utan uc är relativt enkelt via långivarens hemsida och innan man har hittat sin långivare, så kan man även enkelt söka sig fram till det bästa alternativet via låneförmedlare på internet. Man kan jämföra räntor och villkor från flera långivare, enbart genom att fylla i ett formulär och det kommer enbart att sökas en kreditupplysning.

Fördelen med att inte använda sig av uc är att ens kreditupplysning inte är synlig för långivare som inte använder sig av samma kreditupplysnings givare. På det viset kan ett företag lättare ansöka om lån som ska hjälpa företagets goda utveckling, utan att företagets kreditvärdighet blir sämre. Bisnode och Creditsafe är de två vanligaste aktörerna, förutom uc, som jobbar med upplysningar om företag. De har många likheter, bland annat att deras uppgifter inte visas för alla andra företag och långivare.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.