Lagfart och pantbrev

Foto av författare

När du köper en fastighet i Sverige måste du hantera flera juridiska och ekonomiska aspekter, varav lagfart och pantbrev är två centrala delar. I denna guide går vi igenom vad dessa innebär, vad de kostar och varför de är viktiga.

Vad är lagfart?

Lagfart är ett bevis på att du är den rättmätiga ägaren av en fastighet. När du köper ett hus eller en tomt måste du ansöka om lagfart hos Lantmäteriet, den myndighet som ansvarar för fastighetsregistrering i Sverige.

Kostnad för lagfart

Lagfartskostnaden består av:

  • Stämpelskatt: 1,5 % av köpeskillingen (eller taxeringsvärdet om det är högre).
  • Administrativ avgift: För närvarande 825 kronor.

Exempel: Om du köper ett hus för 3 miljoner kronor blir stämpelskatten: 3000000×0,015 = 45 000 kr. Totalt betalar du därmed 45 825 kronor för lagfarten.

Vad är pantbrev?

Pantbrev fungerar som en säkerhet för bolån. När du tar ett lån för att köpa en fastighet använder banken pantbrevet som säkerhet. Ett pantbrev är knutet till fastigheten, inte låntagaren, och registreras hos Lantmäteriet.

Om det redan finns pantbrev på fastigheten kan du använda dem, men om lånebeloppet överstiger befintliga pantbrev måste nya utfärdas.

Kostnad för pantbrev

Kostnaden för nya pantbrev är:

  • Stämpelskatt: 2 % av det belopp som pantbrevet avser.
  • Administrativ avgift: 375 kronor.

Exempel: Om du behöver ett nytt pantbrev på 1 miljon kronor blir kostnaden: 1000000×0,02+375 = 20 375 kr

När behövs lagfart och pantbrev?

  1. Lagfart behövs alltid vid köp av fastigheter, både hus och tomter.
  2. Pantbrev behövs endast om du tar ett lån som kräver säkerhet i fastigheten. Om du köper fastigheten kontant kan du undvika denna kostnad. Du kan också undvika den om det finns befintliga pantbrev uttagna på fastigheten som täcker hela lånebeloppet.

Används ej för bostadsrätter

Köper du en bostadsrätt behöver du inte betala varken pantbrev eller lagfart. Istället betalar du en administrativ avgift till bostadsrättsföreningen på några hundralappar för ägarbytet samt några hundralappar i pantförskrivningsavgift.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.

Lämna en kommentar