Omstartslån med och utan säkerhet

Foto av författare

Du som har gamla skulder och betalningsanmärkningar har säkert märkt att det kan vara svårt att låna pengar hos traditionella banker och långivare. Men det finns ett par långivare på den svenska marknaden som erbjuder omstartslån, även kallade nystartslån eller refinansieringslån. De långivare som erbjuder denna typ av lån har en högre beviljandegrad och fokuserar mer på din framtida betalningsförmåga istället för dina tidigare misstag.

Jämför omstartslån

Bra räntenivå
Nstart logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Accepterar sämre kreditvärdighet
  • Kronofogden behöver inte vara ett hinder
  • Okej med betalningsanmärkning

Lånebelopp

30 000 – 490 000 kr

Lånets löptid

5 – 20 år

Ränta

18,75 – 27,00 %

Direktutbetalning

Nej

Beviljar flest
Banky logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Accepterar skuld hos Kronofogden
  • Samma ränta till alla
  • Avgiftsfritt – du betalar bara ränta

Lånebelopp

20 000 – 150 000 kr

Lånets löptid

2 – 8 år

Ränta

29,50 %

Direktutbetalning

Nej

Både privatlån & snabblån
Lendo logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför upp till 40 olika långivare
  • Få svar inom ett par minuter
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Gratis att ansöka

Lånebelopp

10 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 15 år

Ränta

5,20 – 33,93 %

Direktutbetalning

Nej

Samla dyra lån & krediter
Sambla logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför fler än 40 olika långivare
  • Samla lån och krediter
  • Besked på ansökan samma dag
  • Över 390 000 nöjda kunder

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

5,20 – 33,99 %

Direktutbetalning

Nej

Varför behöver man ett omstartslån?

Precis som det låter är ett omstartslån en chans för många att börja om och få kontroll över sin ekonomi igen. Om du har många lån och skulder hos olika långivare brukar räntorna vara olika, och vissa räntor kan vara orimligt höga. För ett hushåll kan detta påverka hela levnadssituationen, och det kan gå så långt att man har svårt att göra sina avbetalningar i tid. Det blir ofta väldigt dyrt att skjuta upp avbetalningar, vilket kan leda till en ond cirkel.

Man kan få ett omstartslån med eller utan säkerhet. Om man tar ett omstartslån med säkerhet betyder det att man lämnar något som garanti för lånet, till exempel en bostad, en bil eller ett fritidshus. För att få en så låg ränta som möjligt är det bäst att ta ett lån med säkerhet. Långivare kan ofta erbjuda lägre ränta om de vet att låntagaren har andra tillgångar som säkerhet.

Med ett omstartslån kan du ofta själv välja vad du vill använda pengarna till, även om vissa långivare ställer krav på hur du får använda dem.

Omstartslån för att lösa dyra lån och krediter

Tanken med ett omstartslån är att du ska kunna betala av ditt skuldsaldo hos kronofogden eller skulder som har gått till inkasso. Vid ett omstartslån får du alltså chansen att samla dina lån till ett lån med eller utan säkerhet. De flesta omstartslån kräver någon form av säkerhet eller en medsökande. Om du inte har någon medsökande måste du ha någon säkerhet på lånet, exempelvis en bostad.

Hur ansöker man om ett omstartslån?

Att ansöka om ett omstartslån är inte krångligare än att ansöka om andra lån. Proceduren kan skilja sig åt mellan olika långivare, men grunden är ofta densamma. Du väljer det lånebelopp du behöver för att kunna lösa in dina små lån och skulder, väljer återbetalningstid och signerar oftast med BankID.

Efter ansökan sker det, som alltid, en kreditprövning. Långivarna är skyldiga att göra en sådan enligt lag, och inga lån får utfärdas utan kreditprövning. Du kan dock välja en annan kreditupplysning än UC om du vill undvika att kreditupplysningen sker just där. Det är dock viktigt att undersöka vilka långivare som använder andra aktörer, då de flesta använder sig av UC eftersom de gör en mer grundlig kreditprövning.

Vem kan få ett omstartslån?

Ur ett låneperspektiv räknas ett omstartslån många gånger som ett privatlån eller blancolån, alltså ett lån utan krav på säkerhet. De flesta som önskar ett omstartslån blir i de flesta fall godkända. Även om lånet inte kräver någon säkerhet kan man använda sin bostad som säkerhet.

Det är ofta fördelaktigt att göra det då räntan blir lägre om man lämnar någon form av säkerhet. Lägre ränta innebär också lägre månadskostnad, vilket är det många strävar efter med ett omstartslån. Många vill också inkludera sitt bostadslån i omstartslånet.

Krav och villkor för ett omstartslån

Det finns många olika långivare som erbjuder omstartslån och de har olika krav på låntagaren för att lånet ska godkännas. Dock finns det några generella krav som gäller hos de flesta långivare:

 • Du måste vara svensk medborgare för att kunna upprätta ett omstartslån. Du behöver också ha ett svenskt bankkonto. Detta gäller visserligen alla typer av lån.
 • De flesta långivare som erbjuder omstartslån brukar kräva att du har en fast taxerad inkomst för att lånet ska godkännas. Din inkomst ställs i relation till beloppet du vill låna och måste vara tillräckligt hög för att du ska kunna betala av lånet.
 • Betalningsanmärkningar behöver inte vara ett hinder för att få ett omstartslån.
 • Ett omstartslån beviljas även om du har lån sedan tidigare, vilket är hela poängen med denna typ av lån.

Medsökande krävs ofta

Vid omstartslån krävs ofta en medsökande, särskilt om du har en skuld hos kronofogden. Det är viktigt att komma ihåg att den medsökande blir betalningsskyldig om du som låntagare inte klarar av att betala tillbaka lånet. Banken har rätt att kräva in hela skulden från borgenären.

Det är därför viktigt att du har planerat noggrant med dina inkomster så att du klarar av att betala tillbaka lånet. Annars kan den medsökande få stora skulder. Det är även viktigt att den medsökande är införstådd med att han eller hon kan bli betalningsskyldig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet.

Medsökande krävs i stort sett alltid vid ett omstartslån utan säkerhet.

Omstartslån med säkerhet

I vissa fall kan man ta ett omstartslån utan medsökande, oftast handlar det då om ett omstartslån med säkerhet. Ett omstartslån med säkerhet kan innebära att man använder egendom som en bostad, eller ett så kallat pantlån, som säkerhet.

Pantlån

Vid ett pantlån pantsätter du en värdefull egendom och får en summa pengar för det, beroende på föremålets värde. För att sedan få tillbaka föremålet måste du betala tillbaka pengarna.

Vid ett pantlån krävs ingen kreditupplysning. Sefina Pantbank är ett exempel på ett pantlån som kan användas för att betala av skulder till kronofogden.

Omstartslån trots skulder

Om du har aktiva skulder är det omstartslån som gäller, då du inte blir beviljad ett snabblån om du har skulder. Nedan går vi igenom vad som gäller kring omstartslån om du har skulder och anmärkningar.

Omstartslån trots betalningsanmärkningar

Hela grundtanken med ett omstartslån är att låntagaren ska få en chans att börja om med sin ekonomiska situation. Det finns många långivare som erbjuder omstartslån till människor med betalningsanmärkningar eller andra betalningssvårigheter. De långivare som trots betalningsanmärkningar erbjuder lån tar ofta ut en högre ränta som en säkerhet om låntagaren inte skulle betala i tid.

Det är viktigt att vara kreditvärdig för att få så låg ränta som möjligt när man ansöker om lån. Ibland händer det dock saker som gör det svårt att bibehålla en hög kreditvärdighet, och då kan det vara skönt att veta att det finns omstartslån. Dessa lån erbjuds även till dem med ekonomiska svårigheter.

Om du är osäker på hur din kreditvärdighet ser ut kan du lätt kolla upp detta genom att ta en upplysning på dig själv. Det finns upplysningar man kan betala en mindre summa pengar för att ta del av, och som inte påverkar din kreditvärdighet. Med hjälp av dessa tjänster kan du ofta även se när dina betalningsanmärkningar försvinner, om du nu har några sådana.

Omstartslån trots kronofogden

Ett omstartslån är till för personer som har hamnat i djupa skulder. Det är möjligt att få ett omstartslån trots att du har skulder hos kronofogden. Omstartslån tas oftast med säkerhet och ett krav är att du har en fast inkomst. Om du behöver låna pengar med aktiv skuld hos kronofogden kan ett omstartslån vara ett alternativ för att ta sig ur skulderna.

Tips när man funderar på att ansöka om ett omstartslån

Här är några tips för dig som funderar på ett omstartslån:

 • Om du överväger att ansöka om ett omstartslån, var inte rädd för att ansöka om ytterligare ett lån. Ett omstartslån är perfekt för dem som har många små lån som kostar mycket pengar i räntor och avgifter.
 • Låna bara så mycket pengar som krävs för att betala av dina andra lån. Lånar du mer pengar än du behöver finns det en stor risk att du får ett större lån än tidigare, vilket kan bli dyrare varje månad istället för billigare.
 • Jämför långivare innan du bestämmer dig för var du vill ansöka om ditt lån. Detta är en förutsättning för att du ska få så bra ränta och villkor som möjligt. Om du tycker det är krångligt att jämföra lån kan du ta hjälp av en låneförmedlare som hjälper till med detta.
 • När du ansöker om ditt omstartslån, sikta på att det ska bli en omstart för dig och att din ekonomi ska få en chans att komma på fötter igen.

Kreditupplysning vid ett omstartslån

Om du tar ett omstartslån behöver långivaren ta en kreditupplysning på dig. Detta sker genom UC, det är alltså inte möjligt att ta ett omstartslån utan UC. Om du vänder dig till Sefina Pantbank kan du dock bli beviljad ett lån utan kreditupplysning, men då behöver du pantsätta en värdefull egendom.

Vilka aktörer finns för omstartslån?

Det finns många olika aktörer på marknaden som erbjuder omstartslån. Det som skiljer dem åt är vilka krav de ställer på dig som låntagare samt vilka villkor de som långivare kan erbjuda dig. Här nämner vi några olika aktörer som kan erbjuda omstartslån:

Svea Bank

När du ansöker om omstartslån hos Svea Bank får du en personlig handläggare som hjälper dig att se över din ekonomiska situation och hitta den bästa lösningen för just dig. Till skillnad från många andra aktörer erbjuder Svea Bank hjälp för att lösa eventuella skulder hos kronofogden.

Hos Svea Bank kan du få hjälp med ett lån även om du har betalningsanmärkningar och andra kostsamma små lån och skulder. När lånet är utbetalat till dig kan du fortfarande få rådgivning hos Svea Bank om du har funderingar eller frågor.

Du behöver inte själv betala av alla dina skulder när ditt omstartslån är godkänt. Svea Bank sköter det åt dig och tar kontakt med alla dina kreditgivare för att lösa skulderna. Därefter tar de fram en avbetalningsplan som passar din ekonomiska situation.

Nystart Finans

Hos Nystart Finans kan du ansöka om ett omstartslån eller skuldsaneringslån med hjälp av en personlig rådgivare. De erbjuder lån upp till 490 000 kronor utan någon säkerhet och du kan få hjälp trots skulder hos kronofogden eller betalningsanmärkningar.

Om du sköter dina lån och avbetalningar och inte tar fler lån under tiden du har ett omstartslån hos Nystart Finans, har du chans att sänka din ränta varje år. Detta motiverar folk att inte ta fler lån än nödvändigt.

För rådgivning kring sitt lån kan man kontakta Nystart Finans genom att fylla i sina uppgifter på deras hemsida. Om man känner sig tryggare med personlig kontakt kan man även ringa dem för rådgivning.

Bluestep

Hos Bluestep har du möjlighet att få ett omstartslån eller nystartslån genom att nyttja värdet i din bostad. Om du upprättar ett lån med bostaden som säkerhet ställer Bluestep inga krav på att du måste ha en fast anställning. Betalningsanmärkningar är inte heller ett hinder, och de hjälper också till med att lösa skulder hos kronofogden.

För att kunna använda din bostad som säkerhet när du ansöker om ett omstartslån måste bostadens skulder vara mindre än 85% av bostadens värde. Andra krav de ställer när du använder din bostad som säkerhet för ett lån är:

 • Bostaden måste ägas av dig som privatperson.
 • Värdet på bostaden måste vara minst 300 000 kronor.
 • Bostaden får inte hyras ut i andra hand.
 • Bostaden får inte användas för kommersiella ändamål.

Vanliga frågor

Kan jag ansöka om ett omstartslån med betalningsanmärkning?

Ja, omstartslån erbjuds till personer som har haft problem med skulder och sin privatekonomi.

Kan jag ansöka om ett omstartslån trots Kronofogden?

Ja, eftersom omstartslån är precis som det låter, ett lån för att privatpersoner som har problem med skulder ska kunna få en chans att förbättra sin ekonomi.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.