Att låna pengar kan vara en djungel

Många av oss behöver någon gång i livet låna pengar för köp av lite dyrare saker som till exempel en bostad, en bil eller något annat som vi inte själv kan finansiera. En del behöver också ta lån till lite mindre saker och kanske även för att få vardagen att gå ihop ibland. Oavsett anledning till varför vi behöver ett lån så finns det många olika lån att ta och vilket lån man väljer beror lite på vilka förutsättningar och behov man har.

När man tittar på vilket lån som passar just för en själv så måste man utgå från de förutsättningar man har. Det är också viktigt att göra upp en budget och se över sin privatekonomi för att se om det är möjligt att ta ett lån. Om man upprättar ett lån som man sen har svårigheter att betala tillbaka kan det orsaka ganska stora privata problem.

låna pengar kan vara en djungel

Vad ska man tänka på innan man lånar pengar?

För att inte hamna i en skuldfälla som många gånger är svår att ta sig ur är det viktigt att man ser över vilken typ av lån ens ekonomi tillåter att man tar. En betalningsanmärkning kan göra livet ganska svårt och är inget som gynnar ens framtida lån och kreditvärdighet. Om man har svårt att avgöra huruvida man har möjlighet att ta ett lån kan man alltid prata med sin bank.  

När man ska välja långivare för sitt lån kan det vara en fördel att jämföra villkor samt räntor och avgifter hos de olika långivarna för att komma ner i så låg månadskostnad som möjligt. Man kan också söka lån genom en låneförmedlare som hjälper en att hitta den långivare som passar en bäst utifrån sina behov. 

Man kan också se över vilka lån man har sen tidigare om man vill ta ett nytt lån. Ibland är det en fördel att samla sina lån om man har möjlighet till det. När man gör det brukar det bli lättare att ha koll på sina utgifter samt att man ofta kommer ner i månadskostnad.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån, eller blancolån, som det också kallas är ett lån som man kan ta utan säkerhet. När man tar ett lån utan säkerhet betyder det att man inte behöver lämna någon säkerhet i form av sitt hus eller sin bil för att lånet ska godkännas. De flesta banker erbjuder sina kunder dessa typer av lån.

När man tar ett privatlån är det inte knutet till något speciellt objekt och man kan använda pengarna till det man vill och behöver. Återbetalningstiden kan vara väldigt lång men räntan brukar vara högre eftersom banken inte har någon form av säkerhet för pengarna de lånar ut.

När man ansöker om ett privatlån hos sin bank gör banken en kreditupplysning på dig för att bedöma din återbetalningsförmåga. Du börjar betala av ditt privatlån omgående och det kan vara bra att känna till att du har 14 dagars ångerrätt om du skulle ta ett lån och sedan ångra dig.

Hur fungerar en kontokredit?

Om man är fler än en kontohavare eller om man har behov av en större kredit så kan en kontokredit passa bra. Med en kontokredit har man en buffert till oförutsedda utgifter och kan använda pengarna direkt när det finns behov. Krediten är kopplad direkt till ditt konto och du börjar betala först när du använder pengarna. 

När pengarna är slut på ditt konto då börjar du använda av din kredit. Direkt det kommer in pengar på ditt konto igen betalar du av din skuld. Räntan på en kontokredit är oftast rörlig och sätts individuellt. Man betalar bara ränta på de pengarna man har använt på sin kredit och det brukar även tillkomma en årsavgift på kortet. Du kan ansöka om kontokredit utan uc.

Vad är ett kreditlån?

Kreditlån är ett samlingsnamn som många använder när de pratar om kreditkort och privatlån. Skillnaden mellan ett kreditkort och ett privatlån är att privatlånet har en fast avbetalningsplan och ett kreditkort ger dig tillgång till kredit med en särskild avbetalningstid som är räntefri.

Smslån – ett lån med hög ränta

Ett smslån är ett lån som utbetalas snabbt, ofta inom 24 timmar, beroende på vilken bank man har. Ett smslån har en kort löptid och en väldigt hög ränta. Även om räntan inte verkar hög så blir den hög eftersom summorna man lånar via ett smslån är ganska låga. Det finns en del fall där ett smslån har haft en effektiv ränta på flera tusentals procent.

Det typiska för ett smslån är att det ofta handlar om små summor man lånar. Många gånger ligger lånesumman på mellan 500 och 10.000 kronor. Lånet ska oftast betalas tillbaka inom 30 dagar och du betalar både ränta på lånet samt även en avgift när du tar lånet. Ett smslån blir således en ganska dyr historia som man noga bör tänka igenom innan man tar.

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen på våran hemsida.
Godkänn
Privacy Policy