Updated! We have updated lists of four landers

Låna till kontantinsats

När man köper en bostad i Sverige så tar de allra flesta människor ett bolån för att finansiera bostaden. Bankerna i Sverige finansierar 85% av bostaden, vilket innebär att man själv måste ha 15%, den så kallade kontantinsatsen. En del banker har dock på senare år satt 75% som gräns för finansiering av bostad. Ett

När man köper en bostad i Sverige så tar de allra flesta människor ett bolån för att finansiera bostaden. Bankerna i Sverige finansierar 85% av bostaden, vilket innebär att man själv måste ha 15%, den så kallade kontantinsatsen. En del banker har dock på senare år satt 75% som gräns för finansiering av bostad. Ett

När man köper en bostad i Sverige så tar de allra flesta människor ett bolån för att finansiera bostaden. Bankerna i Sverige finansierar 85% av bostaden, vilket innebär att man själv måste ha 15%, den så kallade kontantinsatsen. En del banker har dock på senare år satt 75% som gräns för finansiering av bostad. Ett vanligt misstag är dock att många tror att man måste ha sparat ihop dessa 15% själv, men det går givetvis att låna till kontantinsats. Den vanligaste typen av lån om man vill låna till kontantinsats är ett lån utan säkerhet.

Lån till kontantinsats

 • Lån upp till 600 000 kr
 • Trygg och stabil långivare
 • Erbjuder kreditkort
 • Ingen säkerhet
 • Lånebelopp 5,000 – 600,000 SEK
 • Lånets löptid 1 – 15 år
 • Ränta 4.99 – 22.99 %
 • Effektiv ränta 7.2 – 29.27 %
 • Ålderskrav 23 – 70
Räkneexempel: Räkneexempel: Räntan är individuell f n 4,99% – 22,99% och villkoren bestäms efter kreditprövning. Vid ett lån på 65 000 kr upplagt på fem år med exempelräntan 13,99% (effektiv ränta på 15,88%), blir det totala beloppet att betala 91 866 kr, vilket motsvarar 1 531 kr/mån. Lånetid 1-15 år. Max. effektiv ränta 29,27%
 • Ingen säkerhet
 • Låg ränta (3.7 – 9.9 %)
 • Kund kan utnyttja två betalningsfria månader per år
 • Första månaden är amorteringsfri
 • Välkänd aktör
 • Lånebelopp 5,000 – 600 000 SEK
 • Lånets löptid 1 -15 år
 • Ränta 4.99 – 22.99 %
 • Effektiv ränta 7.2 – 29.27 %
 • Ålderskrav 23 – 70
Räkneexempel: Räkneexempel: Vid en rörlig ränta på 5,00 % är den effektiva årsräntan 5,56 % för ett annuitetslån på 100 000 kr med 6 års återbetalningstid med totalt 72 återbetalningar och 0 kr uppläggningsavgift. Givet oförändrad ränta och att du betalar aviseringsavgift 20 kr/mån (0 kr vid autogiro) blir det totala beloppet att återbetala 117 583 kr och månadskostnaden 1 650 kr. För närvarande individuell ränta 3,70 %-9,90 % (effektiv ränta 3,76 %-10,36 %). Kreditgivare MedMera Bank AB (2020-03-01)
 • Ingen uppläggningsavgift
 • Låg ränta
 • Lån upp till 600 000 utan säkerhet
 • Lånebelopp 5,000 – 600,000 SEK
 • Lånets löptid 1 – 20 år
 • Ränta 2.95 – 27 %
 • Effektiv ränta 2.99 – 29.9 %
 • Ålderskrav 18 – 75
Information about Freedomfinance
Kreditupplysning utan UC? Nej
Räntefritt för nya kunder Nej
Direktutbetalning Nej
Utbetalning på helgen Nej
Requirements and fees
Ålderskrav 18 – 75
Godkänner betalningsanmärkningar Ja
Effektiv ränta 2.99 – 29.9 %
Inkomstkrav 100,000 SEK / År
Uppläggningsavgift 0 SEK
Administrationsavgift 0 SEK
Räkneexempel: Annuitetslån 10 år, 180 000 SEK, rörlig ränta 5.95 % (startavg. 0 SEK / aviavg. 0 SEK) ger eff. ränta 6.11 %, tot. belopp 239 262 SEK, kostnad 1 994 SEK/mån (120 mån avbet.). Räntor 2020-02-15. Individuell ränta 2,95 till 27,0% (effektiv ränta 2,99 till 29,90%). Återbet. tid 1-20 år.

Kan man låna pengar till en kontantinsats?

Ja det är fullt möjligt att låna pengar till en kontantinsats förutsatt att du har en stabil inkomst och en stabil ekonomi överlag. En vanlig missuppfattnig när det gäller kontantinsatser för att köpa bostad i Sverige är att man måste spara ihop pengar till kontantinsatsen själv. 

Detta är alltså fel, det är alltså möjligt att låna pengar till en kontantinsats via ett så kallat blancolån.

Det är till exempel inte helt ovanligt att man som student inte har kunnat spara så mycket pengar under de åren man studerat, för att sedan komma ut till arbetslivet med ett jobb med en bra lön. Då kan det vara ett alternativ att låna sig till kontantinsatsen för att köpa sig en bostad. 

Det är dock viktigt att du räknar på vad den totala månadskostnaden blir för de båda lånen.

Hur lånar man till en kontantinsats?

För att låna till en kontantinsats så kan du börja med att jämföra de långivare vi listar ovan. Välj den långivare som passar dina behov bäst och som ställer krav som du kan uppfylla. 

Klicka sedan på “ansök nu” så skickas du vidare till långivarens hemsida där du får fylla i önskat lånebelopp och sedan fylla i dina personuppgifter. Kolla noga så att alla uppgifter stämmer. Därefter så får du signera din låneansökan med BankID.

När din låneansökan är inskickad så tas automatiskt en kreditupplysning på dig. Långivaren tar därefter ett beslut om att bevilja lånet eller inte, oftast får du detta besked direkt på skärmen efter några minuter. 

För att ha en störrechans att bli godkänd så kan det vara en bra ide att ha en medlåntagare, alltså en person som går i borgen för dig. 

Privatlån till kontantinsats 

När man vill ta ett lån till kontantinsats så är det alltså olika privatlån man ska jämföra och välja emellan. Eftersom att snabblån, mikrolån och smslån i regel oftast är summor på upp till 50 000 kr så är dessa inte alternativ om du vill ta ett lån till kontantinsats. När du tar ett lån till en kontantinsats så brukar löptiden vara max 15 år, kolla noggrant vilket lån och ränta som passar din ekonomi bäst. Ett lån till kontantinsats har i regel mycket lägre ränta än ett smslån eller snabblån då många av dessa faller under kategorin högkostnadskrediter med en ränta på över 30%. Om du vill ta ett lån till kontantinsats så får du räkna med att räntan är något högre än själva bolånet, detta eftersom att privatlån brukar vara lån utan säkerhet och vid ett bolån så tar banken bostaden som säkerhet och riskerar därför inte lika mycket. 

Kontantinsats och bolånetak

Sedan år 2010 så infördes det så kallade bolånetaket i Sverige. Bolånetaket innebär att banken finansierar 85% av kostnaden för bostaden, vilket innebär att du måste finansiera 15% själv. Bolånetaket kan försvåra bostadsköp för privatpersoner men finns till för att skydda dig som låntagare. Beslutet om bolånetaket togs av finansinspektionen med syfte att motverka en osund utveckling på kreditmarknaden.

När du lånar till en kontantinsats så är det ett separat lån från bolånet. Om du tar ett lån till kontantinsats så är det alltså olika villkor, ränta och löptid från bolånet. Ett lån till en kontantinsats har nästan alltid en högre ränta än vad bolånet har.

Fördelar med att låna till kontantinsats

Den främsta fördelen med att låna till kontantinsats när man ska köpa en bostad är att man kan köpa bostaden mycket snabbare, då det kan ta ett par år att spara ihop till en kontantinsats. Om du till exempel precis blivit färdig med din utbildning, blivit fast anställd så kanske du inte hade möjlighet att spara så mycket pengar men känner att det är dags att köpa en bostad så kan det vara ett bra alternativ att låna till kontantinsats. 

Ibland kan det vara billigare ekonomiskt att låna till en kontantinsats än att hyra en lägenhet medans man sparar ihop kontantinsatsen. Flera av Sveriges bästa låneförmedlare kan erbjuda bra räntor och villkor för lån till kontantinsats och ibland kan månadskostnaden för bolånet + lånet till kontantinsatsen bli billigare än en månadshyra. 

Nackdelar med att låna till kontantinsats

Den främsta nackdelen med att ta ett lån till en kontantinsats är givetvis att det kan bli tufft ekonomiskt om man inte har väldigt bra koll på sin privatekonomi. När man lånar till kontantinsats måste man givetvis vara medveten om att man kommer att behöva betala av både bolånet och lånet till kontantinsatsen plus tillkommande ränta varje månad.

Krav för att få låna pengar till en kontantinsats

De krav som ställs på dig som privatperson för att ta ett lån till en kontantinsats kan variera mycket beroende på vilken låneförmedlare du vänder dig till. Nedan listar vi de vanligaste grundkraven för att få låna till kontantinsats:

 • 18 år fyllda (i vissa fall högre åldersgräns)
 • En deklarerad inkomst (i vissa fall krävs fast anställning)
 • Inga aktiva skulder hos kronofogden 
 • Folkbokförd i Sverige (i vissa fall krävs svenskt medborgarskap

Sammanfattning 

Även om många tror att man måste spara ihop till kontantinsatsen själv så är det fullt möjligt att låna till kontantinsats. Om du inte hunnit spara ihop så mycket pengar så kan det vara bättre att låna till kontantinsatsen istället för att betala en dyr hyra i flera år. I vissa fall kan även månadskostnaden för bolån + lånet till en kontantinsats bli billigare än att betala en hyra. Om du vill låna pengar till en kontantinsats måste du först sätta dig och räkna vad din totala månadskostnad skulle hamna på och försäkra dig om att du verkligen har råd att betala tillbaka.

Frågor och svar om lån till kontantinsats

Kan jag låna pengar till kontantinsats?

Ja du kan ta ett låna till en kontantinsats.

Hur mycket kan jag låna till en kontantinsats?

Hur mycket du kan låna beror på låneförmedlare och din egen privatekonomi. En del låneförmedlare erbjuder lån utan säkerhet upp till 600 000 kr.

Vilken är den bästa låneförmedlaren för lån till kontantinsats?

Vilken låneförmedlare som är bäst beror helt på dina behov, du kan jämföra Sveriges främsta låneförmedlare hos oss på kreditochfinans.

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen på våran hemsida.
Godkänn
Privacy Policy