Betala ditt lån i tid

Många av oss har lån när det kommer till våra inköp av bil eller bostad, detta är oftast saker vi inte har råd att betala själv utan behöver finansiera med hjälp av ett lån. En del människor behöver låna pengar till andra saker som till exempel en drömresa man vill göra eller ett bröllop man ska genomföra.

En del behöver låna pengar tillfälligt för att vardagen ska gå ihop, det kan handla om att man har hamnat i en tillfällig svacka eller man väntar på pengar som inte har kommit än. Många behöver pengar snabbt och tar därför ett smslån som oftas har en väldigt hög ränta. En del har en kontokredit kopplat direkt till sitt konto för att slippa stå utan pengar om det skulle komma oförutsedda utgifter.

Oavsett anledning så kan ett lån vara nödvändigt för många men vad händer när man har svårt att betala sitt lån eller inte betalar sitt lån i tid?

När man ska bestämma sig för huruvida man ska ta ett lån eller inte behöver man veta att man har råd att betala av vad det lånet kostar inom den tiden som står i avtalet. Det finns många olika lån att välja mellan bland annat privatlån, kredit lån, smslån och kontokredit. De olika lånen är inte lika fördelaktiga och vissa lån har extremt höga räntor.

När ett lån har hög ränta betyder det att du ska betala tillbaka betydligt mer pengar än du lånade. Detta för att de som lånade ut pengarna till dig ska göra en vinst på risken med lånet de ger. En del lån ska också betalas tillbaka på kort tid vilket betyder att du behöver veta att du har pengar på ingång som du kan använda att betala lånet med

Snabblån brukar vara lån som ska betalas tillbaka inom 30 dagar vilket är en väldigt kort tid, det finns andra lån som har betydligt längre avbetalningstid men man måste ändå veta att man har råd att betala månadskostnaden som lånet tillför varje månad för att inte hamn i ett skuldträsk.

Vad händer när man inte betalar avgiften i tid?

Om du har ett privatlån eller ett kreditlån i någon form eller andra lån för den delen som du har tagit hos din bank och du inte betalar månadsavgiften i tid startas en process i tre steg:

  • Det första som händer är att du får en påminnelse om att du har en obetald räkning. Den skickas ut för att ge dig ytterligare en chans att betala innan ditt ärende skickas vidare. 
  • Betalar du inte trots påminnelse från din bank så skickas ditt ärende vidare till Kronofogden. 
  • När ditt ärende hamnar hos Kronofogden kan de göra en utmätning om du inte betalar dina räkningar från dem.

När man har tagit ett lån hos sin bank är det alltid en mycket bra ide att kontakta sin bank om man inte har möjlighet att betala avgiften i tid. På det sättet kan man kanske slippa att hamna hos Kronofogden. 

Banken kan hjälpa dig med att lägga upp en ny avbetalningsplan där månadskostnaden är lägre så att du faktiskt klarar av att betala den. Det brukar också finnas möjlighet att få uppehåll i betalningarna under en period. Detta kan hjälpa en hel del om man till exempel precis har blivit arbetslös eller sjukskriven och väntar på pengar från en myndighet som många gånger kan ta tid.

Vad är Kronofogden?

Att ta smslån, kreditlån, privatlån eller annan kontokredit innebär alltid att du ska betala tillbaka ditt lån inom en viss tid med en ränta. Gör man inte det kan ärendet hamna hos Kronofogden och det vill man undvika.

Kronofogden är en myndighet som har ett väldigt tydligt uppdrag och det är att se till så att den som har rätt att få betalt också ska få det. De kan också ge den som ska betala stöd och råd för att lyckas med sin avbetalningsplan. Den som har stora skulder hos Kronofogden kan få skuldsanering. När man får skuldsanering betyder det att att Kronofogden kan hjälpa till med att lägga upp en avbetalningsplan så att man lyckas betala av sina skulder.

Om man har en aktuell skuld hos Kronofogden som man inte betalar av på så gör de en så kallad utmätning. En utmätning är ett sätt för Kronofogden att driva in sina pengar och betyder att de ser över vilka tillgångar du har.  En tillgång är bland annat någon form av inkomst men kan också vara materiella saker som har ett pengavärde såsom till exempel en bil, tavlor eller möbler som är värda pengar eller något annat som kan säljas. Läs mer om möjligheter till lån trots kronofogden.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

Om du har en skuld som till sist hamnar hos Kronofogden betyder inte det att du automatiskt får en betalningsanmärkning. Om du däremot inte betalar räkningen som Kronofogden skickar ut kan du få en betalningsanmärkning. 

En betalningsanmärkning ser aldrig bra ut och den kan påverka dina chanser till att teckna lån framöver, hyra en lägenhet eller beställa saker på faktura. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år vilket är en ganska lång tid. Så om du har problem med att betala av ditt lån, prata med långivarna och försök lägga upp en ny betalningsplan så att du slipper de bekymmer en betalningsanmärkning innebär. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
Max 1000 words

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen på våran hemsida.
Godkänn
Privacy Policy