Lånelöfte

Foto av författare

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från en bank eller ett låneinstitut om hur mycket du kan låna vid ett bostadsköp. Det baseras på en bedömning av din ekonomi och ger en indikation på din köpkraft på bostadsmarknaden. Lånelöftet är dock inte bindande och det slutgiltiga lånebeskedet ges först när du har valt en specifik bostad.

  • Ger en tydlig budget – Du vet hur mycket du kan låna och vilken prisklass du kan söka bostad i.
  • Underlättar bostadsköp – Många säljare och mäklare kräver ett lånelöfte för att du ska få delta i en budgivning.
  • Snabbar på låneprocessen – Om du har ett giltigt lånelöfte går det snabbare att få bolånet beviljat när du har hittat en bostad.

Hur får man ett lånelöfte?

  1. Ansök hos en bank eller låneinstitut – De flesta banker har digitala ansökningar där du kan få ett besked snabbt.
  2. Lämna ekonomiska uppgifter – Banken gör en kreditprövning och analyserar din inkomst, skulder och övriga utgifter genom att göra en så kallad KALP-kalkyl.
  3. Få ett besked – Om banken godkänner din ansökan får du ett lånelöfte med en maxsumma.

Hur länge gäller ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är vanligtvis giltigt i 3–6 månader. Efter denna tid kan du behöva ansöka om ett nytt om du inte har hittat en bostad. Banker kan också ompröva lånelöftet om din ekonomiska situation förändras.

Vad påverkar storleken på lånelöftet?

  • Inkomst – Högre inkomst kan ge ett högre lånelöfte.
  • Skulder och fasta kostnader – Höga skulder eller stora utgifter kan minska din lånekapacitet.
  • Anställningsform – Fast anställning ger oftast ett starkare lånelöfte än tillfälliga anställningar eller egenföretagande.

Kan ett lånelöfte nekas?

Ja, banken kan neka en ansökan om lånelöfte om den bedömer att din ekonomi inte klarar av ett lån. Vanliga orsaker till avslag är för låg inkomst, höga skulder eller betalningsanmärkningar.

Kan lånet nekas trots att jag har lånelöfte?

Ja, om din ekonomiska situation försämras kan banken neka dig bolånet även om du har ett lånelöfte. Exempel på försämringar är att du tar andra lån, blir av med jobbet eller går på föräldraledighet.

Vad är en KALP-kalkyl?

En KALP-kalkyl (Kvar Att Leva På-kalkyl) är en beräkning som banker använder för att bedöma en låntagares ekonomiska situation. Den visar hur mycket pengar en person har kvar att leva på efter att alla fasta kostnader, som boende, lån och andra utgifter, har dragits av från inkomsten. Kalkylen används vid bolåneansökningar för att säkerställa att låntagaren har tillräckligt med marginaler i sin ekonomi för att klara av lånekostnaderna även vid räntehöjningar eller oförutsedda utgifter.

Foto av författare

Innehållsansvarig - Andreas Hogmalm

Ansvarig för redaktionellt innehåll på kreditochfinans.se sedan 2023. Andreas är specialiserad på snabblån, bolån och privatlån och har skrivit om lån sedan 2017 på olika sajter inriktade mot finans. Hans opartiska tillvägagångssätt ger läsarna insikter och klarhet när de utforskar olika lånealternativ.

Lämna en kommentar