Omstartslån

Foto av författare

Jämför omstartslån

Bra räntenivå
Nstart logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Accepterar sämre kreditvärdighet
  • Kronofogden behöver inte vara ett hinder
  • Okej med betalningsanmärkning

Lånebelopp

30 000 – 500 000 kr

Lånets löptid

2 – 15 år

Ränta

11,15 – 22,65 %

Direktutbetalning

Nej

Både privatlån & snabblån
Lendo logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför upp till 40 olika långivare
  • Få svar inom ett par minuter
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Gratis att ansöka

Lånebelopp

10 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 15 år

Ränta

3,25 – 32,49 %

Direktutbetalning

Nej

Samla dyra lån & krediter
Sambla logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför fler än 40 olika långivare
  • Samla lån och krediter
  • Besked på ansökan samma dag
  • Över 390 000 nöjda kunder

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

3,06 – 29,99 %

Direktutbetalning

Nej

Varför behöver man ett omstartslån?

Precis som det låter så är ett omstartslån en chans för många att börja om och få kontroll på sin ekonomi igen. Om du har många lån och skulder hos olika långivare så brukar också räntorna vara olika och vissa räntor kan vara orimligt höga. För ett hushåll kan det påverka hela levnadssituationen och det kan gå så långt att man har svårt att göra sina avbetalningar i tid. Det blir ofta väldigt dyrt att skjuta på sina avbetalningar och det brukar bli en ond cirkel till slut. 

Man kan få ett omstartslån med eller utan säkerhet. Om man tar ett omstartslån med säkerhet så betyder det att man lämnar något som en garanti för lånet. Det kan vara till exempel en bostad, en bil eller ett fritidshus. För att få en så låg ränta som möjligt är det ett lån med säkerhet som är bäst att ta. Långivarna kan ofta erbjuda lägre ränta om de vet att låntagaren har andra tillgångar om de inte skulle betala tillbaka sin skuld. 

Med ett omstartslån kan du många gånger välja själv vad du vill använda pengarna till. En del långivare ställer dock krav på hur du får använda pengarna.

Omstartslån

Omstartslån för att lösa dyra lån och krediter

Tanken med ett omstartslån är att du ska kunna betala av ditt skulsaldo hos kronofogden eller skulder som har gått till inkasso. Vid ett omstartslån så får du alltså chansen att samla lån till ett lån med eller utan säkerhet. De flesta omstartslån kräver någon form av säkerhet eller medsökande. Om du inte har någon medsökande så måste du ha någon säkerhet på lånet, exempelvis en bostad.

Hur ansöker man om ett omstartslån?

Att ansöka om ett omstartslån är inte krångligare än att ansöka om andra lån. Det skiljer sig åt hos de olika långivarna hur proceduren för en låneansökan går till men ofta är grunden densamma. Man väljer det lånebelopp som man behöver för att kunna lösa in sina små lån och skulder, sen väljer man återbetalningstid och till sist signerar man oftast med BankID. 

Efter ansökan sker det, som det alltid gör, en kreditprövning. Den är långivarna skyldig att göra enligt lag, inga lån får utfärdas utan en kreditprövning. Dock så kan man välja en annan kreditupplysning än UC om man vill undvika att kreditupplysningen sker just där. Dock måste man undersöka vilka långivare som använder andra aktörer, då de flesta använder sig av UC eftersom de gör en mer grundlig kreditprövning.

Vem kan få ett omstartslån?

Ur ett låneperspektiv så räknas ett omstartslån många gånger som ett privatlån eller blancolån, alltså ett lån utan krav på säkerhet. De flesta som önskar ett omstartslån blir också i de flesta fall godkända. Även om inte lånet kräver någon säkerhet många gånger kan man såklart använda sig av sin bostad som säkerhet ändå. 

Det är ofta fördelaktigt att göra det då räntan blir lägre om man lämnar någon form av säkerhet. Blir räntan lägre så blir ju också månadskostnaden lägre vilket är det många strävar efter med ett omstartslån. Många vill också inkludera sitt bostadslån i omstartslånet.

Krav och villkor för ett omstartslån

De finns många olika långivare som erbjuder omstartslån och de har olika krav på låntagaren för att lånet ska godkännas. Dock finns det en del generella delar som gäller hos de flesta långivare:

 • Du måste vara svensk medborgare för att få upprätta ett omstartslån. Du behöver också ha ett svenskt bankkonto. Detta gäller visserligen alla typer av lån.
 • De flesta långivare som erbjuder omstartslån brukar vara ganska hårda med att du måste ha en fast taxerad inkomst för att lånet ska godkännas. Den summan du tjänar ställs i relation till beloppet du vill låna och den måste vara tillräckligt hög för att du ska tänkas klara av att betala av lånet.
 • Betalningsanmärkningar behöver inte vara ett hinder för att få ett omstartslån.
 • Ett omstartslån beviljas även om du har lån sen innan, det är hela poängen med den här typen av lån.

Medsökande krävs ofta

Vid omstartslån så krävs ofta en medsökande för lånet, särskilt för den som har en skuld hos kronofogden. Det är viktigt att komma ihåg att den medsökande blir betalningskyldig ifall du som låntagare inte klarar av att betala tillbaka lånet. Banken har rätt att kräva in hela skulden från borgenären.

Det är därför viktigt att du har planerat noggrant med inkomster så att du klarar av att betala tillbaka lånet, annars kan den medsökande få stora skulder. Det är även viktigt att medsökande är införstådd med att han/hon kan komma att bli betalningskyldig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet.

Medsökande krävs i storts sett alltid vid ett omstartslån utan säkerhet.

Omstartslån med säkerhet

I en del fall så kan man ta ett omstartslån utan medsökande, då handlar det oftast om ett omstartslån med säkerhet. Ett omstartslån med säkerhet kan vara en egendom såsom en bostad, eller ett så kallat pantlån.

Pantlån

Vid ett pantlån så går det till som så att du pantsätter en värdefull egendom och får ut en summa pengar för det, hur stor summa pengar du får beror på hur värdefullt föremålet som du pantar är. För att sedan få tillbaka det föremål som du pantsatt så måste du betala tillbaka pengarna.

Vid ett pantlån krävs ingen kreditupplysning. Sefina Pantbank är ett bra exempel på ett pantlån som kan användas för att betala av skulder till kronofogden.

Omstartslån trots skulder

Om du har aktiva skulder så är det omstartslån som gäller då du inte blir beviljad ett snabblån om du har skulder. Nedan går vi igenom vad som gäller kring omstartslån om du har skulder och anmärkningar.

Omstartslån trots betalningsanmärkningar

Hela grundtanken med ett omstartslån är ju att låntagaren ska få en chans att börja om med sin ekonomiska situation. Det finns många långivare som absolut erbjuder omstartslån till människor som har betalningsanmärkningar  eller andra betalningssvårigheter. De långivare som trots betalningsanmärkningar erbjuder lån tar ofta ut en högre ränta, som en säkerhet ifall låntagaren inte skulle betala i tid. 

Det är väldigt viktigt att vara kreditvärdig för att få en så låg ränta som möjligt när man ansöker om lån. Ibland händer det dock saker som gör det svårt att bibehålla en hög kreditvärdighet och då kan det vara skönt att veta att det finns omstartslån. Det kan också vara bra att veta att dessa lån erbjuds även till de med ekonomiska svårigheter.

Om du är osäker på hur din kreditvärdighet ser ut kan du lätt kolla upp detta genom att ta en upplysning på dig själv. Det finns upplysningar man kan betala en mindre summa pengar för att ta del av och som inte påverkar din kreditvärdighet. Med hjälp av de här tjänsterna kan du många gånger även se när dina betalningsanmärkningar försvinner om du nu har några sådana.

Omstartslån trots kronofogden

Ett omstartslån är en typ av lån som är till för personer som har hamnat i djupa skulder. Det är möjligt att få ett omstartslån trots att du har skulder hos kronofogden. Omstartslån tas oftast med säkerhet och ett krav är att du har en fast inkomst. Om du behöver låna pengar med aktiv skuld hos kronofogden så kan ett omstartslån vara ett alternativ för att ta sig ur skulderna.

Omstartslån kronofogden flashback

Tips när man funderar på att ansöka ett omstartslån

Här är lite tips för dig som funderar på ett omstartslån:

 • Går man in tankarna om att söka om ett omstartslån så ska man inte vara rädd för att ansöka om ytterligare ett lån. Ett omstartslån är ett perfekt för lån för de som har många små lån som kostar mycket pengar i räntor och avgifter.
 • Låna bara så mycket pengar som krävs för att betala av dina andra lån. Lånar man mer pengar än man behöver finns det en stor risk att man får ett större lån än man hade tidigare som dessutom blir dyrare varje månad istället för billigare som var tanken från början.
 • Jämför långivare innan du bestämmer dig för vart du vill ansöka om ditt lån. Det är en förutsättning för att du ska få så bra ränta och så bra villkor som möjligt. Tycker man att det är krångligt att jämföra lån kan man ta hjälp av en låneförmedlare som hjälper till med detta.
 • När du ansöker om ditt omstartslån, ta då sikte på att det ska bli en omstart för dig och att din ekonomi ska få en chans att komma på fötter igen.

Kreditupplysning vid ett omstartslån

Om du tar ett omstartslån så behöver givetvis långivaren ta en kredituppkysning på dig. Det sker då genom UC, det är alltså inte möjligt att ta ett omstartslån utan uc. Om du vänder dig till Sefina Pantbank däremot så kan du bli beviljad ett lån utan kreditupplysning, dock så behöver du pantsätta en värdefull egendom.

Vilka aktörer finns för omstartslån?

Det finns massor av olika aktörer på marknaden som erbjuder omstartslån. Det som skiljer dem åt är vilka villkor de ställer på dig som låntagare samt vilka villkor de som långivare kan erbjuda dig. Här nämner vi några olika aktörer som kan erbjuda omstartslån:

Svea Bank

När du ansöker om omstartslån hos Svea Bank få du en personlig handläggare som hjälper dig att se över din ekonomiska situation och hitta den bästa lösningen för just dig. Till skillnad från många andra aktörer erbjuder Svea Bank hjälp för att lösa eventuella skulder som man kan ha hos Kronofogden. 

Här kan man få hjälp med ett lån även om man har betalningsanmärkningar och andra kostsamma små lån och skulder. När lånet är utbetalat till dig kan du fortfarande få rådgivning hos Svea Bank om du har funderingar eller andra frågor. 

Du behöver inte själv sitta med jobbet att betala av alla dina skulder när ditt omstartslån är godkänt. Svea Bank sköter det till dig och de tar kontakten med alla dina kreditgivare och löser skulderna åt dig. Efter det tar de fram en avbetalningsplan som passar din ekonomiska situation.

Nystart Finans

Hos Nystart Finans kan du ansöka om ett omstartslån eller skuldsaneringslån med hjälp av en personlig rådgivare. De erbjuder lån upp till 500.000 kronor utan någon säkerhet och du kan få hjälp här med lån trots skulder hos Kronofogden eller om du har betalningsanmärkningar sedan tidigare. 

Om du sköter dina lån och avbetalning och inte tar fler lån under tiden du har ett omstartslån hos Nystart Finans har du chans att sänka din ränta för varje år. Det är ett bra sätt att motivera folk att inte ta fler lån än man behöver. 

För rådgivning kring sitt lån kan man kontakta Nystart Finans genom att fylla i sina uppgifter på deras hemsida. Vill man hellre ha en personlig kontakt för att man känner sig tryggare med det kan man även ringa dem för rådgivning. 

Bluestep

Hos Bluestep har man möjlighet att få ett omstartslån  eller nystartslån genom att nyttja värdet i sin bostad.Om du upprättar ett lån med bostaden som säkerhet ställer Bluestep inga krav på att du måste ha en fast anställning. Betalningsanmärkningar är inte heller ett hinder då och de hjälper också till med att lösa skulder hos Kronofogden. 

För att kunna använda din bostad som säkerhet när du ansöker om ett omstartslån måste bostadens skulder vara mindre än 85% av bostadens värde. Andra krav som de ställer när du använder din bostad som säkerhet för ett lån är:

 • Bostaden måste ägas av dig som privatperson
 • Värdet på bostaden måste vara minst 300.000 kronor.
 • Bostaden får inte hyras ut i andra hand.
 • Det är inte tillåtet att bostaden används för kommersiella ändamål.

Vanliga frågor

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.