Hitta det bästa billånet

Foto av författare

Om du vill låna till en bil så brukar du i normala fall kunna låna upp till 80% av bilens kostnad, det vill säga att du själv behöver ha cirka 20% av bilens kostnad i form av en kontantinsats. Det går givetvis att ta ett privatlån för hela summan, alltså ett lån utan säkerhet.

Bästa billån

Både privatlån & snabblån
Lendo logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför upp till 40 olika långivare
  • Få svar inom ett par minuter
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Gratis att ansöka

Lånebelopp

10 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 15 år

Ränta

5,20 – 33,93 %

Direktutbetalning

Nej

Coop Bank logga
4.8 out of 5.0 stars
  • Erbjuder räntegaranti
  • 0 kr i uppläggningsavgift
  • Coop medlem får 1 % i ränterabatt

Lånebelopp

15 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

2 – 15 år

Ränta

5,20 – 16,95 %

Direktutbetalning

Nej

Populär
SevenDay logga
4.0 out of 5.0 stars
  • Erbjudit privatlån sedan 2007
  • Fått utmärkelsen Bästa Kundservice
  • Rimliga räntor på sina lån
  • Inte bästa betyget på Trustpilot

Lånebelopp

10 000 – 500 000 kr

Lånets löptid

1 – 12 år

Ränta

4,99 – 17,99 %

Direktutbetalning

Nej

Samla dyra lån & krediter
Sambla logga
5.0 out of 5.0 stars
  • Jämför fler än 40 olika långivare
  • Samla lån och krediter
  • Besked på ansökan samma dag
  • Över 390 000 nöjda kunder

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

5,20 – 33,99 %

Direktutbetalning

Nej

Advisa logga
4.8 out of 5.0 stars
  • Låna upp till 600 000 kr
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • 40 anslutna kreditgivare

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

5,20 – 33,99 %

Direktutbetalning

Nej

Zmarta logga
4.5 out of 5.0 stars
  • Jämför 35 olika långivare
  • Godkänner betalningsanmärkningar
  • Ränta från 5,20 %

Lånebelopp

5 000 – 600 000 kr

Lånets löptid

1 – 20 år

Ränta

5,20 – 29,40 %

Direktutbetalning

Nej

Vad är ett billån?

Ett billån är en av de mest vanliga typer av lån i Sverige och kan tas både som lån utan säkerhet eller som lån med bilen som säkerhet. Om du väljer att ta ett billån med säkerhet där bilen tas som pant så finns det lagkrav på att du måste lägga in 20% av bilens kostnad som kontantinsats. Om bilen du vill köpa kostar 100 000 kr så kan du låna upp till 80 000 kr. 

Om du väljer att ta ett billån utan säkerhet via ett privatlån så behöver du inte lägga in någon kontantinsats, det går vanligtvis att låna upp till 600 000 kr utan att ha någon säkerhet för lånet. Det är givetvis även möjligt att låna till kontantinsats om du skulle behöva det.

När det kommer till billån så rekommenderar vi inte att man tar smslån eller snabblån, då dessa tenderar att vara högkostnadskrediter med hög ränta och kort löptid.

Låna till bil

Att låna pengar till bil är någonting som är väldigt vanligt i Sverige och det finns flera sätt att låna till bil. Du kan låna pengar till en bil genom din bank via ett blancolån, men även via andra låneförmedlare. När du lånar till bil med säkerhet så brukar löptiden på lånet ofta vara relativt kort, då en bil sjunker i värde väldigt fort.

Billån ränta

Räntan på billån kan variera en hel del, beroende på om du tar ett billån med eller utan säkerhet. Generellt så brukar räntan på billån med bilen som säkerhet vara lägre än för billån utan säkerhet. Det bästa sättet att hitta billån med bra ränta är att jämföra billån.

När man talar om ränta på ett billån så nämns ofta nominell ränta och effektiv ränta. Den nominella räntan är årsräntan som du måste betala för själva billånet, det kan ibland tillkomma en del avgifter såsom aviavgift eller uppläggningsavgifter som gör att den totala kostnaden blir högre. 

Det är alltså den totala räntekostnaden som kallas för effektiv ränta, alltså är det den effektiva räntan du ska titta på när du jämför ränta på billån. 

Vanliga krav för billån

De kraven som finns för att få ett billån kan variera en del, speciellt beroende på om du vill ta ett billån med säkerhet eller utan någon säkerhet. De är generellt lite hårdare krav för att få ett billån med säkerhet, där de grundläggande kraven brukar innefatta:

 • 18 år fyllda
 • Fast inkomst
 • Inga betalningsanmärkningar
 • Inga skulder hos kronofogden 

Om du har en betalningsanmärkning så är det enklare att ta ett billån utan säkerhet. 

Vid ett billån med bilen som säkerhet så kan du inte byta eller sälja bilen utan banken/låneförmedlarens godkännande. Om du däremot tar ett billån utan någon säkerhet så finns det inga hinder för att sälja bilen. 

Hur fungerar restvärde på billån? 

Restvärde är en term som ofta nämns när det talas om billån. Restvärde kallas även ofta för restskuld, vilket anger det värde bilen har efter låneperiodens slut. Om en bil till exempel kostar 100 000 kr så kan man sätta bilens restvärde på 50 000 kr.

Iochmed detta så behöver du endast betala ränta och amortering för 50 000 kr istället för 100 000 kr.

Dock så kan det vara svårt att räkna ut ett restvärde på en bil, då man inte vet exakt i vilket skick den kommer att vara när låneperioden är slut.

När du tar ett billån för att köpa en bil som är relativt ny så brukar lånet läggas upp med en löptid på 36 månader och med ett restvärde på 50% av bilens ursprungliga värde. Tack vare detta så kan du köpa en ny bil till en relativt låg månadskostnad.

Billån med betalningsanmärkning

Om du har betalningsanmärkningar så kan det vara svårt att ta ett billån med säkerhet. Om du däremot tar ett billån utan säkerhet via ett konsumtionslån så finns det flera alternativ för att låna till bil. Du får dock ha åtanke att räntan för lånet kan bli något högre om du har betalningsanmärkningar, det gäller generellt sett alla lån med betalningsanmärkning.

Sammanfattning

Om du vill låna till bil så är det viktigt att du jämför billån för att hitta det bästa lånet som passar dina behov. Du behöver även tänka på om du vill låna pengar till bilen med eller utan säkerhet. Om du tar ett billån med säkerhet så får du ha i åtanke att du inte kan sälja eller byta ut bilen utan långivarens godkännande. Om du däremot tar ett billån utan säkerhet så är du fri att göra vad du vill med bilen. Om du har en betalningsanmärkning så kan det bli svårt att ta ett billån med säkerhet, du kan däremot låna till bil med betalningsanmärkning via ett konsumtionslån.

Frågor och svar

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.